"İsrail ile Anlaşmak Türkiye ve Filistin'in Aleyhine Olur"
Türkiye ile İsrail'in anlaşmaya yakın olduğu açıklamasına, Mavi Marmara gemisinin de içinde yer aldığı yardım filosunu organize eden İHH'dan tepki geldi.
İHH Vakfı'nın Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Türkiye ile İsrail arasında yapılacak bir anlaşmanın Türkiye, Filistin halkı ve Ortadoğu halklarının aleyhine olduğunu düşünüyoruz.” ifadesi kullanıldı.
“İsrail ile anlaşma ve hele hele Mavi Marmara davasının aleyhine olan bir anlaşma Türkiye’ye de, Gazze'ye de kaybettirir.”.
“Gazze Ablukası Kalkana Kadar Mücadele Edeceğiz”
Türkiye'nin İsrail'le uzlaşma için öne sürdüğü 3 şart; özür, tazminat ve Gazze'ye ablukanın kaldırılması. İsrail basınında yer alan haberlerde Gazze ablukasının kaldırılacağına dair bir madde yer almıyor.
İHH'dan yapılan açıklamada, “İHH’nın Gazze Ablukası ve Mavi Marmara konusundaki duruşunda hiçbir değişiklik yoktur. Gazze ablukası kalkmalıdır ve kalkana kadar mücadele edeceğiz. Ambargo ile abluka aynı şey değildir. Mesele, Ambargo meselesi değil mesele Abluka meselesidir. Ambargo İsrail’in kendi tarafından malzeme geçişi, Abluka ise Gazze’ye deniz ve karadan uygulanan Gazze ile beraber Akdenizin işgalidir.” denildi.
“Hiçbir Davadan Vazgeçilmeyecek”
İHH, Mavi Marmara saldırısının sorumlularıyla ilgili açılan davalardan da vazgeçmeyeceklerini açıkladı:
“Mavi Marmara’ya saldıran bütün katiller cezasını çekecektir. Hiçbir davadan vazgeçilmeyecektir. Davalar pazarlık konusu edilemez. Sn.Cumhurbaşkanı;’Hak sahibleri kanı akanlardır.’ diyerek Mavi Marmara davalarında şehit ailelerinin hak sahipliğini defalarca söylemiştir. Türkiye’deki ceza davasında mahkemenin verdiği kırmızı bülten kararı derhal Interpol'e gönderilmeli.”.
“Tazminat En Az 1 Milyar Dolardır”
Yine İsrail basınında yer alan uzlaşma maddeleri arasında, İsrail'in Mavi Marmara saldırısında hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve yaralananlara 20 milyon dolar tazminat ödeyeceği belirtiliyor. İHH'nın açıklamasında ise, “İsrail maddî-manevî tazminat ödeyecektir. Bu bedel hukukî karşılıkla hesaplanacaktır. Böyle bir ihlalin hukukî emsali en az 1milyar dolardır.” denildi.
“Doğu Akdeniz’deki Doğalgaz, Filistin Halkının Hakkıdır”
İHH'nın açıklaması şu ifadelerle son buldu:
“Böyle bir anlaşmanın konusu doğalgaz olamaz. Zira Doğu Akdeniz’deki doğalgaz, Filistin halkının hakkıdır.”.
“Mavi Marmara meselesi sadece Türkiye halkının değil, Filistin halkının ve 37 ülke halkının davasıdır.”.
HABERE YORUM KAT