İşgalci, Orta Doğu’da ekonomik ortaklık arayışında
İsrail Maliye Bakanı Avigdor Lieberman yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan ile ABD Başkanı Joe Biden aracılığıyla ortaklık kurulabileceğini söyledi.
HAKSÖZ HABER
İsrail Maliye Bakanı Avigdor Lieberman, Calcalist gazetesinin düzenlediği konferansta yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Joe Biden'in bu hafta bölgeye yapacağı ziyaretin ortak bir Orta Doğu pazarının oluşturulmasına yol açmasını umduklarını söyledi.
Biden'ın bu hafta Ortadoğu'ya dört günlük bir gezisi olacağı belirtilirken İsrail büyük dostu ABD’nin bölgede kendisine yol vermesini talep edecek. İsrail ve işgal altındaki Batı Şeria'yı ziyaret edecek olan Biden’ın, gezisini Suudi Arabistan liman kenti Cidde'de bölgesel liderlerin büyük bir toplantısıyla sona erdireceği belirtiliyor.
Calcalist gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen bir ekonomik konferansta Lieberman, bölgedeki ekonomileri bütünleştirme umudu taşıdıklarını ifade ederek: "Orta Doğu'da yeni, ortak bir pazar yaratmanın zamanı geldi." dedi.
Lieberman ABD Başkanı Biden’ın gezisi için ayrıca, "Hem güvenlik hem de ekonomi alanında buradaki gerçeği baştan sona değiştirecek. Bu nedenle Biden'ın ziyareti sırasında vurgunun Orta Doğu'da bu yeni pazarın yaratılması üzerinde olacağını umuyorum." dediği aktarıldı.
İsrail, ABD'nin aracılık ettiği Abraham Anlaşmaları aracılığıyla 2020'de Bahreyn ve BAE ile tam diplomatik ilişkiler kurdu. İsrail ayrıca Fas ve Sudan ile kısa süre içerisinde ilişkileri normalleştirdiğini duyurdu.
Bu anlaşmalar sonrası normalde İsrail'i tanımayı, 1967 sınırları içinde bağımsız bir Filistin devletinin kurulması şartına bağlayan Arap devletlerinin ilkelerinden vazgeçtiği görüldü.
2017’deki anlaşma İsrail’i cesaretlendirdiği gibi pervasızlaştırdı
İşgalci İsrail’in yetkilileri, eski ABD Başkanı Donald Trump liderliğinde bir araya gelen Suudi Arabistan’ın kralı Selman bin Abdülaziz el-Suud ve Mısır’ın darbeci generali Abdulfettah el-Sisi’nin 2017’de bir araya gelmesinden oldukça memnun kaldıklarını ifade etmiş, gelecekte birlikte güzel işler yapılmasının yollarının açıldığını ifade etmişti.
2017’de gerçekleştirilen bu görüşmenin ardından İsrail’in, Müslüman ülkelerle normalleşme adımları atmaya başladığı görülmüş ve Filistin işgali konusunda ‘normalleşme anlaşmaları kapsamında’ sessizlik talep ettiği kaydedilmişti.
Son olarak Türkiye ile “normalleşme” arayışında olduğu görülen İsrail’in, Suudi Arabistan ile yapmak istediği ekonomik ilişkilerin karşılığında Filistin meselesinin Müslüman ülkelerin gündeminden tamamen çıkarılmasını talep edeceği iddia ediliyor.
HABERE YORUM KAT