1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İşgal rejiminde aşırılıkçıların yönetimden uzaklaştırılması çağrıları yükseliyor
İşgal rejiminde aşırılıkçıların yönetimden uzaklaştırılması çağrıları yükseliyor

İşgal rejiminde aşırılıkçıların yönetimden uzaklaştırılması çağrıları yükseliyor

İsrail'de bir Filistinliye cinsel istismar ve işkence suçlamasıyla 9 askerin gözaltına alındığı Sde Teiman askeri üssüne aşırı sağcıların baskın düzenlemesi, yönetimden aşırıcıların izole edilmesi yönünde çağrıların artmasına neden oldu.

30 Temmuz 2024 Salı 10:30A+A-

İşgal rejiminde bir Filistinliye cinsel istismar ve işkence suçlamasıyla 9 askerin gözaltına alındığı Sde Teiman askeri üssüne aşırı sağcıların baskın düzenlemesi, yönetimden aşırıcıların izole edilmesi yönünde çağrıların artmasına neden oldu.

 

 

Baskının ardından açıklama yapan eski siyonist Başbakan Naftali Bennett, hükümetten devlet ve ordunun parçalanmasına engel olmasını istedi.

İsrail'de 2021-2022 yıllarında başbakanlık yapan Bennett, X platformundan yayımladığı yazılı açıklamada, "Bu deliliği derhal durdurun." ifadesini kullandı.

Bennett, işgal altındaki Golan Tepeleri'nde bulunan Mecdel Şems beldesine 27 Temmuz'da düzenlenen saldırıya dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Düşmanlarımız her taraftan bize saldırıyor, bir avuç isyancı ise İsrail ordusunu, hukukun üstünlüğünü ve ülkemizi parçalamak üzere askeri üssü basıyor. Bunlar, dünyadaki tek Yahudi devletini parçalamak istiyor. Bunlar ya kaosu görmezden gelecekler ya da buna teşvik edecekler."

Yaşananların askeri üste tutulan Hamas'ın savaşçılarıyla ilgisinin olmadığını, bilakis onların işgal rejimi yasalarının elverdiği en büyük cezaya ve sıkıntılara çarptırılmayı hak eden vahşiler olduğunu iddia eden siyonist Bennett, "Sorun bizimle ilgili, biz burada bir devlet mi istiyoruz yoksa dilediği gibi hareket eden milisler mi?" ifadesini kullandı.

Bennett, askeri hizmeti reddeden çağrılara ve geçen yılın başlarında yaşanan "Yargı Reformu" krizi çerçevesinde işgal ordusunda gönüllü hizmetin durdurulmasına karşı çıkmış olduğunu ancak şimdi buna durun dediğini söyledi.

Ayaklanma ve isyanların Hamas'ın Gazze'deki lideri Yahya Sinvar ve ülkenin diğer düşmanlarına sunulacak en büyük hediye olduğunu vurgulayan Bennett, herkesin ayaklanmayı derhal durdurması, askeri bölgeyi terk etmesi ve hukuka bağlı kalması gerektiğini kaydetti.

Öte yandan eski siyonist Savunma Bakanı Benny Gantz da baskını yapanların "aşırılıkçı azınlık" olarak İsraillileri temsil etmediklerini belirtti.

Gantz, X platformunda binlerce masumun kanı elinde olmasına rağmen, "İsrail vatandaşlarının mutlak çoğunluğu şiddet ve kaosa karşıdırlar." ifadelerini paylaştı.

Koalisyon içinde bu şiddeti kışkırtanların varlığının kırmızı çizgi olduğuna dikkati çeken Gantz, "Zorlayıcı şartlara karşı koyabilmek için aşırılık yanlılarının yönetimin başından izole edilmesi, bu hükümetin ve başbakanın değiştirilmesi gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Gantz paylaşımını, "İsrail, bizi düşmanlarımıza karşı zafer kazandırabilecek ve aramızda birliği sağlayacak sorumlu bir hükümeti hak ediyor." sözleriyle sonlandırdı.

İsrail'de muhalefet lideri Yair Lapid ise yine X hesabından, yaşananları "Biz cehennemin kenarında değiliz, bizzat cehennemin içindeyiz." sözleriyle yorumladı.

Lapid, bugün bütün kırmızı çizgilerin aşıldığını belirterek, askeri üssün öfkeli milisler tarafından işgaline katılan parlamentodaki milletvekilleri ve bakanların işgal rejimine verdikleri mesajlarının "artık demokrasiden ve hukukun üstünlüğünden bıktıkları" olduğunu vurguladı.

Askeri üslerin baskınına katılan yetkilileri Lapid, "Tehlikeli faşist grup, İsrail'in varlığını tehdit ediyor." ifadeleriyle tanımladı.

Lapid, baskına katılan bakanların derhal görevden alınması gerektiğini belirterek, "Şayet Netanyahu bunu yapmazsa İsrail'in başında olmaya uygun biri değildir." ifadesini kullanarak, Netanyahu'nun harekete geçmesi gerektiğinin altını çizdi.

 

HABERE YORUM KAT