1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. FİLİSTİN

  4. İşgal rejimi tehdit ettiği gazeteciyi katletti
İşgal rejimi tehdit ettiği gazeteciyi katletti

İşgal rejimi tehdit ettiği gazeteciyi katletti

İşgal ordusu Gazze Şeridi'ndeki bir gazeteciyi, faaliyetlerine devam etmemesi konusunda tehdit ettikten bir süre sonra katletti.

08 Ekim 2024 Salı 17:00A+A-

İşgal güçleri, Gazze Şeridi'ndeki İsrail saldırılarını kayıt altına almayı bırakması yönünde tehdit mesajları almasından haftalar sonra Pazar günü Filistinli bir gazeteciyi öldürdü.

19 yaşındaki Hasan Hamad, Cebaliye mülteci kampındaki evinin topçu ateşiyle vurulması sonucu hayatını kaybetti.

İşgal ordusu bir gece süren yoğun hava saldırılarının ardından Cumartesi günü geç saatlerde Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki kampa tanklar ve askerler gönderdi. Bu, Gazze'deki savaşın bir yıl önce başlamasından bu yana ordunun Cebaliye'ya yönelik üçüncü kara saldırısı oldu.

Hamad öldürülmeden birkaç dakika önce İsrail'in yeni saldırısını haberleştiriyordu.

X'teki hesabına erişimi olan bir meslektaşı Hamad'ın gece geç saatlere kadar saldırıyla ilgili videolar gönderdiğini söyledi.

Sabah 6'da yaptıkları son telefon görüşmesinde Hamad şunları söyledi: "İşte oradalar. İşte oradalar. Her şey bitti."

Öldürülmeden birkaç ay önce Hamad, İsrailli bir numaradan aldığı tehdit içerikli bir WhatsApp mesajının ekran görüntüsünü meslektaşlarıyla paylaşmıştı.

Mesajda şöyle yazıyordu: "Dinle. İsrail hakkında yalanlar yaymaya devam edersen, bir dahaki sefere senin için geliriz ve aileni... Bu sana son uyarımız."

Meslektaşlarına göre Hamad'ın işi nedeniyle aldığı tek tehdit bu değildi. İsrailli bir subaydan da çekimleri durdurmasını emreden telefon aramaları ve doğrudan kısa mesajlar almıştı.

Hamad'ın çalıştığı Media Town'ın yöneticisi Eşref Meşharavi şöyle söyledi:.

"İlk mesajı 13 Mayıs'ta aldı. Ondan sonra telefon ve kısa mesaj yoluyla çalışmayı bırakmasını isteyen çok sayıda tehdit aldı. Yanlış bir şey yapmadığına ve sadece herhangi bir gazetecinin yapacağı normal rolü yerine getirdiğine inanarak buna uymayı reddetti. Ona işini azaltmasını tavsiye ettik ama o bunu tamamen reddetti. Şöyle dedi: 'Tehditler beni yıldıramayacak. Biz haklıyız ve onlar haksız.'

Henüz genç olmasına rağmen, mesajı bu kadar sakin bir şekilde ele almasına ve ne olursa olsun çalışmalarına devam edeceğinde ısrar etmesine hayret ettim."

Hedef alınmasından birkaç saat önce Hamad, Cebaliye'de İsrail'in insansız hava aracı saldırısından kurtulduğuna dair bir paylaşımda bulundu.

Hamad, "Allah'a şükür, meslektaşım gazeteci Muamin Ebu Avde ve ben Cebaliye kampının ortasındaki Mukayd civarındaki drone atışlarından kurtulduk" dedi.

Meşharavi bunun Hamad'ın İsrail saldırılarından kurtulduğu ilk sefer olmadığını söyledi:

"Daha önce de Hamad çekim yaparken hemen yanına top mermisi atmışlardı. Bir başka sefer de bir quadcopter doğrudan ona ateş açtı."

Hamad, öldürülmeden birkaç dakika önce X'te yaptığı son paylaşımda, siyonist İsrail'in Cebaliye'de bir evi bombaladığını ve altı Filistinlinin öldüğünü bildirdi.

"Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cebaliye kampındaki kavşağın yakınında bir ev hedef alındı. İlk belirlemelere göre, aralarında bir hafta önce evlenen bir adamın da bulunduğu altı kişi şehit oldu." dedi.

Meşharavi'ye göre işgal topçusu, İsrail saldırısı sırasında çektiği görüntüleri yüklediği Hamad'ın yatak odasını doğrudan hedef aldı:

"Hasan şafak vakti yatak odasında öldürüldü. Doğrudan öldürüldüğünde, bize bazı materyaller göndermek için odasına yeni dönmüştü. Başka bir odada bulunan kardeşi ise hafif yaralandı. Ancak top mermisinin doğrudan ve özellikle Hassan'ın yatak odasına atıldığı ve onu kasıtlı olarak hedef aldığı açık.

Hasan Cebaliye'de kaldığı için birçok kez tehdit edildi ve manşetlere çıkan fotoğraf ve videoların çoğu onun tarafından çekildi. Görünüşe göre bu durum, yani aptığı haberlerin dikkat çekmesi İsraillileri rahatsız etti."

Gazze Hükümet Medya Ofisi'ne göre 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze'de en az 175 Filistinli gazeteci katledildi.

HABERE YORUM KAT