İşgal rejimi Mısır'ın Gazze tünellerini 7 Ekim'den önce imha ettiğini açıkladı
Philadelphi Koridoru altında bulunan dokuz tünel Netanyahu'nun iddialarının aksine savaştan önce Mısır ordusu tarafından kapatılmış.
İşgal ordusu tarafından yapılan bir soruşturmada, Gazze sınırından Sina'ya geçen 9 tünelin, 7 Ekim öncesinde Mısır tarafından imha edildiği tespit edildi.
Haaretz'in haberine göre siyonist komutan Itzik Cohen Perşembe günü yaptığı açıklamada 162. Tümen'in Philadelphi Koridoru tampon bölgesinden Mısır'a geçen tünelleri bulmak için üç ay boyunca çalıştığını ve sadece dokuz tünelin bulunduğunu söyledi.
İşgal rejiminin Hamas'ın 7 Ekim saldırısında kullanmak üzere Mısır'dan silah kaçırdığı yönündeki iddialarının aksine, dokuz tünelden hiçbirinin silah kaçakçılığı için kullanıldığına inanılmıyor.
Haaretz'in haberine göre işgal ordusunun yaptığı son değerlendirmede silah üretiminin çoğu Gazze Şeridi'nde gerçekleşti ve Hamas'ın kullandığı silah malzemeleri Refah ve Kerem Ebu Salim (Kerem Şalom) sınır kapılarından, yani karadan geçirildi.
Mısır yönetimi, Sina Yarımadası ile Gazze arasında faal durumda olan tünellerin varlığını birçok defa reddetti.
2011-2015 yılları arasında 2000'den fazla tünel imha edildi
Middle East Eye bu yılın başlarında, 2011-2015 yılları arasında sınır kenti Refah'ta 2.000'den fazla tünelin Mısırlı askeri mühendisler tarafından imha edildiğini ortaya koyan gizli askeri belgeler yayınlamıştı.
Yarbay Ahmed Fevzi Abdulaziz tarafından imzalanan 5 Şubat 2015 tarihli bir belgeye göre Ağustos 2011 ile Şubat 2015 arasında imha edilen tünel sayısı 2.121'dir.
2018 yılında bir Mısır ordu sözcüsü, imha edilen tünellerden bazılarının yerin 30 metre derinliğinde olduğunu söylemişti.
Hükümet sözcüsü Diya Raşvan, Mısır'ın ayrıca tüm sınır boyunca altı metre yer üstünde ve altı metre yer altında olmak üzere beton bir duvar inşa ettiğini ve bunun “silah kaçakçılığını imkansız hale getirdiğini” söyledi.
Philadelphi Koridoru, Mısır ve Gazze arasındaki 14 kilometrelik askerden arındırılmış bir şerit. İsrail ordusu Mayıs ayında İsrail ve Mısır arasındaki anlaşmalara aykırı olarak söz konusu bölgeyi işgal etmişti.
Hamas, Gazze'de tuttuğu esirleri serbest bırakacak herhangi bir anlaşmanın işgal askerlerinin Philadelphi Koridoru da dahil olmak üzere tüm Gazze'den çekilmesini gerektirdiğinde ısrar ediyor.
Geçtiğimiz hafta Netanyahu, hükümetinin Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyi kabul etmesi halinde Hamas'ın İsrailli esirleri Gazze'den Mısır'a kaçırabileceğini iddia etmişti.
Tampon bölgeyi Hamas'ın “can damarı” olarak nitelendiren Netanyahu, grup için “İran ya da Yemen'de ortaya çıkabilirler” iddiasında bulundu.
İsrail'in Mayıs ayında koridoru ele geçirmesi, 2005'ten bu yana Filistin ve Mısırlı yetkililer tarafından ortaklaşa kontrol edilen Mısır-Refah Sınır Kapısı'nın da ele geçirilmesini kapsıyor.
Öte yandan Mısır, Refah sınır kapısının Filistinliler tarafından yönetilmesinde ısrar ediyor.
Kaynak: Mepa News, Middle East Eye
HABERE YORUM KAT