İşgal ordusu ultra Ortodoks Yahudileri askere almak için harekete geçti
Yüksek Mahkeme geçtiğimiz ay Savunma Bakanlığı'nın artık Yahudi ilahiyat fakültesi öğrencilerine zorunlu askerlikten muafiyet tanıyamayacağına hükmetmişti.
İşgal ordusu Pazar günü ultra-Ortodoks cemaatine mensup 1.000 kişiyi askere çağırarak ordu saflarını güçlendirmeyi amaçladı ancak bu durum dindar ve laik kesim arasındaki gerilimi daha da alevlendirebilir.
Yüksek Mahkeme geçtiğimiz ay Savunma Bakanlığı'nın artık Yahudi ilahiyat fakültesi öğrencilerine zorunlu askerlikten muafiyet tanıyamayacağına hükmetmişti.
Bu düzenleme, işgal rejiminin Filistin topraklarını gasp ettiği 1948 yılından bu yana, ultra-Ortodoks ya da Haredi sayısının çok az olduğu dönemde uygulanmaktaydı.
Yeni politika değişikliğine Netanyahu'nun hükümetindeki iki dini parti karşı çıktı ve Gazze'deki savaş devam ederken sağcı koalisyonu ciddi şekilde zora soktu.
Hızla büyüyen ultra-Ortodoks cemaatinin liderleri, ilahiyat fakültesi öğrencilerini kadınlar da dahil olmak üzere laik kesimle birlikte hizmet etmeye zorlamanın dindar Yahudi kimliklerini yok etme riski taşıdığını savunuyor.
Bazı hahamlar, cemaatlerinden askere çağırma emri alan herkesi bu emri yerine getirmemeye çağırdı.
Yine de tüm Harediler askerlik yapmayı reddetmiyor. İşgal ordusu (IDF) ultra-Ortodokslar için bir dizi birlik oluşturdu.
Halihazırda sistemde bulunan ve muafiyet talebinde bulunmayan bazı yeni Haredi askerler, bir orta yol bulunabileceğini ummalarına rağmen Pazar günü göreve başladılar.
"Eğer Haredileri askere almak istiyorsanız, önce Haredileri askere almak için ne yapmanız gerektiğini öğrenin. Bunu zorla yapmayın." dedi 19 yaşındaki Netsach Cohen askere alma merkezine girmeden önce.
Daha dindar Haredi topluluklarından diğerleri ise orduda hizmet etmeyi asla kabul etmeyeceklerini söyledi.
Kudüs'ten 22 yaşındaki ilahiyat öğrencisi David Mizrahi, "Eğitimin değerini anlamayan biri Haredilerin neden askere alınmak istemediğini anlayamaz" dedi.
Konuyu zorlamanın anlaşmazlığı daha da kötüleştireceğini söyledi.
İlk askere çağırma işleminin ardından önümüzdeki haftalarda toplam 3.000 ultra-Ortodoks'un askere alınması için yeni bildirimler gönderilmesi bekleniyor.
Hükümet halen sınırlı bir uzlaşı oluşturabilecek ve koalisyonun istikrarını tehdit etmeden önce sorunu çözebilecek bir zorunlu askerlik yasasını geçirmeye çalışıyor.
Ancak 7 Ekim saldırısının üzerinden dokuz aydan fazla bir süre geçmesine rağmen işgal askerlerinin Gazze'de savaşmaya devam etmesi ve Lübnan'da artan savaş tehdidi, ordunun ve laik kesimin askerlik yükünü hafifletme yönündeki baskılarını artırdı.
İşgal rejimine mensup kişiler kanunen 18 yaşından itibaren 24-32 ay süreyle askerlik yapmakla yükümlü. İsrail'in yüzde 21'ini oluşturan Arap azınlık mensupları çoğunlukla muaf tutulsa da bazıları askerlik yapıyor.
HABERE YORUM KAT