'İşgal' Hareketi Dünyaya Yayılıyor!
Bankalar ve finans dünyasının nüfuzuna karşı halk hareketi büyüyor.
Bankaların gücü, büyük şirketlerin para hırsı ve hükümetlerin kemer sıkma önlemlerine karşı halkın tepkisi örgütlü bir harekete dönüşüyor. ABD’de başlayan “Wall Street’i İşgal Et” hareketi tüm dünyaya sıçradı. ABD, Avrupa ve Asya’nın çeşitli kentlerinde cumartesi günü düzenlenen ‘işgal’ hareketi protestolarında yüz binlerce kişi sokaklardaydı. Gösteriler genelde barışçı geçse de İtalya’nın başkenti Roma’da banka şubelerinin camları kırıldı, otomobiller ateşe verildi, AB ve İtalyan bayrakları yakıldı. Polis ile çıkan çatışmalarda 70 kişi yaralandı.
Almanya'da 40 bin kişi katıldı
Krize rağmen ekonomik göstergelerin güçlü olduğu Almanya’da da ‘işgal’ eylemine yoğun katılım vardı. Polis verilerine göre Almanya’nın finans metropolü Frankfurt’ta 5 bin, başkent Berlin’de 4 bin kişi gösterilere katıldı. Berlin’de Başbakanlık binası önündeki gösterilerin ardından burada kamp kurmak isteyen göstericileri polis dağıttı. Almanya’nın seksen kentinde düzenlenen gösterilere toplam 40 bin kişi katıldı.
Wikileaks finans âlemini hedef alacak
Avrupa’nın en önemli finans metropollerinden Londra’daki gösterilere de binlerce kişi katıldı. Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na ait gizli kriptoları yayınlayarak dünya çapında diplomatik bir skandala yol açan internet sitesi Wikileaks’in kurucusu Julian Assange da Londra’daki göstericiler arasındaydı. Londra’daki bankacılık sistemini, kirli paranın en önemli alıcıları arasında olmakla suçlayan Assange, Wikileaks olarak önümüzdeki aylarda malî kuruluşlara karşı bir kampanya başlatacaklarını açıkladı. Assange şöyle konuştu:
“Şirketler ve devletin birbirinden ayrılmasını talep ediyoruz. Bu, din ve devlet işlerinin ayrılmasından bildiğimiz çok basit bir kavram. Şu an ABD, İngiltere ve finans dünyasıyla iç içe geçmiş diğer ülkelerde yaşanan, siyasî iktidar düzleminde alınan kararlarla şirketlerin yönetim kurullarında alınan kararlar arasında makul bir sınırın kalmamış olmasıdır.”
Gösteriler dört kıtaya yayıldı
İsviçre, Fransa, Belçika, Yunanistan, Bosna-Hersek, Finlandiya, İsveç, İspanya ve Portekiz'de de gösteriler düzenlendi. Ekonominin canlı bir dönem yaşadığı Asya ülkelerinde ise katılım daha düşüktü. Japonya, Filipinler ve Avustralya’nın yanı sıra Kanada'nın çeşitli kentlerinde de “Wall Street’i İşgal Et” hareketine destek gösterileri yapıldı. Eylem gününün sonunda “Wall Street’i İşgal Et” hareketinin binlerce mensubu New York’taki Times Meydanı’nda, “Bankalar kurtarıldı, biz satıldık” sloganlarıyla yürüdü.
Berlin’deki Sosyal Araştırmalar Bilim Merkezi’nden sivil girişimler uzmanı Simon Teune, çeşitli ülkelerdeki protestoları şöyle değerlendiriyor:
“Temelde baktığında ABD ve Güney Avrupa ülkelerinde insanların durumunun daha kötü olduğunu görüyorsunuz. Özellikle de gençler arasındaki işsizlik konusunda. İspanya ve Yunanistan’da başlangıç maaşları aşırı düşük. Bu nedenle bu ülkelerde çok sayıda genç insan sokaklara çıktı. Almanya’da kriz çok büyük bir sorun olarak algılanmıyor. Çünkü ekonomik veriler o kadar kötü değil. Ama insanların durumu aslında çok daha iyi diyemeyiz. Çoğu yoksulluktan mustarip ve pek çok kişi çok düşük maaşlarla işe başlıyor.”
Deutsche Welle Türkçe
HABERE YORUM KAT