1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. IRAK

  4. İşçileri Kaçıranların Derdi Suriye Direnişi!
İşçileri Kaçıranların Derdi Suriye Direnişi!

İşçileri Kaçıranların Derdi Suriye Direnişi!

Irak’ta Türkiyeli işçileri kaçıran çete Suriye’deki Fua, Kefreyya, Nubbul ve Zehra bölgelerini kuşatmasını sona erdirilmesi ve Irak Kürdistanı’nda yapılan petrol sevkiyatını durdurulmasını istedi.

11 Eylül 2015 Cuma 19:52A+A-

Bağdat’ta Sadr bölgesinde bir stadyum inşaatında çalışan 18 Türk işçiyi kaçıran Şii grup, işçilerin isimlerini ve grubun taleplerini okudukları bir video yayınladı. Videoda, işçilerin arkasında ellerinde otomatik silahla Şii milisler görülüyor.

Kendilerine Ölüm Mangaları ismini veren grubun talepleri arasında, Kürt petrolünün Türkiye’den ihracatını durdurmak, Suriye'de Ceyş-ül Feth'in (Fetih Ordusu) Fua ve Kefreyya'daki kuşatmalarını kaldırmasını sağlamak ve silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek var. Videonun propaganda amacıyla özel bir prodüksiyonla hazırlandığı görülüyor.

Arka planda ‘Emrindeyiz ey Hüseyin’ yazılı pankartı dikkat çeken silahlı grup, işçilerin serbest bırakılmaları için bazı şartlar yayınladı:

"Serbest bırakılmaları için Erdoğan’ın yerine getirmesi gereken şartlar:

- Silahlı kişilerin Türkiye’den Irak’a geçmesini engellemek,

- Kürdistan’daki çalıntı petrolün Türkiye toprağından geçmesini durdurmak,

- Milisleriniz Fetih Ordusu'nun Fua, Kefreyya, Nubbul ve Zehra bölgelerini kuşatmasını sona erdirmesi ve [Halep ve İdlib’deki Şii bölgelere] gereken yardımların ulaşmasına müsaade etmeleri talimatı vermek,

- Erdoğan ve partisi bu talepleri yerine getirmediği takdirde Irak’taki Türkiye çıkarları ve ajanları mümkün olan en ağır şekilde ezilecektir.”

Irak Spor Bakanlığı tarafından Türk firması Nurol İnşaat’a verilen stadyum ihalesinde çalışan işçi ve mühendisler, 2 Eylül Çarşamba sabah 02.00 civarı şantiyeden kaçırılmıştı.

Şii milislerin bölgedeki eylemleri arttı

Al Jazeera’nin yerel kaynaklardan edindiği bilgilere göre, Sadr bölgesinin bitişiğinde bulunan Habibiye, Şiilerin yoğun olarak yaşadığı ve Şii milislerin güçlü oldukları bir bölge. Bu sebeple IŞİD militanları ya da bölge dışından gelenler bu alana kolaylıkla giremiyor.

Habibiye bölgesinde aktif 42 Şii milis grup var. Şii milisleri, Irak ordusu IŞİD’e karşı savaşmak üzere silahlandırıyor ya da bölge halkının da desteğiyle, kendi imkânlarıyla silahlanıyorlar. Bu grupların maaşlarının ödenmesinde son aylarda gecikmeler yaşanıyor ya da eksik ödeme yapılıyor.

Kaynaklar, bunun sonucu olarak son aylarda bu Şii milis grupların haraç toplama, hırsızlık gibi eylemlerde bulunmaya başladığı bilgisini veriyor. Halkın da yardım ettiği milis gruplar, stadyumun inşa edildiği arazide mülkü bulunan Iraklılardan destek görüyor.

Türkiye algısı değişti

IŞİD’in Haziran 2014’teki Musul baskınından sonra Irak’ın güneyindeki Şii bölgelerinde Türkiye’ye yönelik olumsuz bir algı oluşmuş, çevreden gelen tepkiler üzerine oluşan tehdidin ardından Basra Başkonsolosluğu çalışmaları askıya alınmıştı. Basra’daki Türk diplomatlar yine Haziran ayı içerisinde bölgeyi terk etmişti.

Ancak Türk dışişlerine göre, Irak’ta hükümetin değişmesinin ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı koalisyonun operasyonlarına katılmasının ardından bölgede Türkiye’ye yönelik algı değişti.

IŞİD veya PKK değil

Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, kaçırılan işçilerle ilgili yaptığı ilk açıklamada, işçilerin sağlık durumlarının iyi olduğunu değerlendirdiklerini ve kaçıranların PKK veya IŞİD olmadığını bildiklerini söylemişti. "Neyin olmadığını biliyoruz, bilinen terör örgütlerinden birinin olmadığını değerlendiriyoruz, IŞİD veya PKK değil. Adi bir vaka olduğu düşünülüyor" demişti.

Kaynak: Al Jazeera

HABERE YORUM KAT