Irkçı kafa yabancı öğrencilere de karşı
İzmir’deki 9 Eylül Üniversitesinin yabancı öğrenci kontenjanını yüzde 41 artırdığını duyurması ırkçı zihin yapısına sahip olan kesimlerin tepkisini çekti.
HAKSÖZ-HABER
Her şey bir Taliban mensubunun, İran’a yakınlığıyla bilinen Habertürk sunucusu Mehmet Akif Ersoy’a, Malatya İnönü Üniversitesi’nden kabul aldığını söylemesiyle başladı.
Bunun üzerine ırkçı zihin yapısına sahip kişi-kesimlerin içlerindeki nefreti bu kez de “yabancı öğrenci” unsuru üzerinden kusmaya başladı.
Bu zihniyet açısından temel sorun aslında “yabancı öğrenci” olup olmadığı da tartışmaya açık bir husus. Biraz kazındığında bu nefret söyleminin altından Suriye, Afganistan gibi ülkelerden gelen Müslüman evlatların çıkması kaçınılmaz. Nitekim neden bu öğrencilerin hemen hiçbirinin Batı Avrupa kökenli değil de genelinin Ortadoğulu olduğunu sormaları asıl rahatsızlıklarını gösteriyor.
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kızılay’ın, “Afganistan uyruklu öğrencilerin kayıtları devletimizin ilgili güvenlik birimleri ile değerlendirildikten sonra yapılacaktır” açıklaması ırkçıların tazyikine boyun eğildiğinin bir kanıtı.
“Yabancı öğrenciler” konusunda ister ticari ister insani kaygılarla olsun omurgalı bir duruş sergileyen üniversiteler de var. İzmir 9 Eylül Üniversitesi’nin aldığı karar da bunlardan biri.
CHP’li Purçu, düzenlemeyi ihanet olarak niteledi!
İzmir’deki 9 Eylül Üniversitesi, yabancı öğrenci kontenjanını yüzde 41 artırdığını ve 21 bin 260 kişilik öğrenci kontenjanının 10 bin 165'ini yabancı uyruklu öğrencilere ayırdığını duyurdu. Bunun üzerine ırkçı zihin yapısına sahip kesimler rahatsız oldu.
Konuyu TBMM’ye taşıyan CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, üniversitenin bu karar ile rant elde ettiğini öne sürerek, düzenlemeyi Türk öğrencilere ihanet olarak nitelendirdi.
İzmir Avukat Hakları Grubu’nun kararın iptali için YÖK’e yaptığı kurumdan verilen cevapta ise önerinin kendilerinden değil, üniversite yönetiminden geldiğinin söylendiği iddia edildi.
The Independent Türkçe’nin naklettiğine göre, Ombudsmanlıka da başvuru yapan Avukat Hakları Grubu'ndan Orhan Bakkal ve Oğuzhan Aslan açıklamalarında, yabancı öğrencilerin YÖK’ün değil, üniversitenin hazırladığı basit sorulu sınavla okula gireceklerini söyledi. Bakkal ve Aslan, bu durumun üniversiteye girmek için çabalayan Türk öğrencilere haksızlık olduğu ifade etti.
“İş bulma garantisi olan bölümlerde kontenjan sıkıntısına neden oluyorlar”mış (?)
Üniversitelerdeki yabancı öğrenci varlığından rahatsız olanlardan biri de eğitim uzmanı Ali Taştan. Ali Taştan, Türkiye’de 2013’e kadar her yıl ortalama 35-40 bin yabancı öğrencinin eğitim gördüğünü ancak bu tarihten sonra sayının hızla artmaya başladığını söyledi.
Taştan'ın açıklamasına göre yabancı üniversite öğrencisi sayısı 2013’te 48 bindi. Bu sayı, 2014 ve 2015’te 72 bine, 2016’da 87 bine, 2017’de 108 bine, bugün ise 181 bine çıktı. 181 bin kişinin 37 bini Suriyeli. Geri kalanı diğer ülkelerden.
Türkiye’de her yıl üniversiteye yeni alınacak öğrenci kontenjanının 800 bin olduğunu hatırlatan Ali Taştan "Mevcutta 3 milyon 800 öğrencimiz var. Bunun 181 bini yabancı" dedi.
"Yabancı öğrenci sayısının artması bizim öğrencilerimizin üniversiteye girerken daha çok zorlanmasına ve iyi iş bulma garantisi olan bölümlerde kontenjan sıkıntısına neden oluyor” iddiasında bulunan Taştan, asıl niyetini ele veren cümlelerini ise şöyle sıralıyor:
“Gelenler bilimin geliştiği ülkelerden gelmiyor. Hükümetin daha çok doğu ülkelerindeki politikası nedeniyle hükümet kendi siyasi iradesine yakın İslam senteziyle yoğrulmuş ülkelerden öğrenci çekmeye başladı.”
HABERE YORUM KAT