Hamaney’in aşı fetvası tartışmaları beraberinde getirdi
Geçtiğimiz Aralık ayının başlarında ABD yaptırımları nedeniyle aşı alamadıklarını belirten İranlı yetkililer, ABD izninden sonra da aşı temin edememekte ve eleştirilere maruz kalmakta.
HAKSÖZ HABER
İran küresel salgın karşısında en çaresiz kalan ülkelerden biri İran'da yaklaşık 57 bin kişinin salgın nedeniyle öldüğü, hastanelerin yetersiz kaldığı, internet yokluğu nedeniyle yüz binlerce öğrenciye eğitimin ulaştırılamadığı bildirilmektedir. Son günlerde İran’ın salgını kontrol hususundaki başarısızlığı gibi aşı temini hususundaki yetersizliği de tartışılmakta. Geçtiğimiz Aralık ayının başlarında ABD yaptırımları nedeniyle aşı alamadıklarını belirten İranlı yetkililer, ABD izninden sonra da aşı temin edememekte ve eleştirilere maruz kalmaktalar.
Dinî lider Ali Hamaney’in ABD ve İngiltere’den aşı ithalini yasaklayan fetvasından sonra geçmişte İranlı üst düzey yetkililerin Batı’da özellikle de İngiltere’de devlet bütçesiyle yüksek meblağlarla tedavi görmesi gündeme getirildi. Sağlık turizmi diye adlandılar bu yolculuklardan en fazla ses getirenlerden biri Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Başkanı Mahmud Haşimi Şahreverdi’nin Almanya seferiydi.1 2018 yılında İran’daki tedavisinin sonuç vermemesi üzerine Almanya’ya gitmiş, eleştirilerin artmasından sonra tedavisini yarıda bırakıp dönmek zorunda kalmıştı.
Ahvaz Cuma eski imamı Muhammed Ali Musevi Cezayiri de 2019 yılında tedavi için Londra’ya gittiği haberleri sosyal medyanın gündemine düşmüştü. Haberlerin yayılmasından sonra tedavi amacıyla değil, devrimin ilkelerini anlatmak için gittiğini öne sürmüştü.2
Ayetullah Haşimi Rafsancani de 2004’te kaleme aldığı hatıralarında onlarca din adamı ve yetkilinin tedavi için Batı’ya gittiğinden bahsetmektedir. Dönemin Rafsancan milletvekili ve Haşimi Rafsancani’nin kardeşi Ali Haşimi ve eşi, Ayetullah Ruhullah Humeyni’nin eşi, Şemiranat Cuma eski imamı Muhsin Duagu, Ayetullah Ahmet Azeri Kumi, Muhammed Rıza Mehdevi Koni vb. birçok isim farklı zamanlarda tedavi amacıyla İngiltere’ye gitmişlerdir. İranwire3 sitesinin haberine göre yine onlarca isim veya yakınları tedavi amacıyla Batılı ülkelere gitmiştir. Hamaney’in fetvasından sonra bazı kesimler, “Yüksek miktardaki tedavi ücretleri devlet tarafından karşılanan bu üst düzey yetkililerin İngiltere’de tedavi olmaları haram değilken halk için aşı almak neden haram olsun? İngiltere’de tedavi olmayı caiz görenlerin kendileri için aşı almayacaklarının bir garantisi var mı?” sorularını gündeme getirmektedir.
Dipnotlar:
1- https://www.tasnimnews.com/fa/news/1396/10/24/1627919
2- https://donya-e-eqtesad.com 26.11.1398
3- https://iranwire.com/fa/features/45031
HABERE YORUM KAT