İran-Türkiye TIR Krizinde Yumuşama
Tahran yönetimi ile Türkiye TIR’larından tahsil edilen fiyat krizi çözüldü. İran, Türk taşıtlardan ek olarak aldığı ve 550 dolardan 2 bin 250 dolara çıkardığı zammı iptal etti.
İran, Türkiye TIR’larından tahsil ettiği “akaryakıt” ücretinde geri adım attı. Ülke, transit ve ikili taşımalarda Türkiye TIR’larından 550 dolar olarak alınan ve son krizde 2 bin 250 dolara kadar çıkan “akaryakıt fiyat farkı” zammını iptal etti. Bu iptalle ücreti 550 dolara düşürdü. Bugünden itibaren bu ücreti de ödemek istemeyen Türkiye TIR'larının deposu İran gümrük girişinde mühürlenecek.
İran, 20 yıldan bu yana “Akaryakıt bizde ucuz, sizde pahalı” diyerek Türk araçlarından transit geçişte tek yönde 750 dolar ek ücret ile beraber Türkiye’ye dönüşte depoda bulundurulan yakıt için 550 dolar ek vergi alıyordu.
İRAN REDDETMİŞTİ
Krizin çözümüne ilişkin Yeni Şafak’a bilgiler veren Favor Trans Genel Müdürü Tamer Dinçşahin, ücret uygulamasının çözümü için Türkiye'nin, son bir yıldır İran ile üç toplantı yaptığını, ancak İran'ın red yanıtı verdiğini söyledi. Dinçşahin, şöyle devam etti: “Buna karşılık Türkiye, 10 Ekim 2014 tarihi itibariyle mütekabiliyet gereği aynı ücreti İran araçlarından almaya başladı. İran'da buna karşılık ücrete yüzde 100 zam yaptı. Türkiye de aynı yanıtı verdi” dedi.
KARŞILIKLI REST
Dinçşahin’in verdiği bilgilere göre, bunun üzerine İran, Türkiye’nin 10 Ekim'de akaryakıt fiyat farkı uygulaması başlatmasının ardından kendi ülkesinde ödenen akaryakıt fiyat farkını iki katına çıkardı. İran’dan alınan mazotun vergisine de yüzde 100 zam yaptı.
ZAMMI GERİ ALDI
Bugün İran, transit ve ikili taşımalarda Türk TIR’larından aldığı “Akaryakıt Fiyat Farkı” ücretini aynı şekilde uygulamakla birlikte, İran’dan alınan mazot için yaptığı 550 dolarlık zammı iptal etti. Tahran, eskiden olduğu gibi, “İran’ın ihraç yükünü taşıyan Türk TIR’larından” üç kat ücret yerine 550 dolar mazot vergisi uygulaması başlatıldı. Şu anda her iki ülkede Km başına alınan ücret eşit seviyeye geldi.
Mühür uygulaması sıkıntı yaşatabilir
Yaşanan gelişmeleri değerlendiren UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, İran resmi makamlarının bugünden itibaren Türkiye’nin bugüne kadar istediği ‘İran’ı transit geçen ve İran’dan yakıt almayan araçlara mühür uygulaması yapması ve yakıt fiyat farkı almaması’ talebinin ‘fiyat farkı alıp almayacağını belirtmeksizin’ uygulamaya koyacağını açıkladı. Konuşulması gereken bir sürü detayın olduğunu belirten Şener, Ulaştırma Bakanlığı'nın bilgi istediğini söyledi. Şener, mühür uygulaması nedeniyle gümrük kapılarında yaşanması muhtemel sıkıntılara dikkat çekti.
Lütfabad'da bin TIR bekletiliyor
İran, bu defa kendi ülkesinden Türkmenistan’a geçişlerde sorun çıkartıyor. Dinçşahin'in verdiği bilgilere göre, Türkmenler günlük kota uyguluyor. Dinçşahin, "Kota olduğu için İran, ‘önce ben kendi araçlarımı geçireceğim, sonra yabancı araçları' diyor. Böyle olunca Türklere kotada 40 araç düşüyor. Şu anda sadece Lütfabad Sınır Kapsı'nda bin Türk aracı 15 gündür, Saraks ve Pol Sınır Kapılarında araçlarımız 10 gündür kapıda bekliyor" dedi.
Depolara mühürleme 1 Aralık'ta
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın taşımacılara gönderdiği yazıya göre, İran sınır kapılarında Türk plakalı kamyon ve otobüslerin yakıt depoları 1 Aralık 2014 tarihi itibariyle mühürlenecek.
SORUNUN TEMELİ 1994’E DAYANIYOR
1994 yılında İran ile bir anlaşma imzalayan Türkiye, İran’dan geçişlerde fiyat farkı ve geçiş ücreti ödemeyi kabul etti. Böylelikle Türk tırları İran’a 750 dolar ödemeye başladı. İran, ülkesindeki yakıt ücretini de Türk TIR’larına 18 sentten 1.1 dolara çıkardı. (YENİ ŞAFAK)
HABERE YORUM KAT