İran Neden Basralılar Nezdinde İstenmeyen Adam Oldu?
Yazısında Irak’ın Basra ilinde yaşanan gelişmeleri değerlendiren Selahattin Eş Çakırgil, İran’ın neden istenmeyen adam durumuna geldiği sorusuna cevap arıyor.
Selahattin Eş Çakırgil’in yazısı şöyle:
İran, N’oldu da, Irak’tan 10-15 Senede ‘İstenmeyen Adam’ Durumuna Geldi?
Irak’ın Basra şehrinde meydana gelen ve en başta da sırtını İran dinî liderliğine dayadıkları kabul edilen kişi, hizip ve gruplara yönelen protesto gösterileri son bir ay içinde 20’den fazla ölüme ve sonunda sokağa çıkma yasağına rağmen, bu şehirdeki İran Konsolosluğu’nun ateşe verilip her şeyin tahribine ve İran liderliği ve onların Irak’daki uzantılarına yönelik çok ağır sloganların yükseltilmesine kadar vardı. Basra halkı çok büyük ekseriyetiyle şiî olduğu için, mezheb farklılığı gibi izahlara da yer bırakmayan bu yaygın protesto şaşırttı, İran’ı..
Üstelik de.. Saddam Irakı’nın ve Baas rejiminin saldırısıyla başlayıp, 1980-88 arasında 8 yıl süren kanlı İran-Irak Savaşı’ndan sonra, Saddam’ın bu kez de Kuveyt’i işgal ve ilhakıyla başlayıp Amerika’yla Irak arasında meydana gelen ve her ikisi de ağır mağlubiyetiyle ve Saddam’ın idâmı ve 35 yıllık Baas rejiminin tasfiyesiyle sonuçlanan 1991 ve 2003 ‘deki Körfez Savaşları’ndan sonra, İran, Irak’da oldukça etkili duruma gelmişken. (…)