1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İran: “ABD söz verdi”
İran: “ABD söz verdi”

İran: “ABD söz verdi”

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’dan itiraf gibi açıklama… ABD ve Avrupa liderlerinin, İsmail Heniyye suikastına misilleme yapılmaması durumunda Gazze’de ateşkes sağlanacağına dair kendilerine garanti verdiklerini öne sürdü.

01 Ekim 2024 Salı 15:00A+A-

HAKSÖZ HABER

Hamas lideri İsmail Heniyye, İran'ın başkenti Tahran'da, güvenliğini İranlı yetkililerin sağladığı konuta 31 Temmuz’da gerçekleştirilen saldırıda şehit edildi. Bu saldırı sonrası dünya kamuoyunda İran’ın işgal rejimine vereceği cevap konuşulmaya başlandı. Fakat saldırının üstünden aylar geçmesine rağmen İran tarafından dişe dokunur bir hamle gerçekleştirilmedi. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın dün basına düşen konuşmasında ise İran’ın tavrının gerçek sebebi ortaya çıktı. Pezeşkiyan, ABD ve AB liderlerinin İsrail’e misilleme yapılmaması durumunda Gazze’de ateşkes sağlanacağına dair kendilerine garanti verdiklerini söyledi.

Bu İran’ın aldığı kaçıncı söz?

Bağdat’ta Kasım Süleymani’nin, Haşdi Şabi'nin üst düzey komutanı Ebu Mehdi el-Mühendis ile birlikte ABD tarafından öldürülmesinin ardından “büyük intikam” sloganlarının ardından, İran’ın önceden bilgi verdiği ABD üslerine yaptığı saldırılarla yetinmişti. İran, Suriye’de generallerini ve üst düzey istihbarat görevlilerini Siyonistlerin saldırısında kaybettiğinde de “büyük intikam” küçük eylemlere dönüşmüştü. Şam büyükelçiliği saldırısında tepkisiz kalan İran son olarak Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından Hamaney tarafından yapılan açıklamada İsrail’e yönelik saldırı beklentilerini tamamen ortadan kaldırdı.

İran rejim taraftarları asıl suçluyu buldu!

Rejim taraftarları, Mesud Pezeşkiyan’ın açıklamalarının ardından Pezeşkiyan aleyhine hem sosyal medya üzerinden hem de yapılan eylemlerde tepki gösterdi. Fakat İran müesses nizamını tanıyan herkes bilir ki İsrail’e yapılacak herhangi bir eylemin Hamaney’in izni ve emri olmadan gerçekleştirilmesi mümkün değildir. Bu durumda Pezeşkiyan’ın “ABD ve AB liderleri söz verdi” şeklinde yaptığı açıklamanın muhatabı doğrudan Hamaney ve Devrim Muhafızları Ordusu’dur.

Bu yaşanan gelişmeler bir kez daha göstermektedir ki İran rejimi Suriye’de mazlumlara yönelik gösterdiği cesareti ne İsrail’e karşı ne de ABD’ye karşı gösterememektedir. İntikam söylemlerinin de içi bir boş bir hamasetten öteye gitmediği bir kere daha gün yüzüne çıktı! 

HABERE YORUM KAT

3 Yorum