Irak’ta İstikrarın Sağlanması Ekonomik Sorunların Aşılmasına Bağlı
Yazısında Irak’taki siyasi gelişmeleri değerlendiren Ahmet Varol, “Irak’ta istikrarın sağlanması açısından ekonomik sorunların aşılmasının ve insanların durumlarının iyileştirilmesinin önemli rolü olacak.” diyor.
Ahmet Varol’un Yeni Akit gazetesinde yayımlanan konuyla alakalı yazısı (08 Mayıs 2020) şöyle:
Irak’ta Yeni Hükümet
Irak’ta cumhurbaşkanı Berhem Salih’in hükümeti kurmakla görevlendirdiği son kişi Ulusal İstihbarat Dairesi Başkanı Mustafa El-Kazımi olmuştu. Biz de 17 Nisan tarihinde yayınlanan yazımızda El-Kazımi’nin hükümeti kurma çalışmalarından söz etmiş ve onun yeni hükümeti kurma konusunda kendinden önce görevlendirilen Muhammed Tevfik Allavi ve Adnan Ez-Zurfi’ye göre daha avantajlı olduğunu dile getirmiştik. Çünkü Kazımi’nin etrafında daha geniş çaplı bir ittifak oluşmuştu ve ona destek diğerlerine olan destekten fazlaydı.
Kazımi, kuracağı hükümetin geniş çaplı bir siyasi çevrenin desteğini elde etmesi için Bakanlar Kurulu listesini oluşturma aşamasında muhtelif siyasi oluşumlarla ilişki içinde olmaya ve onların görüşlerini almaya çalıştı. 14 Nisan tarihinde düzenlediği basın toplantısında da Bakanlar Kurulu listesini oluştururken daha çok dürüstlüğe ve ehliyete öncelik verdiklerini iddia etmişti.
Kazımi’nin hükümet programının güven oylaması için yapılan toplantıya 329 milletvekilinden 255 kişi katıldı ve çoğunluk güven oyu verdi. Böylece yeni hükümet Mustafa El-Kazımi’nin başbakanlığında fiilen kurulmuş oldu. Meclis önünde anayasal yeminini yaparak göreve başladı.
Ancak bakanların her biri için tek tek güvenoylaması yapıldığından 22 bakan adayından sadece 15’i güvenoyu alabildi. 5 bakan adayına güvenoyu verilmedi. 2 bakanlık için ise henüz herhangi bir tayin yapılmadığından onların güvenoylaması işlemi ertelendi.
Güvenoyu alamayanlar Ticaret Bakanlığı’na atanan Nevvar Nasif Casim, Tarım Bakanlığı’na atanan İsmail Abdurrıza, Kültür Bakanlığı’na atanan Hişam Salih Davud, Göç ve Göçmenler Bakanlığı’na atanan Sena Hikmet Nasır ve Adalet Bakanlığı’na atanan Abdurrahman Mustafa idi. Dış İşleri ve Petrol bakanlıklarına ise herhangi bir atama yapılmadığından bunlarla ilgili güvenoylaması işlemi daha sonraya bırakıldı.
Şimdilik hükümette yer alacak 22 bakandan sadece 15’inin belirlenmiş olmasına rağmen dediğimiz gibi hükümet meclisten güvenoyu almış olduğundan göreve başladı. Henüz belirlenmemiş veya güvenoyu alamamış bakanlıklar için farklı siyasi çevrelerin desteğini kazanabilecek birtakım isimlerin tayin edilmesi için görüşmelerin başlatıldığı Irak kaynaklarında dile getirildi.
Başbakan Mustafa El-Kazımi yayınladığı mesajda kendisine destek verenlerin hepsine minnet duygularını dile getirerek Irak’ın şu an karşı karşıya olduğu zorlukları aşmak için bütün herkesle irtibat ve dayanışma içinde olmaya çalışacağını dile getirdi.
Kazımi yaptığı açıklamasında hükümetlerinin kriz hükümeti değil çözüm hükümeti olmaya çalışacağını vurgulayarak Irak’ın değişik alanlarda bugün çözüm bekleyen sorunlarının olduğunu ve bütün bu sorunların çözüme kavuşturulması için kararlı bir şekilde çalışmaya ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Kazımi, özellikle ülkenin karşı karşıya olduğu ekonomik sorunları aşmak için önemli çalışmalar yapacağı konusunda söz verdi. Ekonomik sorunların aşılması için de Irak’ın petrol piyasasındaki payını artırmaya çalışacağını dile getirdi. Ancak koronavirüs nedeniyle petrole ihtiyacın azalmasının petrol fiyatlarının ciddi şekilde düşmesine sebep olduğu biliniyor. Şimdi dünya ülkelerinin yeniden normalleşme sürecini başlatmalarının petrol piyasasının yeniden toparlanmasına imkan sağlayabileceği beklentileri var. Irak ekonomisi açısından da petrolün özel bir yeri olduğu biliniyor.
Irak’ta istikrarın sağlanması açısından ekonomik sorunların aşılmasının ve insanların durumlarının iyileştirilmesinin önemli rolü olacak. Hükümet bu açıdan bir başarı gerçekleştiremezse halkın tepkileri yine meydanlara yansıyabilir.
Türkiye Dış İşleri Bakanlığı da Kazımi hükümetinin meclisten güven oyu almasından memnuniyet duyduğunu dile getirdi.
HABERE YORUM KAT