1. HABERLER

  2. ÇEVİRİ

  3. İnsani durum kötüleşirken İsrail Gazze'deki tampon bölgeyi %20 oranında genişletiyor
İnsani durum kötüleşirken İsrail Gazze'deki tampon bölgeyi %20 oranında genişletiyor

İnsani durum kötüleşirken İsrail Gazze'deki tampon bölgeyi %20 oranında genişletiyor

Bölgedeki insani kriz derinleşirken İsrail'in genişlettiği tampon bölge Gazze'yi Mısır'dan koparacak ve Şeridi daha da bölecek.

11 Nisan 2025 Cuma 19:49A+A-

Rosaleen Carroll’ın al-Monitor’da yayınlanan makalesi, Haksöz Haber tarafından tercüme edilmiştir.

 

İsrail ordusunun işgal altındaki güney Gazze Şeridi'ndeki tampon bölgesini genişlettiği ve Refah kentini de içine alacak şekilde genişletmeyi planladığı bildirildi.

İsrail gazetesi Haaretz çarşamba sabahı ordunun tampon bölgesinin - çatışan iki devlet arasında tarafsız ya da askerden arındırılmış bir bölge olması gereken ancak Gazze söz konusu olduğunda İsrail ordusu tarafından işgal edilen bir alan - yakında Gazze'nin yaklaşık 29 mil karesini ya da tüm Şerit'in kabaca beşte birini kapsayacağını bildirdi. Bu bölge Refah'ı da kapsayacak.

İsrail ordusu geçtiğimiz haftalarda Refah da dâhil olmak üzere Gazze'nin güneyindeki bazı bölgelerden Filistinlilerin tahliye edilmesi çağrısında bulundu.

İsrail ordusu tarafından yayınlanan tahliye haritaları güneyde yeni genişletilen işgal bölgesini açıkça gösteriyor.

1 Nisan'da İsrail ordusunun Arapça sözcüsü Avichay Adraee, X'te Refah'taki ve Refah'ın doğusunda yer alan Al-Nasr ve Al-Şavka mahallelerindeki Filistinlileri bölgeyi boşaltmaya ve sahil boyunca, Han Yunus ve al-Mavasi bölgesi yakınında askeri olarak belirlenmiş bir insani bölgeye taşınmaya çağırdı. Ocak ayında BBC, bu insani yardım bölgesinin mayıs ayından bu yana İsrail ordusu tarafından 97 kez vurulduğunu bildirmişti.

Adraee tarafından 7 Nisan'da yayınlanan daha yeni bir tahliye emrinde, genişletilmiş tampon bölge Şerit'in güneyinde net bir şekilde sınırlandırılmıştır.

Ordunun Refah için tahliye emri çıkarmasının ardından Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas “İsrail'in tahliye emirlerini yasadışı ve uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak kınadı.”

Haaretz'in İsrail savunma kaynaklarına dayandırdığı haberine göre bu hamle Gazze Şeridi'ni İsrail topraklarıyla çevrili ve Mısır'la bağlantısı kesilmiş bir enklav (çevrilmiş alan) içinde enklav haline getirmeyi amaçlıyor.

Daha bir hafta önce, 2 Nisan'da İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, İsrail'in Hamas'a baskı yapmak için Gazze Şeridi boyunca yeni bir doğu-batı güvenlik koridoru kurduğunu söyledi.

Tamamlandığında ve yeni tampon bölgeyle birleştiğinde Gazze'de İsrail ordusunun kontrolündeki bölge Gazze'nin Mısır sınırından Han Yunus'un dış mahallelerine kadar uzanacak.

Netanyahu bu yeni koridoru Refah ile Han Yunus arasındaki eski bir Yahudi yerleşimine atıfta bulunan “Morag koridoru” olarak adlandırdı. Netanyahu, “Şeridi kesiyoruz ve rehinelerimizi bize vermeleri için baskıyı adım adım arttırıyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı bu koridorun Gazze'nin Mısır'la olan güney sınırındaki koridora atıfta bulunarak “ikinci bir Philadelphi Koridoru” olarak hizmet vereceğini söyledi. Philadelphi Koridoru Mayıs 2024'ten beri İsrail'in kontrolü altında.

Kasım 2023'ten bu yana İsrail ordusu Gazze'nin kuzey üçte birini bölgenin geri kalanından ayıran Netzarim Koridorunu da kontrol ediyor.

Çarşamba günü Filistin haber ajansı Wafa, son 24 saat içinde en az 36 Filistinlinin öldürüldüğünü bildirdi. Gazze Sağlık Bakanlığı'nın rakamlarına göre Ekim 2023'ten bu yana ölenlerin sayısı 50.846'ya ulaştı.

Son günlerde, BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi ve Dünya Gıda Programı da dâhil olmak üzere yardım kuruluşları, bölgedeki insani yardım mevcudiyeti konusunda derin endişelerini dile getirdiler. İsrail hükümeti 2 Mart'ta, yeni saldırısı öncesinde Şerit'e abluka uygulamaya başladı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres salı günü New York'ta gazetecilere yaptığı açıklamada "Gazze'ye tek damla yardım girmeden bir aydan fazla bir süre geçti. Gıda yok, yakıt yok, ilaç yok, ticari malzeme yok. Gazze bir ölüm tarlası ve siviller sonu gelmeyen bir ölüm döngüsü içinde."

Guterres'in yorumlarına yanıt olarak İsrail'in BM Büyükelçisi Oren Marmorstein X'te yaptığı paylaşımda "Gazze Şeridi'nde insani yardım sıkıntısı yok - ateşkesin 42 gününde Gazze Şeridi'ne 25.000'den fazla yardım kamyonu girdi. Hamas bu yardımı savaş makinesini yeniden inşa etmek için kullandı." yazdı.

HABERE YORUM KAT