1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İnkılap Tarihi derslerini tartışmaya açan ‘Müslüman zihnin’ dayanılmaz hafifliği
İnkılap Tarihi derslerini tartışmaya açan ‘Müslüman zihnin’ dayanılmaz hafifliği

İnkılap Tarihi derslerini tartışmaya açan ‘Müslüman zihnin’ dayanılmaz hafifliği

Müslüman’ın tağutun, şirkin örgütlü bir şekilde hayatını kuşatmış olduğu gerçeğine alışmasını sağlayan en önemli unsurların başında Kemalist sistemin eğitim politikaları gelmektedir.

24 Mart 2025 Pazartesi 22:26A+A-

HAKSÖZ-HABER

Musa Üzer, Yeni Şafak'ta Ömer Türker imzası ile yayınlanan ve İnkılap Tarihi derslerini ele alan bir yazıyı değerlendiriyor.

Üzer, Türker'in dersleri doğru noktadan eleştirmediğini ifade ederek esas meselenin içerik yetersizliği değil içeriğin bizatihi her alanı kuşatan Kemalist politikalardan oluşması olduğunu belirtiyor.

Yüzyıldır bu dersler üzerinden Kemalist baskıya maruz kalan Müslüman zihnin bugün tağut-şirk ile domine edilmiş hayat tarzına alıştığını anlatan Üzer, ana problemin eğitim politikalarının bu amaç için araçsallaştırılması olduğunu vurgluyor.

***

İnkılap Tarihi derslerini tartışmaya açan ‘Müslüman zihnin’ dayanılmaz hafifliği

Musa Üzer

Modern ulus devletle birlikte, eğitim devletin kontrolü altına alındı. Eğitimle birlikte ise diğer önemli sacayakları olan yargı, zorunlu askerlik ve vergi. Eğitimin devlet kontrolü altına alınması sadece eğitimin kim tarafından verileceğiyle ilgili bir mesele değildi. Bu aynı zamanda verilecek eğitimin içeriğinin, hedef ve amaçlarının ve hatta biçiminin de kim tarafından verilmesi ile ilgili bir egemenlik belirlenimi anlamına geliyordu. Dinin yerine ikame edilen yeni ‘devlet’ için tebaanın eğitilerek vatandaş (CHP familyasının ifadesiyle yurttaş) statüsüne getirilmesi gerekliliğini içeriyordu.

Türkiye’de bu durum Kemalist Cumhuriyet rejimiyle aynı anlama geliyordu. M. Kemal etrafında inşa edilen ve hayatın bütün alanlarını kuşatmaya çalışan boğucu bir resmî ideoloji dayatması söz konusuydu. Hilafetin ilgası, şapka ve harf devrimi, 1930’lardaki Türkçe ibadet, Türk tarih tezi gibi düzenlemeler fıkhın düzenlediği alanın faşizme teslimiyetiyle sonuçlandı.  

Bütün şehirlerin tam merkezinin M. Kemal heykelleriyle donatılıp etrafında çeşitli seremoni ve tazimlerin yapıldığı putlar yetmezmiş gibi her bir devlet dairesinin M. Kemal büstleri, tabloları ve insanlığı kurtaracak (!) veciz sözleriyle donatıldığı inanılmaz bir görüntü ortaya çıktı. Bu tablodan daha korkunç olan ise bir Müslüman’ın tağutun, şirkin örgütlü bir şekilde hayatını kuşatmış olduğu gerçeğine alışması ya da bunu kanıksamasıdır. Yüzyıl boyunca bu duruma maruz kalmanın insan zihni, kalbi ve tasavvurunda meydana getireceği en büyük tehlike bu cahiliyenin ‘normal’ algılanmasıdır.

Bunu sağlayan en önemli unsurların başında ise şüphesiz Kemalist sistemin eğitim politikaları gelmektedir. Ömer Türker Yeni Şafak’taki yazısında bunun boyutlarından biri olan ‘İnkılap Tarihi’ derslerini ele alıyor. Gerçekte de Kemalist endoktrinasyonun en yoğun işlendiği –evveli olmakla beraber mevcut hâliyle-12 Eylül Darbesi mahsulü bu dersler ise başlı başına bir fecaattir. Türker, yazısında dersle ilgili temel sorun olarak bu dersin içeriğinin son derece zayıf olmasını gösteriyor.

Devamı için tıklayınız...

HABERE YORUM KAT

5 Yorum
  • Aslan / 26 Mart 2025 22:15

    Düşmanın silahıyla silahlanın hadisi her ne kadar uydurma olsa da Milli Mücadele ve İnkılap Tarihi örneği buna uyar. Amaçlanan şeye ulaşılamasa bile bu tür kavramları tartışmaya açmak da bir başarıdır kanaatimce. Sonuçta altını oyup dinamitle patlatıyosun. Ama şurası kesin ki yakın tarihin adamakıllı bir şekilde öğretilmesi şart.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ahmet Ercan / 25 Mart 2025 19:21

    "Inkılap tarihi" güzellemesi ile "Kadir Gecesi" kutlamasını biraraya getirmenin dayanılmaz hafifliği...

    Yanıtla (0) (0)
  • Nazmi uçkan / 25 Mart 2025 05:57

    Sekuler sistem ıslah edilemez.......eğitim sistemi islamileşmeli diyen bir kişi mealen şunu demis oluyor"eğitim islamilestirilerek sekulerizmi yok edecek bir nesil yetiştirilmelidir.".......yahu hiç buna izin verirlermi..............ya sekulerizm,ya islam.biraz ondan biraz bundan demek,azar azar eksilip yok olmak demek.an itibariyle bu topraklarda İslam;bir İMAN konusu olmaktan çıkıp,bilginin kültürün konusu haline geldi bile........bu ülkede namaz kılmaya imamlığa atandıktan sonra başlıyor imamlar............ilahiyatlarda namaz kılanlar sayılacak kadar az..........

    Yanıtla (0) (0)
  • Usame Aslan / 25 Mart 2025 05:10

    Benim bu konuda düşüncem, dersin Milli Mücadele ve İnkılap Tarihi olarak değiştirilmesidir. Milli Mücadele felsefesi ve sistemi anlatılmalı. Dünyadan ve bizden çeşitli inkılap örnekleri gösterilmeli.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ömer Güre / 25 Mart 2025 00:23

    Gerçektende müslümanlar tarafından Kemalizm hafife alınıyor artık. Bunun altında yatan en büyük nedense müslümanların kesintisiz 20 yıllık iktidarı... Ama bizim müslümanlara anlatamadığımız yada anlamak istemedikleri mevzu kemalizmin külün altındaki kor ateş gibi varlığını devam ettirmesi ve can yakmasıdır.

    Basit bir örnek vermek gerekirse; Şimdiki Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, son dönem kemalizm ve tek parti eleştirisi çıkışları yapan biridir. Ama aynı Bakan 10 kasım hafta sonuna denk geldiği için tören yapılmadı diye pazar günü okullara bildiri gönderip hafta sonu okullarda tazim tören yaptırdı...

    Musa abinin yazısında edindiğim kanaat şu; Okullar birer Kemalist yetiştirme yurdu olarak işlevlerini sürdürüyor. O yüzden daha direngen ve cesaretle eğitim başta olmak üzere Kemalist çarkın dişlerini kırmaya gayret etmeliyiz. Bu konuda yazıp çizerken de naifsek bile net cümleler ile Kemalist ideolojiyi lanetlemeliyiz.

    Allah razı olsun

    Yanıtla (0) (0)