1. HABERLER

  2. ETKİNLİK-EYLEM

  3. İngiltere'yi Protesto; Raid Salah’a Özgürlük!
İngiltereyi Protesto; Raid Salah’a Özgürlük!

İngiltere'yi Protesto; Raid Salah’a Özgürlük!

Raid Salah’ın halen İngiltere’de tutuklu bulunması İstanbul’da Filistin Dostları tarafından protesto edildi.

16 Temmuz 2011 Cumartesi 16:45A+A-

İngiltere'de tutuklu bulunan Şeyh Raid Salah'ın Pazartesi bırakılacağı ifade edilmişti. Ancak İngiltere Yüksek Mahkemesi'nin tahliye kararına İngiliz Hükümeti avukatlarının itiraz hakları bulunduğu için Salah'ın Pazartesi gününe kadar serbest bırakılmayacağı öğrenildi. Hükümet avukatlarının tahliye kararına itiraz etmeleri durumunda da Salah'ın tutukluluğu devam edecek. 

Gelişmeler üzerine Raid Salah’ın serbest bırakılması için yeniden harekete geçen Türkiyeli Filistin Dostları bugün 15.00’te İstanbul Tepebaşı’ndaki İngiltere Konsolosluğu önünde bir protesto eylemi yaptılar. Eylemde Raid Salah’ı posterleri taşınırken “Kudüs Muhafızı Raid Salah’a Özgürlük!”, “Raid Salah Serbest Bırakılsın!” yazılı pankartlar açıldı.

Filistin’in sesi olan Raid Salah’ın İngiliz devletince maruz kaldığı bu zulme sessiz kalmayan Filistin Dostları, Raid Salah serbest bırakılana kadar İngiliz devletinin bu açık hukuksuzluğunu teşhir etmeyi ve direniş önderi Raid Salah’la dayanışmayı sürdüreceklerini ifade ettiler.

Eylemin sunumunu yapan M. Ali Aslan, ümmet olmanın gerektirdiği bir sorumluluk olarak Raid Salah’a sahip çıkmanın önemine dikkat çektikten sonra sözü Filistin Dostları adına hazırlanan basın bildirisini okumak üzere Fatih Akıncıları Derneği temsilcisi Mehmet Şahin’e bıraktı.

Mehmet Şahin’in okuduğu açıklamada “Açıktır ki, İngiliz devleti Raid Salah’ın şahsında tüm Filistin halkını ve Müslümanları rencide etmiş, tahkire yönelmiştir. Raid Salah’a reva görülen haksız, hukuksuz muamele, keyfilik ve eziyet kişisel bir saldırı olmanın ötesinde adalet, hakkaniyet ve onur kavramlarının yok sayılmasıdır, çiğnenmesidir.” ifadeleri yer aldı. Açıklamanın tam metnini aşağıda okuyabilirsiniz.

Daha sonra eyleme destek veren kuruluş temsilcileri arka arkaya kısaca söz alarak İngiltere’nin sergilediği hukuksuzluğa dikkat çektiler. Kudüs Müessesesi İstanbul Temsilcisi Prof. Ahmet Ağırakça, Özgür-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İHH temsilcisi Yaşar Kutluay, İsra Kültür Merkesi temsilcisi Nureddin Şirin, Gençlik Derneği temsilcisi Abdullah Nazif Köse, Hay-Der adına Hamza Er ve Ayışığı Derneği adına Meryem Yetkin Raid Salah’ın ümmetin onuru ve iftiharı, Kudüs’ün muhafızı olduğunu ve kendisine layık görülen çirkin muameleyi tel’in ettiler. Avrupa’da yaşanan bu hukuksuzluğun emperyalizmin hukukunun ne olduğunu bir kez daha gösterdiğini belirten konuşmacılar Salah’ın derhal serbest bırakılmasını istediler.

Eylemde “Kahrolsun İngiliz Emperyalizmi!”, “Raid Salah Serbest Bırakılsın!”, “Emperyalizm Yenilecek İslami Direniş Kazanacak!”, “Siyonizmin Hamisi İngiliz Emperyalizmi!”, “Şeyh Raid’e Selam Direnişe Devam!”, “Raid Salah Tutsak Zulüm Altında; Yaşasın Küresel İntifida!” vb. sloganlar atıldı, tekbirler getirildi.

Eylem basın açıklamasının konsolosluk duvarına asılması ve davanın takipçisi olunacağının vurgulanmasıyla sona erdi.

Eyleme Özgür-Der, İHH, Fatih Akıncıları Derneği, Gençlik Derneği, İsra Kültür Merkezi, Davet-Der, Kudüs Müessesesi, Akabe Vakfı, Hay-Der ve Tüketiciler Birliği destek verdi.

HAKSÖZ-HABER

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Fotoğraflar: Büşra BULUT

Basın Açıklamasının Tam Metni:

FİLİSTİNLİ DİRENİŞ LİDERİ ŞEYH RAİD SALAH

ŞARTSIZ SERBEST BIRAKILSIN!

SINIR DIŞI KARARI KALDIRILSIN!

16 Temmuz 2011

Filistin halkının öncü isimlerinden Şeyh Raid Salah davet edildiği ve vize alarak gittiği İngiltere’de 28 Haziran’dan beri haksız, hukuksuz bir muameleyle karşı karşıya. Ne hukuki, ne insani hiçbir ilke ve kural tanımaksızın hareket eden İngiliz devletinin işgüzarlığının, muhtemelen Siyonist çeteye yaranma adına gerçekleştirdiği keyfiliğin mağduru durumunda.

Bilindiği üzere 25 Haziran tarihinde birtakım konferanslara katılmak ve temaslarda bulunmak amacıyla İngiltere’ye giden Şeyh Raid Salah, hakkında ülkeye giriş yasağı bulunduğu iddiasıyla İngiliz emniyet makamlarınca 28 Haziran tarihinde gözaltına alındı ve sınırdışı edilmek istendi. Bu keyfi ve haksız tutumu kabul etmemesi üzerinde önce gözaltına alındı, bilahare de tutuklanarak cezaevine konuldu.

En son gelişme olarak dün yüksek mahkemenin tutukluluğa yapılan itirazı kabul ettiği ve Raid Salah’ın serbest bırakılmasına karar verdiği bildirildi. Mamafih İngiltere Hükümetini temsil eden avukatların bu karara itirazlarının söz konusu olabileceğinden ötürü Raid Salah’ın serbest bırakılmadığı ve durumunun Pazartesi günü netleşeceği öğrenildi.

Tüm bu yaşanan süreç şu gerçeğin bir kere daha altının çizilmesini gerektirmiştir: Filistin’de Siyonist işgal ve gasp faaliyetlerine karşı mücadeleci kimliğiyle öne çıkan, İslam ümmetinin Kudüs Muhafızı sıfatıyla tanıyıp, itibar ettiği bir şahsiyet olan Şeyh Raid Salah sadece Müslümanlar için değil, insan haklarından ve adaletten yana tüm insanlar açısından da sembol bir isimdir. Ömrünün büyük bir bölümünü İsrail zindanlarında geçirmesine, Siyonistlerce kesintisiz şekilde takibat ve tarassut altında tutulmasına, çeşitli biçimlerde baskı, tehdit ve yıldırma politikalarına muhatap olmasına rağmen direniş kararlılığını korumuş, geri adım atmamış ve taviz vermemiş bir öncü ve rehberdir.

Açıktır ki, İngiliz devleti Raid Salah’ın şahsında tüm Filistin halkını ve Müslümanları rencide etmiş, tahkire yönelmiştir. Raid Salah’a reva görülen haksız, hukuksuz muamele, keyfilik ve eziyet kişisel bir saldırı olmanın ötesinde adalet, hakkaniyet ve onur kavramlarının yok sayılmasıdır, çiğnenmesidir. Ve hiç kuşkusuz, tüm bu yapılanlar İngiliz devletinin emperyalist doğasıyla ve mazisiyle uyumlu eylemlerdir. Halen Irak ve Afganistan topraklarında Müslümanlara karşı sürdürülen işgal ve katliam politikalarının planlayıcısı ve icracısı pozisyonunda bir ülke olan İngiltere, Müslüman halklar nezdinde İsrail isimli Siyonist çetenin bir hançer gibi Ortadoğu’nun kalbine saplanmasının ve yaklaşık yüz yıllık acının, vahşetin ve zulmün de bir numaralı sorumlusudur.

İngiliz devletinin kirli, sömürgeci, işgalci yüzü şimdi Şeyh Raid Salah’a yapılan hukuksuz muamele ile bir kere daha karşımıza çıkmaktadır. Özelde Filistin halkının, genelde ise tüm dünyanın başına bela ettiği Siyonist çetenin işlediği zulümlerin hesabını vermesi gereken İngiltere, hesap vermek şöyle dursun, Raid Salah örneğinde Siyonist çetenin zulümlerine boyun eğmeyen direnişçilere eziyet etmeyi sürdürmektedir. İngiliz devletinin bu tutumunu protesto ediyor, Şeyh Raid Salah’ın hiçbir şart ileri sürülmeksizin, derhal serbest bırakılmasını ve hakkında alınan sınırdışı etme kararının kaldırılmasını talep ediyoruz.

Filistin Dostları

 

HABERE YORUM KAT