İngiltere'nin AB Kararı Türkiye'yi de Etkileyecek
İngiltere'nin Avrupa Birliği’nden (AB) ayrılıp ayrılmayacağını oylayacağı 23 Haziran'daki referandumun etkileri tartışılıyor.
Avrupa Birliği’nde (AB) kalıp kalmamayı oylamak için 23 Haziran'da sandık başına gidecek İngiltere'nin olası “ayrılık” kararı, birçok belirsizliği de beraberinde getirecek.
Ekonomi ve Dış Politika Araştırma Merkezi (EDAM) Başkanı Sinan Ülgen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere'nin Türkiye'nin önemli ihracat pazarlarından biri olduğuna işaret ederek, ayrılığın gerçekleşmesi durumunda İngiltere'nin Gümrük Birliği’nin dışında kalacağını kaydetti.
Referandumda İngiltere'nin AB'den ayrılma yönünde karar alması durumunda ortaya çıkacak belirsizliklerin, Türkiye'nin ihracatını olumsuz etkileyebileceğini ifade eden Ülgen, Türkiye ile İngiltere arasında yeni bir serbest ticaret antlaşması müzakere edilmesinin söz konusu olabileceğini belirtti.
“Türkiye’nin İngiltere’ye İhracatı Olumsuz Etkilenebilir”
İngiltere halkının AB'den ayrılma kararı vermesi durumunda, ülkenin AB'den çıkmasının en az iki sene süreceğini söyleyen Ülgen, “Bu süre zarfında İngiltere'nin Türkiye ile bir serbest ticaret anlaşması müzakere etmesi ve imzalaması gerekecek. Bunun gibi birtakım belirsizlikler sürecek. Bu açıdan bakıldığında, Türkiye'nin İngiltere'ye olan ihracatı olumsuz etkilenebilir.” değerlendirmesinde bulundu.
Ülgen, İngiltere’nin AB'den çıkmasının daha kısa dönemde uluslararası piyasalardaki risk iştahını da etkileyebileceğini belirtti.
Ayrılık İki Yıl Sürecek
Öte yandan İngiltere'de 23 Haziran'da gerçekleştirilecek AB referandumunda halka, “Birleşik Krallık AB üyesi olarak kalmalı mı, yoksa AB'den ayrılmalı mı?” sorusu yöneltilecek. Referandumdaki sonuçlar aynı gün açıklanacak.
Halkın, AB'den ayrılma yönünde karar vermesi hâlinde, İngiltere hükûmetinin AB ile görüşmelerinin Lizbon Anlaşması'nın ilgili maddesi uyarınca 2 yıl içinde tamamlaması gerekiyor.
HABERE YORUM KAT