İngiltere’deki yangının hesabı 5 yıl geçmesine rağmen verilmedi
Geçtiğimiz hafta Haziran 2017'de İngiltere’deki Grenfell Tower yangınının beşinci yıldönümü için Müslümanlar bir araya gelerek sorumluların yargı önüne çıkarılmasını talep etti.
HAKSÖZ HABER
Yaslı aileler, Kuzey Kensington'ın yanan ve beyaz brandayla kapatılan Grenfell plazasının önünde anma töreni düzenledi.
Sessizlik içerisinde yürüyüş gerçekleştiren Müslümanlar, İngiltere hükümetinin Müslümanlara dönük gerçekleştirilen bir saldırı olma ihtimali nedeniyle 5 yıldır süren davayı sonuçlandırmadığını ifade ediyor.
İngiltere’nin başkenti Londra’nın batısındaki Latimer Road'da bulunan 24 katlı Grenfell Tower’da ‘buzdolabının elektrik hattından çıktığı iddia edilen’ yangında en az 6 kişi ölmüş, 50 kişi de yaralanmıştı.
120 daireli ve yüzlerce insanın yaşadığı binadaki yangında, bilançonun daha da ağırlaşmaması için çabalayanlar arasında öne çıkan kesim Müslümanlar olmuştu.
Sahur nedeniyle uyanık olan Müslümanlar yanan binadakilerin tahliyesiyle ilgilenirken, olayın üzerinden beş yıl geçmesine rağmen İngiltere’deki yetkililer yangının sorumluları hakkında ve İslamofobik saldırı olabileceği nedeniyle açılan davayı sonuçlandırmadı.
Müslümanların yoğun yaşadığı binanın İslamofobik bir saldırının hedefi olduğunu düşünen Müslüman cemaatler, hükümetin sorumluları 5 yıldır bulamamasını her yıl sessizce yürüyerek protesto ediyor.
Üstelik İngiltere hükümeti olaya geç müdahale etmiş ağırkanlı tavırları nedeniyle de eleştirilmişti.
Bölgedeki El Menar camiindeki Müslümanlar ile metodist Kilisesinde bulunanların yangına daha hızlı ve özveriyle müdahale ettiği olayla ilgili başlatılan soruşturmanın hala devam ettiği ifade ediliyor.
İbadethanelerin cankurtaran sallarına dönüştüğü olayın tanıkları, hükümeti yaşanan felaketten sorumlu tutuyor.
Kensington ve Chelsea Belediye Meclisi sözcülüğü de yangın anı ve sonrasındaki olaylar için basına verdiği bildiride: "Konsey, yangının ardından neler yapılması gerektiği konusunda önemli eksiklikler olduğunu kabul ediyor ve bunları kamu soruşturmasına verdiği yanıtlarda ayrıntılı olarak açıklıyor. Bunun yas tutanlar ve hayatta kalanlar üzerinde yarattığı etki için de özür dileriz.” ifadelerini kullanmıştı.
Yangın sonrası kurulan Grenfell Müslüman Müdahale Birimi, kulede yaşayanların yüzde 80'inin Müslüman olduğunu tahmin ettiklerini açıklamıştı. Yangında ölenlerin büyük çoğunluğunun Müslüman olduğu olayda kızlarını ve eşini kaybeden Said, 5 yıl geçmesine rağmen acısının hala taze olduğunu söylüyor.
Branda ile örtülen binanın akıbeti de tıpkı soruşturma gibi belirsizliğini koruyor. Yangının soruşturması koronavirüs pandemisi nedeniyle 1 yıl ertelenirken yetkililere göre araştırmalar ve bulguların incelenmesi iki aşamalı olarak devam ettiriliyor.
HABERE YORUM KAT