İngiltere'de Trump'a Karşı 575 Bin İmza Toplandı
ABD’nin başkan aday adayı Trump'ın Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması talebiyle başlatılan imza kampanyasını 575 bin 563 kişinin desteklemesi üzerine, konu İngiltere Parlamentosu'nda tartışıldı.
ABD'de Cumhuriyetçi Parti'den başkanlık yarışına giren iş adamı Donald Trump'ın müslümanlara ve Londra'ya yönelik sözlerine tepki olarak Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması için başlatılan imza kampanyasının ardından İngiltereli vekiller, konuyu parlamentoda ele aldı.
İngiltere Parlamentosu'nun internet sayfasındaki online dilekçe sisteminde Trump'ın, Birleşik Krallık'a girişinin yasaklanması talebiyle 8 Aralık 2015'de başlatılan imza kampanyasına 575 bin 563 kişi destek verdi.
Sistemde, 10 bin imza toplayan dilekçelere hükûmet teamülen yanıt verirken, imza sayısı 100 bini bulduğunda da dilekçenin parlamentoda tartışılması olanağı doğuyor.
İngiltere'de ana muhalefetteki İşçi Partisi'nin milletvekili Paul Flynn başkanlığında, İngiliz Parlamentosu'nun Westminster Hall bölümünde düzenlenen tartışmada söz alan vekiller, Trump'ın müslüman topluma yönelik ifadelerini kınadı.
Trump “Nefret Figürü” Olarak Tanımlandı
Trump'ın bazı vekiller tarafından “nefret figürü” olarak tanımlandığı ve 3 saat süren tartışmada birçok İngiltereli siyasî, Trump'ın ülkeye girişine yasak getirilmemesi gerektiğini belirterek, hatta Trump'ın ülkeye dâvet edilerek, Birleşik Krallık'taki çok kültürlü, çok uluslu ve çok inançlı yaşamın kendisine gösterilmesi gerektiğini bildirdi.
Oturumda, herhangi bir oylama yapılmadı. Tartışmaya katılan siyasîler arasında Trump'ın ülkeye girişinin engellenmesini isteyen vekiller olsa bile, İngiltereli vekillerin bu yönde bir karara varacak yetkisi bulunmuyor.
Yetki İçişleri Bakanı May'de
Trump'ın ülkeye girişine ilişkin herhangi bir değişiklikten sorumlu olacak İngiltere İçişleri Bakanı Theresa May, şimdiye kadar konu hakkında herhangi bir yorumda bulunmadı.
İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın geçmişte Trump'ın ifadelerine benzer olarak, ulusal güvenlik çerçevesinde nefret içerikli söylemlerde bulunan kişilerin ülkeye girişine yasak koyduğu biliniyor.
Trump, geçen ay başında başkanlık seçimi için yürüttüğü kampanya sırasında konuşmasında, göçmen ya da turist olarak ABD'ye gelmek isteyen müslümanların ülkeye alınmaması için çağrıda bulunmuş, Londra ile ilgili olarak da “Bazı radikalleşmiş bölgelere polis de girmeye korkuyor.” ifadelerini kullanmıştı.
AA
HABERE YORUM KAT