1. HABERLER

  2. HABER

  3. DÜNYA

  4. İngiltere'de aşırı sağın şiddet eylemleri: Üç kişi hapis cezasına çarptırıldı
İngiltere'de aşırı sağın şiddet eylemleri: Üç kişi hapis cezasına çarptırıldı

İngiltere'de aşırı sağın şiddet eylemleri: Üç kişi hapis cezasına çarptırıldı

İngiltere'nin kuzeybatısındaki Southport kasabasında geçen hafta üç kız çocuğunun bıçaklı bir saldırıda hayatını kaybetmesinin ardından aşırı sağcı grupların başlattığı şiddet eylemleri bu hafta da devam ediyor.

07 Ağustos 2024 Çarşamba 17:39A+A-

Merseyside bölgesindeki ayaklanmalarda şiddet olaylarına karıştıkları gerekçesiyle bugün üç kişi hapis cezasına çarptırıldı.

İngiltere genelinde binlerce polis yetkilisi bugün yeni gösteriler için hazırlanıyor ve ilerleyen saatlerde 30 farklı bölgede 100'den fazla gösteri yapılabileceği bildiriliyor.

Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan, başkentte de gösterilerin planlandığını ve buna karşı hazırlıkların yapıldığını paylaştı.alınıyor

Khan, Londra'daki Müslüman azınlık ve etnik toplulukların "korktuğunu" da ekledi.

Polis memuruna saldırmakla suçlanan 58 yaşındaki Derek Drummond üç yıl hapis cezası aldı. Declan Geiran'a şiddet içeren kargaşa ve kundaklamadan 30 ay, Liam Riley'e ise ırkçılık içeren şiddet suçundan 20 ay hapis cezası verildi.

Bölge savcısı mahkeme dışında yaptığı açıklamada bunun "buzdağının görünen kısmı" olduğunu söyledi ve şiddet olaylarına karışan herkesin "hızlı bir şekilde cezalandırılacağını" ekledi.

Ülkenin birçok diğer bölgesinde de eylemler son günlerde devam etti.

Belfast polisi Salı günü ırkçılıkla bağlantılı bir dizi nefret suçu ve düzensizliğin ardından 6 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Yetkililer, Orta Doğu ürünleri satan bir dükkanda 15 yaşındaki bir çocuğun saldırıya uğradığını, iş yerine yumurta atıldığını söyledi.

Göçmenlik avukatları hedef alınıyor

Hükümet, göçmenlerle çalışan avukatların isim ve adreslerini içerdiği iddia edilen bir listenin internette yayılmasının ardından sosyal medya platformlarının "çok daha fazlasını yapması gerektiğini" söyledi.

İlk olarak Telegram adlı mesajlaşma uygulamasında "daha fazla göçe hayır" mesajıyla birlikte paylaşılan bu liste şimdi başka platformlarda da paylaşılıyor.

BBC'ye konuşan avukatlar, polisin evden çalışmalarını, ofis pencerelerini kapatmalarını ve ateşe dayanıklı posta kutuları kullanmalarını tavsiye ettiğini paylaştı.

Listede yer alan bir avukat BBC'ye defalarca tehdit edildiğini ve Pazartesi günü endişeli meslektaşlarından, müvekkillerinden ve halktan "ölüm listesinde" olduğunu söyleyen mesajlar aldığını söyledi.

Bir kişi internette yayınladığı içeriklerle ilgili yargılanıyor

Geçtiğimiz günlerde Kuzey İrlanda'nın başkenti Belfast, İngiltere'nin güneybatısındaki Plymouth ve kuzeydeki Darlington ve Middlesbrough'nun yanı sıra başkent Londra'da da pek çok ayaklanma yaşandı.

Şiddet olaylarından bazıları ırka dayalı nefret suçu olarak değerlendiriliyor.

Onlarca kişi şiddet içeren kargaşa ve diğer suçlardan yargılanıyor.

Bazı bölgelerde polisin saldırıya uğradığı, üzerlerine taş ve havai fişek atıldığı aktarılıyor.

Polis yetkilileri Pazartesi günü yaptığı açıklamada, olayların başladığı geçen Salı gününden bu yana 370'den fazla kişinin gözaltına alındığını söyledi ve bu sayının "her geçen gün" artabileceği uyarısında bulundu.

c5ddfe80-53de-11ef-b2d2-cdb23d5d7c5b-jpg.webp

Bir kişi ise "ırkçı nefreti körüklemek" amacıyla internette içerik yayınlamakla suçlanıyor. 28 yaşındaki Jordan Parlour, şiddet olaylarıyla bağlantılı olduğu iddia edilen suç içerikli mesajları paylaştığı için yargılanan ilk kişi.

Cezaevlerinde ilave yer açılacak

İngiltere ve Kuzey İrlanda'daki cezaevlerinde önümüzdeki haftadan itibaren 500'den fazla ilave yer açılacağı belirtiliyor.

Cezaevlerini genişletme planları zaten yürürlükteydi ancak yetkililer protestoların yol açtığı krizle başa çıkmak için bu planların hızlandırıldığını bildiriyor.

Adalet Bakanı Shabana Mahmood yaptığı açıklamada şiddet olaylarına katılanları, "polis, mahkemeler ve cezaevleri hazır ve bu korkunç eylemlerin sonuçlarına katlanacaksınız" şeklinde uyardı.

Başbakan sözcüsü ise "ayaklanmalara karışan herkesi gözaltına alabilmek" için gerekli kapasitenin sağlanacağını söyledi.

Güvenlik komitesinden yeni tedbirler

Başbakan Keir Starmer bu hafta hükümetin acil durumlarda toplanan güvenlik komitesiyle iki kez toplantı yaptı.

Toplantının ardından açıklama yapan Starmer, olaylara ilişkin bir dizi özel tedbirin onaylandığını ve gerekli noktalarda eylemlere müdahale etmek için özel polis yetkililerinin görevlendirileceğini söyledi.

Başbakan, polisin ihtiyaç duyulan her yere müdahale edebilmesini sağlamak için hükümetin gerekenleri yaptığını söyledi.

Polis kaynaklarına göre, yaklaşık 6000 asayiş görevlisi önümüzdeki günlerde herhangi bir düzensizliğe müdahale etmek üzere seferber ediliyor.

Başbakan ayrıca sokakların yanı sıra internet üzerinden suç işleyen kişilerin de yargılanacağını belirtti.

c9be2ec0-54b6-11ef-b2d2-cdb23d5d7c5b-jpg.webp

Başbakanlık ofisi aynı zamanda Liverpool kentindeki şiddetli ayaklanmaları gösteren bir videonun altına "iç savaş kaçınılmaz" yazan iş insanı ve X'in sahibi Elon Musk'ın yorumlarını eleştirdi.

Başbakanlık sözcüsü şiddet olaylarının küçük bir azınlıktan geldiğini söyledi ve başbakanın, daha önce aşırı sağcı figürlerin sosyal medya platformuna geri dönmesine izin verdiği için eleştirilen milyarderin hislerini paylaşmadığını belirtti.

Öte yandan bazı milletvekilleri Avam Kamarası'nın yaz tatilinden geri çağrılmasını talep ediyor.

c78e7c80-54c1-11ef-b2d2-cdb23d5d7c5b-jpg.webp

İşçi Partili Diane Abbott hükümetin "haftalarca şiddetin devam etmesini bekleyemeyeceğini" ve ülkede "kriz" yaşandığını söyledi.

Polis saldırının "terör vakası olarak ele alınmadığını" duyurdu.

 

 

HABERE YORUM KAT