IMF: “İngiltere'de 'Brexit'in Ekonomiye Etkisi Negatif Olacaktır”
IMF, Birleşik Krallık'ın AB'den çıkmasının tüketici güvenini ve ticarî ilişkileri olumsuz etkileyecek uzun bir belirsizlik dönemine yol açarak, finansal istikrarı kötüleştirebileceğini bildirdi.
Uluslararası Para Fonu (IMF) Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkmasının yatırımları, tüketici güvenini ve ticarî ilişkileri olumsuz etkileyecek uzun bir belirsizlik dönemine yol açarak, ekonomik büyümeyi ve finansal istikrarı kötüleştirebileceğini bildirdi.
IMF, Birleşik Krallık ekonomisine ilişkin değerlendirmeleri içeren 4. Madde Konsültasyon Raporu'nu yayımladı.
Raporda, Britanya ekonomisinin son yıllarda diğer gelişmiş ülkelere kıyasla daha iyi bir performans gösterdiği ancak AB üyeliğine ilişkin belirsizliğin yılın başından bu yana büyümeyi yavaşlattığı vurgulandı.
Ülke ekonomisinin geleceğine yönelik temel senaryonun AB'de kalınması üzerine kurulduğu belirtilen raporda, “Birleşik Krallık'ın, AB içinde kalmayı sürdüreceğini öngören temel senaryoya göre, ekonomik büyüme, referandumun etkilerinin azalmasıyla toparlanarak orta vadede ortalama yüzde 2,2 seviyesinde dengelenecektir.” değerlendirmesine yer verildi.
Brexit'in Etkileri
Birleşik Krallık için en büyük riskin yaklaşan AB referandumu olduğu ifade edilen raporda, birlikten ayrılmanın (Brexit) net etkisinin ciddi derecede negatif olacağının altı çizildi.
Brexit'in, sonuçları belirsiz uzun bir müzakere döneminin başlangıcı olacağına işaret edilen IMF raporunda, şunlar kaydedildi:
“AB'den çıkılmasına yönelik bir kararın ardından, Birleşik Krallık, AB ile yeni ilişkilerini müzakere etmek zorunda kalacaktır. AB'den çıkılmasına yönelik süreç daha önce test edilmediği ve yeni bir anlaşmanın oy birliğiyle onaylanması gerektiği için önemli politik riskleri beraberinde getirecektir. AB'nin mevcut anlaşmaları, Birleşik Krallık'ın AB üyesi olmayan 60 ülkeyle olan ticarî ilişkilerini kapsıyor. Birleşik Krallık, ayrıca bu ülkelerle eş zamanlı müzakareler yürütmek zorunda kalacaktır. Basit ikili ticaret anlaşmaları için yapılan müzakerelerin bile en az 3 yıl aldığı göz önüne alınırsa, bu süreç çok uzun yıllar sürebilir.”.
“Belirsizlik, Güveni ve Yatırımları Düşürür”
Raporda, Birleşik Krallık'ın yeni ticaret, göçmenlik ve diğer yasal düzenlemelerine yönelik belirsizliklerin, orta vadede yatırımları sekteye uğratacağı ve tüketici güvenini baskılayacağı da kaydedildi.
Aynı zamanda, Brexit'in sermaye akışlarını da etkileyeceği vurgulanan raporda, finansal piyasalardaki volatilitenin (dalgalanma) yükseleceği uyarısında bulunuldu.
“Politikalar İstikrara Odaklanmalı”
IMF Yönetim Kurulu'nun tavsiyelerini de içeren raporda, Brexit'in gerçekleşmesi durumunda hükûmetin istikrarın yeniden sağlanmasına yönelik politikalara öncelik vermesi gerektiği belirtildi.
Ekonomik Beklentiler
IMF'nin Birleşik Krallık'a yönelik 4. Madde Konsültasyon raporunda, ekonomik beklentilere de yer verildi. Buna göre, kuruluş ülkenin bu yıl yüzde 1,9 ve gelecek yıl yüzde 2,2 büyümesini bekliyor.
Ülkede şubat-nisan döneminde, yüzde 5'e inerek Ekim 2005'ten bu yana en düşük seviyesine gerileyen işsizlik oranının, iki yıl boyunca bu düzeyde sabit kalması öngörülüyor.
IMF, son olarak, İngiltere'de enflasyonun 2016'nın sonunda yüzde 1,3'e ve 2017'nin sonunda yüzde 1,9'a yükseleceğini tahmin ediyor.
AA
HABERE YORUM KAT