IMF Baskısı
“Türkiye IMF yardımına direnmeye çalışıyor.” Bu başlık, New York Times'da yayınlanan bir haber analize ait…
Yazıda, her önemli finansal krizde Türkiye gibi ülkelerin -yardım sağlaması için- IMF'ye “yalvardıkları” ancak “artık dönemin değiştiği” vurgulanıyor:
“-Bugünlerde Türkiye'nin en kıdemli ekonomik politik karar vericisi Mehmet Şimşek hükümetinin IMF'nin milyarlarca dolarlık destek paketine ihtiyacı olmadığı konusunda dünyayı ikna için elinden geleni yapıyor...”
Gazete, İstanbul'da kendilerine konuşan bakan Şimşek'in “İyi politikalarımız var. Piyasaların, IMF'nin pek bir rolünün olmadığını söylemelerini beklerdik.” dediğini aktarıyor.
*
İş dünyasındaki “IMF Lobisi” ise AKP hükümetine “Bir an evvel IMF ile stand-by yap!” baskısını artırmış durumda…
TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ bir süre önce Mustafa Koç'la beraber söylediği IMF şarkısına kaldığı yerden 'solo' devam ediyor:
“-Onur zedeleyici, demeyelim. IMF ile anlaşalım.”
(Bu arada, Doğan Medyası'ndaki kimi yazarlar da hükümeti -hala IMF ile anlaşma imzalamamış olduğu için- paylamayı sürdürüyor.)
Arzuhan Yalçındağ “Hükümetin de kendi şartlarıyla anlaşma yapmak istediğini gözlemliyorum. IMF ile anlaşma yapılacağını sanıyorum.” diyor.
*
IMF ile son anlaşma altı ay önce (11 Mayıs'ta) sona erdi.
Hükümet, şu ana kadar IMF ile yeni bir anlaşmaya direndi. Şayet, bundan sonra tutar da anlaşma yaparsa böyle bir karar 'siyaseten' verilmiş olur ve yanlış adım demektir.
“IMF ile devam ediyoruz” denilirse, bu yöndeki bir karar “Türkiye'nin Körfez sermayesi kartında bir sorun yaşadığı” anlamına da gelmez:
Türkiye'yi iki buçuk yıl önce -ekonomik kriz çıkarmaya yönelik “Atlantik Ötesi Operasyon”dan kurtaran IMF değil, 'Körfez Sermayesi' idi.
Kısa bir süre önce doların 1.7'yi bulması üzerine “kriz ha patladı, ha patlayacak” diye ümitlenenler, piyasaların ateşi birkaç içinde sönüverince acayip üzüldüler!
Sıcak paranın, küresel mali krizin etkisiyle apar topar ülkemizden kaçtığı son sallantıda 'ekonomik krizin neden patlamadığını' hala izah edebilmiş değil, “İçimizdeki İrlandalılar…
*
IMF'nin “kurtarıcı” gibi gözüken anlaşmaları “tehlikeli ilaçlar”dır:
“Kuyuyu alttan kazar” IMF reçeteleri!
Geçen cumartesi Yeni Şafak'ın manşetine taşıdığı haberi okumuşsunuzdur:
Maliye eski bakanı ve BDDK eski başkanı Zekeriya Temizel, 2001'de bizi “IMF'nin batırdığını” anlatıyordu:
“-Bankaların batmasına IMF'nin uyguladığı yöntemler neden oldu. Ülke uçurumun kenarına getirildi.”
YENİ ŞAFAK
YAZIYA YORUM KAT