1. HABERLER

  2. YORUM ANALİZ

  3. İkizdere’den niçin feryatlar yükseliyor?
İkizdere’den niçin feryatlar yükseliyor?

İkizdere’den niçin feryatlar yükseliyor?

Rize’nin İkizdere ilçesinde bulunan İşkencedere Vadisi 21 Nisan’dan beri ülkenin gündeminde.

05 Mayıs 2021 Çarşamba 13:56A+A-

HAKSÖZ HABER

2020 yılında Rize’nin İkizdere ilçesine bağlı İyidere sahilinde lojistik liman inşası kararı çıktı. Liman inşaatı ihalesi ise tartışmaların odağındaki Cengiz İnşaat’a ve Yapı&Yapı AŞ’ye verildi. Yapılması planlanan limanın 3 bin ton kargo kapasitesi, 8 bin ton dökme yük kapasitesi, 100 bin ton konteyner kapasitesi, 100 bin araçlık ro-ro kapasitesine sahip olacak.

20210504-rize-iyidere-yapisitesi-1024x576.jpeg

Liman inşaatı bölgenin coğrafi şartlarından olsa gerek deniz dolgusu üzerine başlanacak. Deniz dolgusu ise yüksek miktarda taş vb. malzemenin kullanımını gerektiriyor. Tartışma da işte bu noktada başlıyor.

İnşaat için gerekli olan taşın çıkartılması adına çevre köylerden Cevizlik ve Gürdere köylerinde taş ocağı açılmasına karar verildi. Köylüler ise bu durumun oluşturacağı tahribat sebebiyle taş ocağı açılmasını istemiyor.

Taş ocaklarının oluşturduğu çevresel yıkıma şahit olanlar süreci biliyorlardır. Bir bakıma taş ocağı olan bölge zaman içinde çölleşiyor. Karadeniz gibi dağlık bölgelerde tarım zaten çok mümkün olmadığı için elde bir tek coğrafyanın sunduğu imkanlar kalıyor. Bu sebeple taş ocağının kurulacağı vadi köylülerin yaşamı için tartışmasız bir konuma sahip.

Yetkililer ise köylüler ile hiçbir şekilde diyalog kurmadan bölgeyi hızlıca kamulaştırıp taş ocağı kurulması çalışmalarına başladılar. Bu durum da haliyle gerginliği tırmandırdı. 21 Nisan’dan bu yana devam eden nöbette köylüler taş ocağının başka bir yere kurulmasını istiyorlar. Aslında liman inşaatı ile kimsenin doğrudan sorunu yok. Köylüler ile neden doğru bir şekilde diyalog kurulmadığı ise hala belirsizliğini koruyor.

screen-shot-2021-05-04-at-22.webp

En’am Suresi 141. ayette şöyle buyuruluyor: Çardaklı ve çardaksız bağları, değişik ürünleriyle hurmaları, ekinleri, birbirine benzeyen ve benzemeyen biçimlerde zeytin ve narları meydana getiren O'dur. Her biri ürün verdiğinde ürününden yiyin; hasat günü de hakkını verin; fakat israf etmeyin; çünkü Allah israf edenleri sevmez.

Modernleşme ile insanoğlu tabiat üzerinde dehşet bir tahakküme ulaştı. Bunun bir sonucu olarak fıtrat ve yeryüzü bozuldu. Tabiata karşı düşmanca değil dostça bir ilişki zemini inşa etmemiz gerekiyor. Allah’ın verdiği nimetleri yapısını bozmadan kullanmak aynı zamanda israftan da kaçınmak anlamına gelecektir.

Tartışmalı ihalelerle alınan ve bölge insanıyla istişare edilmeden uygulamaya konulan icraatlar hem insanı hem doğayı daha fazla tahrip edecektir. Bu bağlamda köylülerin meşru talepleri hakkında diyaloğa açık bir zeminin inşa edilmesi gerekiyor. Muhalefetin meseleyi içine çekmeye çalıştığı düzlem hükümeti rahatsız ediyor olabilir ancak böyle bir politik atmosferin oluşmasında neyin etkili olduğu da iyice düşünülmeli…

HABERE YORUM KAT

6 Yorum
  • Sedat / 06 Mayıs 2021 02:35

    Ömer Bitlik kardeş, size bir eleştirim var, sizin şahsınızda bütün demokrasiye inanmayan İslamcılara.
    Demokrasi dediğiniz gibi yalnızca seçimde değil, her yönetim aşamasında ilgili vatandaşların sözüne, kararına saygı göstermeyi gerektirir. Ama öyle olmuyor. Niye olmuyor, çünkü buna inanmıyor siyasetçi de ona oy veren vatandaş da.
    Şimdi millete sorulmamasının vebali ben demokrat değilim; beşeri kararlarla değil ilahi kararlarla yönetmekten bahseden sizlerde de değil mi?
    Bu adamlar milleti dinlememekle günah işlediklerine inanmıyorlar ki, günah değilse de yap. Hatta aksine din düşmanı olduğunu iddia ettikleri kendileri dışındakilerin yönetimde söz hakkının olmaması gerektiği ayrı bir inanç.
    E şimdi bu kafa, yapacağı limanı millete sorar mı? O ululemr, biz de tebaa, ona itaat farzmış.
    Şimdi gel demokrasiye inancını gözden geçir, sen demokrat ol, sonra da en yakınlarından başlayarak demokrat olmaya davet et.

    Yanıtla (0) (0)
  • Zazahan / 06 Mayıs 2021 02:11

    Bingöl ilimiz su kaynagi yonunden zengindir. Hemen hemen tum nehirlerin çaylarin uzerinde birden fazla HES Barajlari yapildi ve yapilmaya devam edenler var. Baraj yapilinca bircok arazi sular altina kaldi yetti mi hayir bircok bolgede yer kaymasi heyelan olaylari meydana geldi bazi koylerde evler tehdit altina girdi yaban hayati buyuk tehdit gordu. Eskiden dogada ozgurce gezen hayvanlar artik barajlarfan dolayi nehrin ote tarafina gecis yapamiyor. Hem yasam alanlari daraldi hem de son demlerini yasiyorlar. Kisacasi doga zarar goruyor insan zarar goruyor hayvan zarar goruyor. Peki bu duzende kim KÂR EDİYOR? Devlet ve holdingler kusura kalmasinlar ama bir toplumun gelecegini ticaret ekonomi bahanesiyle berbat edemezsiniz. Buna hakkiniz yoktur. Ulkede enerji problemi var eyvallah ama tum enerji aciginizi neden sularimiz uzerinden cozmek istiyorsunuz? Alternatif bircok fikir var neden en klasik en çağdişi sistemi bu kadar kutsuyorsunuz? Rize ikizdereye gelince evet bence liman yapmakta bir problem yok ama gidip halkin koylerine tas ocaklari kurarak bu limani yapmaya kalkarsaniz kusura kalmayin tas ocaklarinin tabiata verdigi zarari artik herkes biliyor ve buna halk hakli olarak izin vermez. Sorunu inatlasarak degil baska turlu cozmek zorundasiniz. Memleket hic kimsenin hicbir yapinin firmanin hatta devletin bile ciftligi degildir. O topraklar sizin icin koylu topragi olabilir ama koyluler icin orasi Vatanin tam ortasidir. Bilmem anlatabildim mi? Bu kadar saygisizlik, topluma karsi edepsizliktir. Devlet halkina karsi edepsizlik yapamaz yapmamalidir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ömer Bitlis / 05 Mayıs 2021 16:59

    Demokrasi= Halkın taleplerinin dinlendiği, referandum ve seçimle halkın seçimlerine uygun işlerin yürütüldüğü. Çoğunluğun azınlığı ezmesine fırsat verilmeyen yönetim biçimi mi?
    Yoksa; halkın 5 yılda bir seçime gidip özgürce vekilini seçtiğini zannettiği bir oligarşi mi?

    İstanbulu 2 ye böleceğiz, kanal yapacağız diyorlar bize sormuyorlar.
    Karadenizde taş ocağı yapacağız diyorlar Rizelilere sormuyorlar.
    Bunlar gibi sürü sepet karar alıyorlar ama halka sormuyorlar, niye??

    Çünkü 5 yıl önce seçim yaptık diye..

    Bu yanlış.

    Not: Ben demokrat değilim, gerçek demokrasi güzellemesi de yapmıyorum. Halkın iradesine saygısızlığa gönderme yapıyorum. Halk iradesinin tiyatral bir şekilde demokrasi diye diye çalınmasına itiraz ediyorum.

    Yanıtla (0) (0)
  • İrfan / 05 Mayıs 2021 16:28

    Ne buldukları derenin üzerine yaptıkları hes projelerine, ne de liman projesine ihtiyaç var. Rizede mevcut liman ve Trabzon limanı kapasitesinin dörtte birinde bile çalışmıyor.
    Bir an ihtiyaç olduğunu varsaysak bile cennet değerindeki ikizdere vadisinin yok edilmesinin akılla mantıkla izahı yapılamaz.
    Yazık oluyor memlekete.
    Altın ve taşocağı madenciliğine, özelleştirmeye açılan ormanda bir dünya markasıyız.

    Yanıtla (0) (0)
  • Hicran / 05 Mayıs 2021 15:57

    Ülke sanki babalarının maliymis gibi,miras kalmış bunlara.
    Devlet benim, ağa da benim, paşa da bey de, hatta ilah da. Firavun tiynetliler.

    Yanıtla (0) (0)
  • Murat Tuzcu / 05 Mayıs 2021 14:39

    Komple yanlış, insanların yaşam alanları gasbedilemez. İhtiyaç duyulan her neyse en az zararla en uygun yerden temin edilmeli. Karadenizin havasını, suyunu, toprağını kirletiyorlar. Yeter artık ya, bi durun, bi sorun bu halk ne istiyor diye? En hafif tabirle terbiyesizlik bu, başka bir şey değil. Yazıklar olsun!

    Yanıtla (0) (0)