İDSB Suriye Toplantısından Notlar -1
Halep’te Baas zulmüne ve onun arkasında duran arsız zulüm rejimlerine karşı kararlı direniş sürüyor. Halep Suriye’de, Suriye de Arap dünyasında kırılma noktası olacaktır. Suriye’deki diktanın devrilmesi Arap baharındaki tıkanmanın da önünü açacaktır inşallah.
Onun için Suriye direnişinin zaferi devam eden değişimin geleceği açısından büyük önem taşıyor. Bu konudaki tahlil ve tespitlerimizi inşallah ayrıca dile getirmeye çalışacağız. Bugünkü ve müteakip yazımızda İslâm Dünyası Sivil Toplum Kuruluşları Birliği (İDSB)’nin MÜSİAD Genel Merkezi’nde düzenlediği Suriye İstişare Toplantısı’ndan bazı önemli notlar aktarmak istiyorum.
Daha çok sivil toplum kuruluşları temsilcilerine yönelik olan toplantıya beni de davet etmelerinden dolayı İDSB yetkililerine şükranlarımı arz ederek söze başlamak istiyorum. Çünkü hem Suriye’deki gelişmeler ve durum hakkında birinci ağızdan bilgi alma, hem de önemli şahsiyetlerle bir araya gelip görüşme fırsatı bulduğum için çok faydalı oldu.
Toplantının ilk konuşmacısı, direnişin başlangıç merhalesinde Suriye’de faaliyetleri organize eden hâlen de Suriye Ulusal Meclisi üyesi sıfatıyla gelişmeleri yakından izleyen ve dışarıyla içerinin bağlantısını kuran etkin şahsiyetlerden Muti el-Buteyn’di. Buteyn konuşmasında ağırlıklı olarak Suriye’deki Baas zulmünü ve direnişin gösterdiği kararlılığı rakamlarla, müşahhas bilgilerle ortaya koymaya çalıştı.
Buteyn, en son elde edilen rakamlara göre şehit edildiği kesin tespit edilenlerin sayısının 22 bin 691’i bulduğunu dile getirdi. Bu rakam tabii isimleriyle birlikte öldürüldükleri hakkında kesin bilgiye ulaşılanların sayısını ortaya koyuyor. Buna ilaveten bir de henüz durumları hakkında kesin bilgiye ulaşılamayan kayıplar var. Buteyn, kayıpların sayısının da 69 bini bulduğunu hatırlatarak, Baas rejimi nezdinde kaybın yok olma, ölüm anlamına geldiğine dikkat çekti. İçlerinde sağ olanlar varsa onların da katı bir işkenceye maruz kaldıkları için hayattan tamamen kopuk ve belki ölümü arzular bir halde olmaları muhtemeldir.
Daha sonra konuşma yapan Suriye Müslüman Kardeşler Genel Murakıbı Muhammed Riyad Şakfa bu rakamların sadece şu an itibariyle haklarında bilgiye ulaşılanları kapsadığını, ileride savaşın bilançosunun net bir şekilde ortaya çıkması durumunda gerçek rakamların bunun hayli üstünde olduğunun görüleceğini dile getirdi. Çünkü savaşın dumanlı ortamında durumları hakkında ilgili mekanizmalara herhangi bir bilgi ulaştırılamamış olanlar da var.
Muti el-Buteyn, verdiği rakam içine giren öldürülmüş kişilerden 1754’ünün kadın, 1745’inin ise çocuk olduğunu dile getirdi.
Buteyn şu an Baas zindanlarında tutuldukları bilinen tutuklu sayısının 212 bin olduğunu söyledi. Bunlar hâlen tutuklulukları devam edenler. Bunlara zindana girmiş, işkence görmüş ve serbest bırakılmış olanları ekleyince sayı bir milyonu aşıyor.
Buteyn’in verdiği rakamlara göre çevre ülkelere sığınan mülteci sayısı bir milyona yaklaşmış. Türkiye’deki kamplarda hayatlarını idame ettirenlerin sayısı ise 44 bin civarında. Suriye içinde kendi topraklarından başka yerlere sürgün edilmiş olanların sayısı ise bir buçuk milyonu bulmuş.
Bu sayıları tüm ülke nüfûsuna kıyasladığımızda ortalama her bin kişiden birinin kesin olarak öldürüldüğü, her 330 kişiden birinin kayıp olduğu, kayıpların şüpheli durumu göz önünde bulundurulunca her 250 kişiden birinin öldürülmüş olması ihtimali bulunduğu, her 110 kişiden birinin şu an zindanda tutulduğu, her 90 kişiden birinin Suriye dışında veya içinde mülteci konumunda olduğu ortaya çıkıyor. Onların akraba çevrelerinin de bu sarsıntıdan bir şekilde etkilendiği düşünülürse bütün halkın ülkeyi adeta bir ateş gibi saran savaşla sarsıldığı anlaşılacaktır.
“Aman dokunmayın, sonra dışarıdan müdahale olur” öcüsünü sürekli öne sürerek katil Baas rejiminin önünün açık tutulmasından yana tavır sergileyenler acaba bu manzarayı görebilecekler mi yoksa “yok canım siz abartıyorsunuz; fazla bir şey olduğu yok, orta dereceli bir depremde de bu kadar zayiat oluyor” mu diyecekler? Yahut “Onlar da yerlerinde rahat dursalardı. Neyin özgürlüğünden, neyin adaletinden söz edip duruyorlardı? Beşşar yönetimi istediği gibi tepelerinde boza pişirmeye devam etseydi!” mi diyecekler?
YENİ AKİT
YAZIYA YORUM KAT