İdlib şehir devletinde kadınlar sabun fabrikası işletiyor
10 yıldır devam eden savaşla beraber en çok çocuklar ve kadınlar zarar gördü. Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib şehir devletinde eşlerini kaybetmiş kadınlar, ailelerinin sorumluluğunu üstenmiş durumda.
Fatih DEMİR / HAKSÖZ HABER
Rejimin neden olduğu ekonomik sorunlar ve yerinden edilme nedeniyle hayatları değişmek zorunda kalan bu insanların yaptıkları işler hayata yeniden başlama yolunda güzel örneklikler doğuruyor.
Zorlu yaşam ve zaruriyetler İdlib'deki kadınları çalışmaya mecbur bırakıyor. Kimi kadınlar anaokullarında ve insani yardım kuruluşlarında iş bulurken, akademik eğitimi olmayanlar ise yevmiye karşılığı tarımda çalışmak zorunda kalıyor. Birçok kadın da ailelerinin geçimini sağlamak için meslek kurslarında eğitim alıyor.
İdlib şehrinin hemen kuzeyindeki Maarat kasabasında, ailelerin geçimini sağlayan kadınlar, daha önce de yaptıkları bir işi İdlib’de hayata geçirme kararı aldı. Sabun atölyesi açan kadınlar, İdlib ve çevresine yeşil zeytinden yapılma sabunları satan bir işletme kurdu.
20 kadının yer aldığı ve Olfar adını taşıyan önemli bir projeye de dönüşen işletme günlük sabun üretimi ile İdlib ve çevresinin ihtiyacını karşılamanın ötesine geçmeye çalışıyor.
Meryem Deyif, sabun fabrikasında çalışan kadınlardan sadece biri. Beş yetim çocuğun annesi Meryem, “Burada hiçbirimizin yüksek dereceli eğitimi yok. Hayatta kalabilmek ve geçinebilmek için becerilerimize uygun ve yaşam maliyetlerimizi karşılamamızı sağlayan bu projeye ihtiyacımız vardı.”
Ana hammaddenin zeytinyağı olduğu ve İdlib gibi geçmişi sabun üretiminde önemli bir yer kabul edilen kentte yönetim, kadınlara sabun üretimi konusunda destek veriyor. Kadınlar atalarının mirası da olan bu mesleği şu anda geliştirmekle meşguller.
Sabun yapım şirketinin müdürü Fatima Şahine, “Sabun yapımı bir miras olarak kabul ediliyor ve gerekli donanıma sahip olan herkes bu işi çabuk öğrenip yapabilir. Kiralık bir evi sabun yaptığımız bir atölyeye çevirdik. Aşırı çaba gerektirmeyen bir el sanatı sabun yapımı. Ayrıca kadınlar olarak, fiziksel yeteneklerimize ve yerel toplumun gelenek ve göreneklerine uygun bir iş seçmemiz gerekiyordu.”
Fabrikadaki 20 kadından çoğunun, Suriye rejiminin hapishanelerinde yıllarca kaldığı ve serbest bırakıldıktan sonra buraya yerleştiği aktarılıyor. Kadınlar, her biri üç saatlik vardiyada çalışan iki ggrup halinde günlük sabun üretimi gerçekleştirerek ailelerine katkı sağlıyor.
HABERE YORUM KAT