1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İç güvenlik alanında yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayınlandı
İç güvenlik alanında yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayınlandı

İç güvenlik alanında yeni düzenlemeler Resmi Gazete’de yayınlandı

​​​​​​​İç güvenlik alanındaki düzenlemeleri içeren yeni kanun Resmi Gazete’de yayımlandı. Yasal değişiklikler, güvenlik önlemleri ve cezai müeyyideleri kapsıyor.

30 Kasım 2024 Cumartesi 05:07A+A-

İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede değişiklikler içeren yeni bir yasa, 21 Kasım 2024 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda kabul edilerek Resmi Gazete'de yayımlandı. Yeni düzenlemeler, iç güvenlik alanındaki birçok konuda önemli değişiklikler getirdi. İşte düzenlemelerin detayları:

Yeni yasa ile birlikte, birinci sınıf mülki idare amirlerinin tespiti amacıyla yapılacak inceleme ve değerlendirmeler her yıl en fazla iki kez İçişleri Bakanlığı tarafından gerçekleştirilecek. Bu değişiklik, idare amirlerinin görevdeki performansını daha etkili şekilde izleyecek.

Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na bağlı olarak Emniyet Teşkilatı mensubu üyeler için emeklilik yardımımaluliyet yardımı ve ölüm yardımı sağlanacak. Ayrıca, emekli üyeler için katılım payı kar payı ve ölüm yardımı yapılacak.

Üçüncü kez silahını kaybeden veya çalan kişilerin silah vesikası geri alınacak. Bu kişilere, fiil tarihinden itibaren 5 yıl süreyle silah bulundurma ve taşıma izni verilmeyecek. Bu düzenleme, silahların güvenli bir şekilde denetimini sağlamayı amaçlıyor.

Gaziler ile aile bireylerinin (ana, baba, eş, çocuk) sahip olacağı silah ruhsatları için süre kaydı aranmayacak. Bu düzenleme, gazilerin ve yakınlarının silah ruhsatı alma süreçlerini kolaylaştıracak.

Yetkisiz çakar kullananlara 30 gün süreyle sürücü belgelerinin geri alınması ve 96 bin lira ceza kesilmesi kararlaştırıldı. Ayrıca, araç 30 gün süreyle trafikten men edilecek.

Ayrıca, ateşli silah parçalarını ülkeye sokan veya satanlara 5 yıldan 12 yıla kadar hapis cezası verilecek. Ruhsatsız silah taşıyanlara uygulanan hapis cezası ise 1 yıl olan alt sınırının 2 yıla3 yıl olan üst sınırının ise 4 yıla çıkarılmasını öngörüyor.

Yeni düzenlemeyle, çarşı ve mahalle bekçileri şüpheli gördükleri kişiler veya araçlar üzerinde silah bulunduğu hususunda yeterli şüphe taşıdıklarında, zarar verilmesini önlemek amacıyla kişiyi yoklama suretiyle elle dıştan kontrol edebilecek. Ayrıca, araçların dışarıdan bakıldığında içerisi görünen bölümleri de kontrol edilebilecek.

Türkiye Noterler Birliği tarafından tutulan araç sicil ve tescil sistemi verileri, bundan böyle Jandarma Genel Komutanlığı ile anlık olarak paylaşılacak.

En az bir yıldır faaliyette bulunan derneklerlokal açma hakkına sahip olurken, federasyon ve konfederasyonlar için bu şart aranmayacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü personelinden görevini üstün başarıyla yerine getirenlereİçişleri Bakanı tarafından "Emniyet Üstün Cesaret ve Feragat Madalyası""Emniyet Şeref Madalyası""Emniyet Üstün Hizmet Madalyası" verilebilecek. Bu ödüller, başarılı emniyet personelini onurlandırmayı hedefliyor.

Yeni düzenlemelerle, güvenlik önlemleri daha da güçlendirilirken, silah yasakları ve güvenlik denetimleri konusunda daha sert kurallar getirildi.

HABERE YORUM KAT