1. HABERLER

  2. HABER

  3. GÜNDEM

  4. İBB’nin izin verdiği Vaniköy’deki kaçak villanın inşaatı durduruldu
İBB’nin izin verdiği Vaniköy’deki kaçak villanın inşaatı durduruldu

İBB’nin izin verdiği Vaniköy’deki kaçak villanın inşaatı durduruldu

İBB'nin göz yumduğu Vaniköy'deki Boğaz'a nazır kaçak villa bakanlığın radarında: İzinsiz inşaat durduruldu.

22 Ağustos 2024 Perşembe 19:33A+A-

'Kaçak yapıları yıkıyoruz' söylemiyle algı yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Üsküdar'da dünyanın en değerli bölgelerinden biri olan Vaniköy sırtlarına yapılan villa inşaatına göz yumdu. 'Çivi dahi çakılamaz' denilen bölgede yapılan inşaat Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının radarına takıldı. İBB'ye uyarı yazısı gönderildi. İstanbul Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri gün içinde inşaatta inceleme yaptı. İnceleme sonrası yapılan açıklamada inşaatın durdurulduğu bildirildi. Ayrıca Adalet Bakanı Yılmaz Tunç da Vaniköy skandalıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Üsküdar Vaniköy'de 'Çivi bile çakılamaz' denilen İstanbul Boğazı'nın kenarında yer alan bir inşaatın görüntüsü büyük tepki toplamıştı.

Sosyal medyada gündem olan görüntüler sonrası İstanbul Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği harekete geçti.

İBB'ye uyarı yazısı gönderildi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü, Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm bölgesinde izinsiz inşaat faaliyetleri hakkında gerekli cezai işlemlerin başlatılması için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne uyarı yazısı gönderildiğini açıkladı.

'Gerekli cezai işlemler ivedilikle yapılmalı'

Batur, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadeleri kullandı:

"Üsküdar Vaniköy’de Boğaziçi Öngörünüm Bölgesi’nde birtakım izinsiz inşai faaliyetlerin gerçekleştiği tespiti üzerine İl Müdürlüğümüzce inceleme başlatılmış olup, mezkur bölgenin İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde olması nedeniyle gerekli cezai işlemlerin ivedilikle yapılması gerektiği konusunda uyarı yazısı ilgili kuruma iletilmiştir."

Türkmen: Bizim zamanımızda tek çivi çakılmasına izin vermedik

Üsküdar Belediyesi'nin eski Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de kendi döneminde Boğaz'ın ön görünümüne tek çivi çakılmasına izin vermediklerini belirterek duruma tepki gösterdi. Türkmen, "Şimdi orman kesip villa yapıyorlar! Bu zirvedir, daha üstü yoktur, genel durumun vehametini siz düşünün" ifadelerini kullandı.

'Kaçak yapıları yıkıyoruz diyerek korkunç bir talana imza atılıyor'

Geçmişte bir bakanın eşinin kaçak katını bile yıktırdığını hatırlayarak kamuoyuna seslenen Türkmen, "Kaçak yapıları yıkıyoruz diyerek ters algı yaparken, aslında korkunç bir talana imza atılıyor İstanbul’da. En büyük örneği işte budur. Vaniköy’de, dünyanın en değerli emlak bölgelerinden birinde bu kadar cüretkar biçimde buna göz yumanlar, gözden biraz uzak yerlerde neler yapıyor, orasını da siz düşünün. Trol şebekelerinin, fondaş medyanın yalanlarına, sizi kandırmasına izin vermeyin" vurgusu yaptı.

Bakanlık personelini önce içeri almadılar

Vaniköy'deki inşaat alanına gelen Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri, şantiyeye alınmadı.

Özel mülk olduğu gerekçesiyle demir kapıyla kapatılan yolun açılması için bölgeye polis ekipleri sevk edildi.

Ekipler inceleme yaptı

Polis ekiplerinin inşaat alanına girmesinin ardından kapı açıldı.

Ardından, il müdürlüğü ekipleri inşaat alanına girerek incelemelerine başladı.

Basın mensupları da şantiye alanına alındı.

İBB'nin izni ile başlatıldı

Alınan bilgiye göre, yapının bulunduğu alanın daha önce Adnan Oktar'a ait olduğu, yakın zamanda Rus işadamı tarafından satın alındığı öğrenildi.

Üsküdar Vaniköy'deki inşaat çalışmasının İstanbul Büyükşehir Belediyesinin izni ile başlatıldığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğüne gelen ihbar üzerine bakanlık yetkililerinin de söz konusu inşaatta incelemelerde bulunduğu kaydedildi.

Bakanlık inşaatı durdurdu

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İstanbul İl Müdürlüğü ekipleri, Üsküdar Vaniköy’de devam eden inşaatı durdurdu.

Bakanlığın sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşımda, “İstanbul Üsküdar Vaniköy, Boğaziçi Öngörünüm bölgesindeki bir alanda, yasal düzenlemelere aykırı inşaat faaliyeti gerçekleştiği İl Müdürlüğümüzce tespit edilmiştir. İBB Boğaziçi İmar Müdürlüğü yetki sahası içerisinde bulunan alanda yapılan incelemede, meskenle ilgili kişiler tarafından herhangi bir yapı inşaat izin belgesinin Bakanlığımıza ibraz edilmediği ve ruhsatsız inşa faaliyetinin devam ettiği anlaşılmıştır. İnşaat Bakanlığımız tarafından durdurulmuştur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” ifadeleri kullanıldı.

Bakan Tunç: Resen soruşturma başlatılmıştır

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Vaniköy skandalıyla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Bakan Tunç, "İstanbul’un Üsküdar ilçesi Vaniköy semtinde bulunan ve Boğaziçi Öngörünüm Bölgesinde yer alan yapıyla ilgili olarak Türk Ceza Kanununun 184. Maddesi uyarınca “İmar Kirliliğine Neden Olma” suçundan Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından resen soruşturma başlatılmıştır. Dünyanın göz bebeği İstanbul’umuzun doğasını bozacak hiçbir olumsuzluğa asla müsaade edilmeyecektir. Soruşturma titizlikle sürdürülmektedir." ifadelerini kullandı.

Bakan Kurum: Yıkılmazsa biz gerekeni yaparız

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, "İstanbul Boğazı hepimizin ortak meselesi. Üsküdar’da Vaniköy semtinde maalesef buradaki imara uygun olmayan bir kaçak yapılaşmayla karşı karşıya kaldık. İBB’yi uyarmak suretiyle, inşaatına devam edilen yeri durdurmak suretiyle müdahale ettik. İnşaat durdurulmuştur, kaçak yapının yıkımıyla ilgili gerekli uyarı yapılmıştır. Söz konusu yapı yıkılmazsa bakanlık olarak sürece dahil olacağız. Gerekli hukuki süreç yürütülmektedir. Süreci anbean takip edeceğiz. İstanbul Boğazı’nı gözümüz gibi koruyacağız" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT

1 Yorum