1. HABERLER

  2. HABER

  3. HUKUK

  4. Hukuk garabeti 5816 can yakmaya devam ediyor
Hukuk garabeti 5816 can yakmaya devam ediyor

Hukuk garabeti 5816 can yakmaya devam ediyor

​​​​​​​Dünya üzerinde vefat eden bir şahsın yasayla korunduğu tek ülke olan Türkiye’de “5816 Sayılı Kanun” garabeti, mağdur üretmeye devam ediyor. Şükrü Hüseyinoğlu hapse çarptırıldı.

29 Eylül 2024 Pazar 19:21A+A-

Dünya üzerinde ölen eden bir şahsın yasayla korunduğu tek ülke olan Türkiye’de “5816 Sayılı Kanun” garabeti, mağdur üretmeye devam ediyor. Cahiliye döneminde yaşamış Endülüslü Şair Raşid Bin Abdurabbih’in bin dört yüz yıl önceki şiirini Mustafa Kemal hakkında hiçbir hakarete yer vermeksizin paylaşan Şükrü Hüseyinoğlu hapse mahkûm edildi. Bakırköy 16. Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülen davada, 5816 Sayılı Kanun kapsamında yargılanan mağdur Hüseyinoğlu’na 1 yıl 6 ay hapis cezası verildi. Mahkeme keyfi kararında, “Sanık Şükrü Hüseyinoğlu hakkında Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret suçunu işlediği sabit olduğundan eylemine uyan 5816 sayılı kanunun 1/1 maddesi gereği takdiren 1 yıl hapis cezası ile cezalandırılmasına, sanığın eyleminin alenen işlediği anlaşıldığından cezasının 5816 sayılı yasanın 2/1 maddesi gereğince yarı oranda artırılarak 1 yıl 6 ay hapis cezası ile cezalandırılmasına” ifadelerine yer verdi. Lütufta bulunan mahkeme heyeti infaz erteleme kararı verirken, karara itiraz eden Hüseyinoğlu’nun avukatları ise dosyayı istinaf mahkemesine taşıma kararı aldı. Pazartesi günü görülen duruşmada verilen karar maşeri vicdanları yaralarken, Mustafa Kemal hakkında hiçbir hakaret ifadesinin yer almadığı ve sadece başkasının çektiği bir fotoğrafın kullanıldığı paylaşım yüzünden verilen hukuksuz karar, yargıdaki Moğultay zihniyetinin tahakkümünü bir kez daha gözler önüne serdi.

1951’den beri yürürlükte olan 5816 Sayılı Atatürk’ü Koruma Kanunu kapsamında verilen skandal kararı gazetemize değerlendiren mağdur Şükrü Hüseyinoğlu, şunları dile getirdi: “Paylaşımda hiçbir şekilde Mustafa Kemal’in ismi yok. Mahkeme sürecinde biz her şeyi söyledik ama kurt kuzuyu yemeyi kafasına koymuş. Dolayısıyla yapacak bir şey yok. Türkiye’de hâlâ 1930 faşizm hüküm sürüyor. Bir kişinin bir topluma ‘ulu önder’ olarak dayatılması ve bu noktada ona dair veya onun ortaya koyduğu her türlü ideolojiye yönelik eleştirinin önünü kesiyor. Bu hakikaten toplumun da ifade özgürlüğünün de önünü kesen bir şey. Bu yüzden 5816 sayılı yasanın kaldırılması gerekiyor. Çünkü akla ziyan bir yasa. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti’nin anayasasında hakaret suçlarını engelleyici zaten kanunlar var. Bu yasalar varken bir de şahsa özel yasa yapmanın ne gereği var. Hani Anayasa ‘değiştirilmesi teklif dahi edilemez’ maddeler var ya. 5816 sayısı yasa da onların yanında eklenebilecek türden bir yasa bu.”

Hüseyinoğlu’nu destekleyen Adalet Platformu Başkanı Adem Çevik ise şunları söyledi: “5816 sayılı yasa, insan haklarına, fikir, düşünce ve ifade hürriyetine aykırıdır. Ayrıca içerisinde Mustafa Kemal heykeli, büstü, resmi, ikonu olan mahkemeler, bağımlı ve taraflı olduğu için 5816 davasına bakamaz. Davaya bakması adil değildir. Burada yapılan duruşma, yargılanma hakkının ihlalidir. Tüm mahkemelerden ve anayasadan, yasalardan hatta müfredattan bile Mustafa Kemal görselleri kaldırılmalıdır. Artık Türkiye mezardan yönetilmemelidir. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan şahsa yönelik bu düzenleme kaldırılarak ifade özgürlüğünün önü açılmalıdır.”

Kaynak: Yeni Akit

HABERE YORUM KAT