Hollanda Vatandaşı Olmak Zorlaştırılıyor
Hollanda parlamentosu, ülkeye yeni taşınanların vatandaşlığa geçiş süresini uzatan yasayı kabûl etti. Yeni düzenlemeyle, Hollanda vatandaşı olmak için gereken bekleme süresi 5 yıldan 7 yıla çıkarılacak.
Hollanda’da hükûmet ortakları İşçi Partisi (PvdA) ile Liberal Sağ Parti (VVD), “göçmenlerin uyumu”nu sağlamak amacıyla vatandaşlığa geçiş süresini uzatmayı, bunun yeni göçmenlerin iş bulma ve çalışma şansını da artıracağını savunuyordu.
Koalisyon protokolünde yer alan bu düzenleme, geçen hafta parlamento gündemine geldi. Hükûmet partilerinin yanı sıra muhalefetteki Hıristiyan Demokrat Parti ile aşırı sağcı Özgürlük Partisi de öneriye destek verdi.
Çoğunluğun oyları ile kabûl edilen düzenlemeye göre, Hollanda'da kesintisiz olarak 7 yıl yaşayan kişiler vatandaşlık ve seçme-seçilme hakkı elde edecek.
Yasa, senatonun onayından sonra yürülüğe girecek. Senato onayından itibaren Son 3 yıldır Hollanda'da yaşayanlar bu değişiklikten etkilenmeyecek.
Sol Partiler Karşı
Düzenlemenin içeriği, daha önce Danıştay tarafından da eleştirilmişti. Parlamentodaki sol partiler de, yasanın asıl amacının uyum değil, ülkeye gelenlerin Hollanda vatandaşlığına geçişini zorlaştırmak olduğunu savunuyor.
Bu düzenlemenin kabûl edilmesini “üzücü” olarak değerlendiren muhalefetteki sol partilere göre, yasanın hangi sorunlara çözüm getireceği belli değil.
“Yasa Yararlı Olacak”
Babası Fas kökenli bir göçmen olan iktidar ortağı VVD Milletvekili Malik Azmani ise yasayı savundu. Azmani, ülkeye yeni gelenlerin Hollanda toplumuna katılımı ve katkısı açısından yasanın yararlı olacağını söyledi.
Aşırı Sağcı Parti 7 Yılı da Az Buluyor!
Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı Özgürlük Partisi (PVV) ise, 7 yıl bekleme süresini az buluyor. PVV'ye göre bu süre en az 10 yıla çıkarılmalı. PVV, “Hollandalılık kan, ter ve gözyaşı içeren bir amaç olmalı.” görüşünü savunuyor.
“Birçok Ülkede 7 Yıl”
Güvenlik ve Adalet Bakan Yardımcısı Klaas Dijkhoff, birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde benzer uygulamaların olduğuna işaret etti.
Hollandalı hükûmet yetkilisine göre, 7 yıl süresi AB için yeni bir durum değil.
Avusturya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Yunanistan'da da vatandaşlık için kesintisiz 7 yıl bu ülkelerde yaşama koşulu var. İtalya ve İspanya'da ise bu süre 10 yıl. Almanya'da da kesintisiz 8 yıl çalışma ve oturma iznine sahip olanlar vatandaşlık elde edebiliyor. Siyasî mülteci olarak ülkeye gelenlerin Almanya vatandaşlığına geçme süresi ise 6 yıl. Fransa vatandaşı olabilmek için de bu ülkede en az 5 yıl resmî olarak kesintisiz yaşama şartı aranıyor. Fransa vatandaşları ile evli olanlar için bu süre 4 yıl. Belçika ise 3 yıl olan vatandaşlık için bekleme süresini, 2013 yılında 5 yıla çıkardı.
Kaynak: BBC Türkçe
HABERE YORUM KAT