Hizbullah Rest Çekti; Hükümet Düştü!
Lübnan'da Hizbullah, ülkenin eski Başbakanı Refik Hariri'nin öldürülmesine dair Birleşmiş Milletler soruşturmasına yönelik talepleri karşılanmadığı gerekçesiyle hükümetten çekilince hükümet düştü.
30 üyeli kabinenin üçte biri istifa ettiği için Saad Hariri başbakanlığındaki hükümet düştü.
Lübnan'da Saad Hariri başkanlığındaki 14 aylık koalisyon hükümeti, Hizbullah'ın çekilmesi sonucu çöktü. 30 kişilik kabinede Hizbullah örgütüne mensup 10 bakanla, 1 destekçi bakan koalisyondan ayrıldıklarını duyurdu.
Hizbullah'ın etkili olduğu muhalif kanadın istifasını açıklayan İletişim Bakanı Gibran Basil "İstifa kararı, bizim elimizi uzatmamıza rağmen 14 Mart İttifakı'nın, dış baskılara karşı durmaması üzerine alındı" dedi.
İstifacı bakanlar, Devlet Başkanı Mişel Süleyman'dan yeni bir hükümet kurması çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın listesinden bakanlar kurulunda yer alan Devlet Bakanı Adnan Hüseyin Seyyid ise istifa kararından yarım saat sonra hükümetteki görevinden istifa ettiğini duyurdu. Açıklamasında Suudi Arabistan Kralı Abdullah ve Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'a, Lübnan için sarf ettikleri çabadan ötürü teşekkür ederek başlayan Basil, Suud-Suriye girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasında Amerika'nın baskılarının olduğunu söyledi.
Hizbullah, hükümetin, eski başbakanlardan Refik Hariri'nin 2005 yılında öldürülmesi olayını soruşturan Birleşmiş Milletler Özel Mahkemesi'ne destek vermemesini istiyordu. Hizbullah'ın talepleri arasında mahkeme ile işbirliğinin iptal edilmesinin yanı sıra, hükümetin mahkemeye sağladığı fonları iptal etmesi bulunuyordu.
Sorunun yeni bir hükümet krizine dönüşmemesi için Hizbullah ve Hariri hükümetinin arkasındaki iki ülke olarak gösterilen Suriye ve Suudi Arabistan diplomatik girişimlerde bulundu ancak bunda başarı sağlayamadı.
2006 yılında işgalci İsrail'in saldırıları sonrasında başlayan savaşta başarı sağlayan Hizbullah'ın, bu tarihten itibaren Lübnan siyasi hayatındaki etkisi çok daha artmıştı. BM Özel Yetkili Mahkemesi'nin Hariri suikastıyla ilgili olarak Hizbullah üyelerini resmen suçlama ihtimali karşısında, Hizbullah'a yönelik sert kısıtlamaların olabileceği kaydediliyor.
Hizbullah, Refik Hariri ile 22 kişinin öldüğü 2005 yılındaki bombalı saldırıya karıştığı iddialarını yalanlıyordu. Komisyonu ''İsrail projesi'' olarak gören Hizbullah, mevcut Başbakan Saad Hariri'nin komisyonun elde ettiği araştırma sonuçlarını reddetmesini istiyordu.
HABERE YORUM KAT