Haritalarla Güney-Kuzey Sudan Bölünmesi
Güney Sudan'da bağımsızlık konusunda geçen ay düzenlenen referandumun sonuçlarının açıklanmasına saatler kaldı. Ancak Cumhurbaşkanı Ömer el Beşir, bir kararname ile referandum sonuçlarını kabul ettiğini ilan etti.
Kesin sonuçlar bugün önce El Beşir'e sunuldu.
Kamuoyuna ilerleyen saatlerde açıklanacak kesin sonuçların, Güney Sudanlıların yüzde 99'unun kuzeyden ayrılmak istediğini onaylaması bekleniyor.
Bu durumda Afrika'nın en büyük ülkesi olan Sudan bölünecek.
Yeni ülkenin adının ne olacağı, nasıl yönetileceği şu aşamada belli değil. Ancak bölünmenin 9 Temmuz'da gerçekleşmesi bekleniyor.
Bunun ardından da Cuba merkezli yeni hükümetin, yıllar süren ihmal ardından kapsamlı bir kalkınma programına ihtiyacı olacak.
Bölünme ardından güneyliler, kuzeydeki devlet dairelerindeki işlerinden ayrılmak durumunda kalacak. Ordunun yeniden bölünmesi, başta petrol olmak üzere ekonomik gelirlerin nasıl paylaşılacağının netleşmesi gerekecek.
Bölünme referendumu, bölgede 20 yıl süren iç savaşı sona erdirmek üzere 2005'te imzalanan barış antlaşmasının şartları arasındaydı.
Ömer el Beşir, referandum öncesi yaptığı açıklamalarda uzlaşmacı bir tutum benimsemiş, "Biz Hartum'da bizden istenen her şeyi sunmaya hazırız; teknik ya da lojistik destek, danışmanlık, uzmanlık, eğitim, vesaire. Güneyde yeni bir devlet kurulursa teknik, lojistik ve her türlü desteğe ihtiyaç duyacağını biliyoruz. Dünyada bunu sağlamaya bizden çok hakkı olan kimse yok" demişti.
Sömürge döneminden bu yana ayrı çizgilerde gelişen güney ve kuzey din, kültür, etnik köken açısından da farklı yapılarda.
Kuzeyliler ağırlıklı olarak Arap ve Müslümanken, güneyde Afrika kabileleri ve animizm inancını benimseyenler daha yoğun.
Kaynak: BBC
Haritalarla Güney ve Kuzey Sudan Ayrılığı ve Farkları
HABERE YORUM KAT