Halkbank Üzerinden Kâr Etmişler
17 Aralık'taki siyaseti itibarsızlaştırma operasyonundaki en büyük hedeflerden biri olan Halkbank'ta lobinin açığa satıştan tatlı kâr sağladığı ortaya çıktı.
1-2001 ve 2009'da yayımladığı raporlarla piyasayı bozan Deutsche Bank, 17 Aralık operasyonunda da boş durmamış.
2-Alman bankasının, operasyonun olduğu tarihlerdeHalkbank hisselerinde açığa satış yaparak kâr sağladığı belirtiliyor.
3-AK Parti'ye sunulan rapordaki iddialara göre Citi ve Deutsche, operasyon sırasında elindeki yüklü hisseleri satarak borsayı etkiledi.
AK Parti'ye gönderilen rapordaki iddialar, 2001'de "Türkiye'de faizler yükselecek" diye rapor yayımlayarak, iki büyük yabancı fonun bonolarını satıp dövize geçmesine neden olan, 2009 başındaki raporunda ise "Türkiye batacak" diyen ve geçen yıl dövizin hızlı dalgalanmasında parmağı olan Deutsche Bank'ı işaret ediyor. Deutsche Bank'ın, siyaseti itibarsızlaştırma operasyonu sırasında Halkbank'ın hisselerinde açığa satış yaparak kâr elde ettiği belirtiliyor. Buna göre, Alman bankanın 18 Aralık sonrasındaki işlemleri açığa satış olarak tanımlandı. 20 Aralık'ta takastan çıkmış olan 3.5 milyon lotun, 18 Aralık'taki fiyat düzeyinden satıldığı belirtildi. 24 Aralık'ta takasa girmiş olan 4 milyon lotun da yine 20 Aralık tarihindeki fiyat düzeyinden satıldığı vurgulandı. 18 ve 20 Aralık tarihlerinde bankanın hisse kapanış rakamları (13.75 ve 13.15) çerçevesinde Deutsche Bank'ın iki günlük işlemlerden 2.1 milyon lira kazanç elde ettiği öne sürüldü.
YASAKLANSIN DENİLMİŞTİ
Operasyon başladığı dönemde, Halkbank hisselerinde sert satış olmuştu. Borsa Yatırımcıları Derneği Başkanı Ali Bahçuvan da Halkbank'ta açığa satışın yasaklanması gerektiğini belirterek, "Bir hata yapıldı" demişti.
İTİBARI DÜŞÜRMEK İSTEDİLER
Rapordaki iddialara göre, 17 Aralık öncesi ve sonrasında Halkbank hisselerinde Citibank, Deutsche Bank ve HSBC'nin yoğun işlemler de dikkat çekti. Takas işlemleri üzerinden elde edilen ve yapılan araştırmaya göre 17 Aralık öncesi Citi ve Deutsche Bank Halkbank hisselerinde yoğun bir satın almaya girişti. Aynı süreçte Yatırım Fonları, Emeklilik Yatırım Fonları ve Garanti Bankası ise satış yönünde işlem gerçekleştirdi. Operasyon haftası sonrasında ise önceki haftalarda olağan düzeylerde alım yapan Deutsche Bank ve Citibank kuruluşlarının yüklü miktarlarda satışageçti. Operasyonun başladığı 16 - 23 Aralık arasında bankaların hisse fiyatları üzerinde doğrudan etkisi olacak şekildeyapılan blok satışların günlük bazda 12 milyon lota yaklaşması, operasyonun "Halk Bankası'nın uluslararası arenadaki itibarını düşürme" amacı ile örtüşmekte olduğu izlenimine neden oldu. Satışlar Halkbank hisse fiyatı üzerinde önemli seviyelerde değer kaybına neden oldu. 23 - 27 Aralık arasında Deutsche Bank yüksek alım yaparak sattığı hisseleridüşük fiyattan yerine koydu. Yapılan yüklü satışlara karşın alım yönünde herhangi bir işlemin bulunmayışı Citibank tarafından satılan hisselerin farklı aracı kurumlar tarafından geri toplanmış olma ihtimalini de gün yüzüne çıkardığı vurgulandı. "Bu açıdan bakıldığında,2 Aralık ile 3 Ocak tarihleri arasında Garanti Bankası, Akbank, Halkbank, YapıKredi ve HSBC Bank aracılığı ile alım yapan kuruluş ve kişiliklerin araştırılmasının önem taşıdığı görülmektedir" ifadesine yer verildi.
Sabah
HABERE YORUM KAT