Haksöz’ün Şubat sayısında AİLE dosyası
Haksöz dergisi Şubat 2023 tarihli 383. sayısında aile konulu özel bir dosya hazırlandı.
HAKSÖZ HABER
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz dergisi Şubat 2023 tarihli 383. sayısında “Toplumsal İfsada Karşı Son Kale: Aile” başlıklı bir dosya ile çıktı.
Gündem yazısında Kur’an-ı Kerim’e yönelik saldırı ele alınıyor. Batı’nın İslami değerler söz konusu olduğunda takındığı ikiyüzlü ve çirkin tavrı deşifre edilirken Müslümanların sergilediği tepkilerin mahiyeti tartışılıyor; Kur’an-ı Kerim’e nasıl sahip çıkılabileceğine dair değerlendirmeler yapılıyor.
Aile konulu dosyada Şefik Sevim, Hülya Şekerci, Kenan Levent, Esra Saraç Ay, Tuncay Yerlikaya, Nuran Şeker, Yusuf Boğatekin ve Erkam Kuşçu’nun yazıları var. Ailedeki çözülme, mahremiyet olgusu, evlilik ve ev hukuku, boşanma, ekonomik sorunlar, çocukların terbiyesi, ebeveyn ve çocuk psikolojisi, eşler arasında zarafet ve nezaket, sevgi ve şefkat, değer eğitimi, saygı, sıla-i rahim, anne ve babanın rolü, aile içi iletişim, ev içinde sosyal medya ve internet kullanımı, rol-model ve örneklik sorunu, bireyselleşmeye dair geniş çerçevede tahlillerin yer aldığı dosyada aile savunusu ön plana çıkıyor.
Oktay Altın, Türkiye’nin dış politikadaki değişimini; İsrail, Mısır ve Suriye ile yeni diplomatik temaslarını nasıl okumak gerektiğine dair bir değerlendirme yapıyor.
Çeviri yazılarda Mark Galeotti, Putin’in Ukrayna savaşındaki hamleleri üzerinden Putinizm meselesini; Halil el-Anani, Mısır’daki ekonomik krizi ve Sisi’nin Körfez liderleriyle arasındaki mesafenin gittikçe açılmasını analiz ediyor.
Eyüp Togan, despotizm kavramını ele aldığı yazısında konuyu faşizm üzerinden tartışıyor; sosyalist perspektifin handikaplarına işaret ediyor. Nazizm ve Stalinizm değerlendirmelerinin yanı sıra totaliterlik tarihini ele alırken Kemalizm’le ilgili yaklaşımlarını paylaşıyor.
Rıdvan Kaya, yaratılış gayemiz olan imtihan meselesini işlediği yazısında müminler topluluğuyla bir arada olmanın önemine yer verirken, önceliklerimizin yer değiştirmesi riskine dikkat çekiyor; imtihanın farkında olmanın ve hayat dönemeçlerinde savrulmamak için ilkelere sıkıca sarılmanın gerekliliğine işaret ediyor.
Fevzi Zülaloğlu, Hz. Âişe validemizin kaç yaşında evlendiği meselesini analiz ediyor. Geleneksel müktesebatta konunun ele alınış biçimini ve rivayetleri tahlil eden yazar, kaynak eserlere referansla konuya dair tespitlerde bulunuyor.
Lütfi Çiftci, Kur’an’da geçen “ecr-i azîm” kavramını analize tâbi tuttuğu yazısında nimetin farkında olmak ile büyük ecir arasında nasıl bir bağlantı olduğunu ortaya koyuyor.
Abdulfettah İsmail Şenbaş, Damla Kocatepe’nin kaleme aldığı “İran’da Kimlik ve Siyaset: Belucistan” kitabını tahlil ettiği yazısında İran’da ötekileştirilmiş bir topluluk olan Beluçlara mercek tutuyor.
Bünyamin Doğruer’in bir şiirinin yer aldığı derginin arka kapağı ise Cenin’deki katliam ve Filistinli şehitlere ayrılmış.
İRTİBAT:
0212 524 10 28
HABERE YORUM KAT