Haksöz’ün Aralık 2019 Sayısı Çıktı: “Kemalizm’in Değil Rabbimizin Kuluyuz!”
Haksöz dergisinin Aralık 2019 tarihli 345. sayısı çıktı. Derginin kapağında 10 Kasım törenlerinde ortaya çıkan manzaraya yer veriliyor.
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınına devam eden Haksöz dergisi, Aralık 2019 tarihli 345. sayısında “Kemalizm’in Değil, Rabbimizin Kuluyuz!” manşetiyle çıktı.
Gündem’de resmî ideoloji dayatmasının her yerde olduğuna dikkat çekilerek kamusal alanın Kemalist ideoloji ve simgelerden arındırılması talebine yer veriliyor. Müslümanlara da tören adı altında düzenlenen ve ilkel ayinlere benzeyen etkinliklere karşı kimlik ve akidelerini koruma çağrısında bulunuluyor.
Rıdvan Kaya, Kemalizm’in nasıl hortladığını sorguladığı yazısında daha çok bu süreçten İslami camianın etkilenme biçim ve düzeyini analiz ediyor. Resmî ideolojinin ve Mustafa Kemal kültünün takviye edilişine şahitlik ettiğimizi ifade eden Kaya, 15 Temmuz sürecinin çok ciddi bir kırılma noktası olduğunun altını çiziyor.
Bahadır Kurbanoğlu, resmî ideolojinin muhafazakâr muhayyilede neye tekabül ettiğini yorumluyor. “Haklı sebep”, “beka” gibi söylemlerin ideolojik farklılığa rağmen zihniyette benzeşmeyi getirdiğini vurgulayan Kurbanoğlu, ilkesel kimlik tashihine dikkat çekiyor.
Çeviriler bölümünde Azad Essa, Keşmir’deki Hint ablukasını; Madeline Edwars, İdlib’de bombalanan hastanelerden yansımaları; Amira Abo El Fetouh, Mısır’ın basın mezarlığını; David Hearst ise Rusya’nın Libya’daki misyonunu ve Putin’in gizli ordusunu aktarıyorlar.
Ali Emre, Necip Fazıl’ın gözünden edebiyatçıları kritik ediyor. Necip Fazıl’ın “Edebiyat Mahkemeleri” üzerinden Namık Kemal, Tevfik Fikret, Yahya Kemal, Mehmed Âkif, Nurullah Ataç, Nazım Hikmet’e projeksiyon tutuyor; Necip Fazıl’ın bu edebiyatçılara ilişkin kanaatlerini paylaşıyor.
Cahit Çekmen, küresel sistemin medyayı bir silah olarak kullanma yöntemleri üzerine çalışmalarına bu kez medyanın “rol model” misyonuyla devam ediyor. Çocukların, kadınların, erkeklerin rol modellik üzerinden nasıl hedef alındıklarını gözler önüne seriyor.
Gökhan Ergöçün, dünyanın, kendisine olan borcuyla ilgili verilerden hareketle küresel israf düzeninin nasıl bir çıkmaza ilerlediğini irdeliyor.
Fevzi Zülaloğlu, hayata olduğu gibi insanın Kur’an’la interaktif bir ilişki içerisinde olduğunu örnek ayetlerle inceliyor.
Yusuf Yargın, yarı zamanlı değil tam zamanlı Müslüman olmanın önemine dikkat çektiği yazısında tüm zamanların Müslümanının, hayatını Allah merkezli tanzim ettiğini belirtiyor.
Sinan Ön, 1957 yapımlı “12 Kızgın Adam” filmini değerlendirdiği yazısında, filmin “adalet” meselesine ilişkin verdiği mesajlara odaklanıyor.
Derginin son sayfalarında ise Menderes Bilal Polat ve Bünyamin Doğruer’in şiirlerine yer veriliyor.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]
HABERE YORUM KAT