Haksöz dergisinin Mart 2022 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Mart 2022 tarihli 372. sayısı okurlarıyla buluştu. Ukrayna’ya yönelik Rusya saldırısının kapakta işlendiği dergide Hindistan’daki başörtüsü yasağı ağırlıkla yer alan bir diğer konu.
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi Mart 2022 tarihli 372. sayısında “Rus Yayılmacılığı Durdurulmalı” başlıklı manşetle çıktı.
Gündem’de Rusya’nın işgal ve yayılmacı politikaları irdelenirken Türkiye’de kimi çevrelerin, medyada öne çıkan isimlerin Rusya’ya neden ‘emperyalist’ ve ‘işgalci’ sıfatını yakıştıramamalarının arka planı tahlil ediliyor. Herkes için adalet söyleminin önemine dikkat çekilirken anti-emperyalistliğin anti-Amerikancılığa indirgenmesindeki çelişkilere işaret ediliyor.
Rıdvan Kaya, kapak konusu bağlamında Putin’in “Yeni Çar” olma aşkıyla oluşturduğu emperyal vizyonu değerlendiriyor. Ukrayna gündemi üzerinden Batı’nın ikiyüzlü, çifte standartçı tutumuna dikkat çekiyor; zalimlerden zalim beğenmenin değil, zulme karşı çıkmanın gerekliliğine vurgu yapıyor.
Hamza Türkmen, yine kapak konusu çerçevesinde NATO meselesini masaya yatırıyor. Tek kutuplu dünyanın nihayete ermesi; Rusya ve Çin ekseninde yeni kutupların ortaya çıkması üzerinden dünya siyasetini, küresel değişimi nasıl yorumlamak gerektiği üzerinde duruyor. Ukrayna saldırısı üzerinden NATO’nun karşılığını yorumluyor.
Marie Oleinik, Ukrayna işgaline karşı çıkan bir Rus olarak Rusya’nın politikalarının doğurduğu utançla ilgili duygularını paylaşıyor.
Yvonne Ridley ise Ukrayna krizinde Batı’nın ve İsrail’in sergilediği ikiyüzlü tutumu ele alıyor.
Rıdvan Kaya, dergideki bir diğer yazısında Hindistan’daki başörtüsü yasağını ve Hindu milliyetçiliğinin Müslümanları yabancılaştırma siyasetini değerlendiriyor.
Fatih Demir, Hindistan’daki yasak ve zorbalık karşısında kadın hakları savunucularının neden ortalıkta görünmediğini sorguluyor.
Ruşda Fatima Han, Hindistan’daki başörtüsü gündeminin arka planını irdeliyor.
İsmail Ceyran, İdlib izlenimlerini ve bölgeden oldukça çarpıcı, gıpta edici insan hikâyelerini paylaşıyor.
Süleyman Ceran, Filistin halkının Suriyeli kardeşleri için uzattığı îsâr elini ve mazlumlar arasındaki dayanışma bağını kaleme alıyor.
Salih Malas, Esed rejiminin ‘genel af’ ilanındaki tuzaklara dikkat çekiyor.
Doç. Dr. Ahmet Abay, medeniyet meselesini işlediği yazısında kavramsal analizin yanı sıra İslam medeniyetinin fikrî ve amelî olarak yükseldiği temellere işaret ediyor.
Nurcan Büyük, hız çağında insanın varoluşsal sancılarını kaleme aldığı yazısında insanın özgürlük adına değerleriyle verdiği savaşı; modernizm karşısındaki değişimi; yaşadığı melankoli, acı ve endişeleri; bireyselliği ve bu anafordan nasıl çıkılabileceğini ele alıyor.
Rıdvan Kaya, mahremiyet meselesini işlediği yazısında geleneksel değerlerin, fıtri duygu ve hassasiyetlerin aşınmasının yol açtığı risklere dikkat çekiyor; sosyal medyanın evlerin duvarını yıkan bir formda kullanılmasının yol açtığı yozlaşmaya işaret ediyor.
Fevzi Zülaloğlu, vird kavramını ele aldığı yazısında kavramın Kur’an’daki kullanımlarına temas ediyor; şeytanın virdi ile İslam’ın virdinin neye tekabül ettiğini ortaya koyuyor.
Erdal Eker, tevhidî mücadele bilincini kaleme aldığı yazısında tevhidî mücadelenin temel kaynakları ve yöntemini, dikkat edilmesi gereken unsurlarla birlikte tartışıyor.
Betül Üzer, tesettür bilincine dair kaleme aldığı yazısında modern paradigmanın ve moda anlayışının belirlediği çarpık tesettür anlayışlarının yol açtığı çürümeye dikkat çekiyor.
Zehra Türkmen, aynı şekilde tesettür meselesini ele aldığı yazısında kılık-kıyafetteki sekülerleşme olgusuna işaret ediyor; “başını açan kızlar” gerçeğine nasıl yaklaşmak gerektiğini yorumluyor.
Yusuf Yargın, sevme duygusunu kaleme aldığı yazısında Allah sevgisini ve insanın güzelliğin cazibesine meyyal fıtratında sevginin neye tekabül ettiğini irdeliyor.
Alaaddin Yurderi, hayatı ve şiirleri üzerinden bir Sezai Karakoç okuması yapıyor; bir diriliş işçisi olarak yüklendiği misyona işaret ediyor.
Bünyamin Doğruer’in şiirine de yer verilen derginin arka sayfası 28 Şubat ile Hindistan’daki başörtüsü yasağındaki ortak ruha dikkat çeken bir çalışmaya ayrılmış.
İRTİBAT:
0212 524 10 28
HABERE YORUM KAT