Haksöz dergisinin Mart 2021 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin, Mart 2021 tarihli 360. Sayısı okurlarıyla buluştu. Haksöz bu sayı ile yayıncılıkta 30 yılını da tamamlamış oldu.
HAKSÖZ-HABER
Nisan 1991’de “Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla başladığı aylık yayınını kimi dönemlerde baskı ve engellemelere maruz kalmasına rağmen kesintisiz bir şekilde sürdüren Haksöz dergisi, bu ay 30 yılını tamamlamış oldu.
Mart 2021 tarihli 360. sayısında yeni anayasa tartışmalarını manşete taşıyan dergide çeşitlik konular irdeleniyor.
Gündem’de Türkiye’nin kadim anayasa sorunu tartışılıyor. Devletçi-milliyetçi zihniyetle sorunların çözülemeyeceğinin, resmî ideoloji dayatması sürdürülerek yeni sayfa açılamayacağının altını çizen Haksöz, muhayyel vaatlerin bir kenara bırakılıp somut sorunların konuşulmasına çağrıda bulunuyor.
Rıdvan Kaya, tebliğ-davet çabası ile pazarlamacılık arasındaki farkı işlediği yazısında Kur’an’dan ve Peygamberimizin yaşamından örneklerle sözü tesirli kılmanın yollarını adımlıyor.
Ramazan Yazçiçek, liberalizm, laiklik, demokrasi, sekülarizm, çoğulcu okuma gibi kavramları tartıştığı yazısında laiklik ve liberalizm kavramları dolayımında bir okuma yaparak konuyu İslami tasavvur bütünselliğinde değerlendiriyor.
Nurcan Büyük, Boğaziçi’ne rektör atanması ve sonrasında başlayan protestoları tahlil ediyor. Tarafların yaklaşımındaki çelişkilerin yanı sıra otoriterleşen siyaset dilini de ele alan Büyük, LGBT’ye uzanan “özgürlük” anlayışının çarpıklıklarına ve risklerine değiniyor.
Ömer Faruk Şeker, bir süredir Çin Büyükelçiliği ve Konsolosluğu önünde yakınlarının akıbetini öğrenmek için çaba sarf eden Doğu Türkistanlı kardeşlerimin hikâyelerini dergi sayfalarına taşıyor.
Yusuf Yargın, Allah’ın rahmetinin genişliğini ve kuşatıcılığını işlediği yazısında Allah’tan neden ümit kesmemek gerektiğini ortaya koyuyor.
Fevzi Zülaloğlu, Allah’ı (haşa) denklem dışı bırakmanın insanı nerelere savurabileceğini gözler önüne serdiği yazısında Allah’ın çeşitli vesilelerle hayata olan müdahalesini ve deizm meselesini irdeliyor.
Dergide tıp doktoru bir müfessir olan Prof. Saim Açıkgözoğlu ile henüz çıkan 12 ciltlik tefsiri “Durusu’l Kur’an” üzerine bir röportaj yer alıyor. Murat Kayacan’ın sorularını yanıtlayan Açıkgözoğlu, Kur’an’ı anlamaktan ziyade yaşama sorunu üzerinde duruyor.
Lütfi Çiftci, Kur’an’da Rabbimizin verdiği misalleri konu edindiği yazısında “Allah bu misali niçin verdi?” sorusundaki hikmeti arıyor.
Sinan Ön, insanlığın mikroplarla imtihanını kaleme aldığı yazısında insanlık tarihindeki büyük salgınlardan bahsin yanı sıra sömürge mantığının kıtalarda nasıl bulaşıcı hastalıklara yol açtığını ve insanın kendi elleriyle tabiatın dengesini nasıl bozduğunu sorguluyor.
Rania Awaad, psikoloji tarihinde Müslüman katkılarını kasten göz ardı eden Batı merkezli okumaları eleştirdiği yazısında psikoloji alanındaki Müslüman öncülerin hazinelerini gün yüzüne çıkaran çalışmalara ve Dr. Malik Bedri’nin mirasına dikkat çekiyor.
Sebahattin Yıldırım, bir Fanon portresi çizdiği yazısında “Siyah Deri Beyaz Maske” kitabından notlar ekseninde ötekileştirici kafa yapısını gözler önünde seriyor.
Alaaeddin Yurderi, Şefik Sevim’in “Kırık Ayna” kitabını değerlendirdiği yazısında acıyı kayıt altına almanın önemini ortaya koyuyor.
Tahir Günay, tarihî dizilerin ve filmlerin anımsattığı açmazlar ışığında tarih ve sinema meselesini irdelemeye devam ediyor.
Derginin son sayfasında ise Bünyamin Doğruer’in şiirine yer veriliyor.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]
HABERE YORUM KAT