Haksöz dergisinin Kasım 2021 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Kasım 2021 tarihli 368. sayısı okurlarıyla buluştu.
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi Kasım 2021 tarihli 368. sayısında “Kemalizm ve Cellâdına İlan-ı Aşk Eylemek” manşetiyle çıktı.
Gündem’de bir müddettir Suriye’nin kuzeyine yapılması beklenen askerî harekât tartışması var. Muhtemel riskler ve kazanımların değerlendirildiği yazıda İdlib çevresinde süren katliamlara rağmen Türkiye’de Esed rejimini pazarlama çabalarına dikkat çekiliyor; ne Esed’in ne de Rusya’nın Türkiye’nin dostu olduğu vurgulanıyor.
Selahaddin Eş Çakırgil, kapak konusunu ele aldığı yazısında Mustafa Kemal’in “Milli Mücadele” yıllarındaki pragmatist tutum ve söylemlerine tarihî tanıklıklarla yer veriyor ve muhafazakâr camiadan yanaşmaların olduğu Kemalizm’in ne olduğuna ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor.
Kapak konusuna dair Rıdvan Kaya da ‘resmî gün ve bayramlarda’ dindar kişi, camia ve siyasetçilerin konumlanma yanlışına dikkat çekerek tuğyana selam çakmanın ilahi ölçüyü tersyüz ettiğinin altını çiziyor.
Kapak konusu çerçevesinde dergide Metin Karabaşoğlu ile bir röportaj yapılmış. Karabaşoğlu, Kemalist vesayetin hegemonik güç parametresi, dindar kesimde yaşanan zihinsel kırılmalar, siyasal zeminde vesayetin gölgesi altında olmadan siyaset yapabilmenin imkânı gibi meselelere ilişkin sorulara cevap veriyor.
Abdülkadir Şen, henüz dönmüş bulunduğu Afganistan’da neler yaşandığını kaleme alıyor. Şen, Taliban’ın zaferinin birden ortaya çıkan bir sonuç olmadığını işlediği yazısında; dünden bugüne gelinen süreci değerlendiriyor.
Hamza Türkmen, nefis, öteki, ben gibi kavramlar üzerinden ötekileştirme meselesini irdeliyor. Felsefi yaklaşımlar ve Batı’daki tecrübelere yer verdiği yazısında Türkmen, konuya nasıl yaklaşılması gerektiği konusunda Kur’an’daki ayetlere başvuruyor. Bu çerçevede nefsimiz ve öteki ile ilişkide kulluk sorumluluğuna dikkat çekiyor.
Sam Hamad, ‘Hama Kasabı’ olarak anılan Rıfat el-Esed’in Avrupa’da nasıl kucaklandığına dair detayları aktararak hesap verme çağında olmadığımızı ortaya koyuyor.
Hebh Jamal, Almanya’da İslamofobinin boyutlarını gözler önüne seriyor; özellikle Müslüman Alman kadınların yaşadığı sıkıntılara dikkat çekiyor.
İ. Yusuf Er, Türkiye’deki ekonomi verilerinden hareketle mevcut durumun yeni bir Çin olma hamlesi olup olmadığını tartışıyor.
Eyüp Togan, Zafer Toprak’ın “Darwin’den Dersim’e Cumhuriyet ve Antropoloji” kitabından hareketle cumhuriyetin çağdaş entelektüel müktesebatını tahlil ediyor. Togan, antropolojik yaklaşımlar ekseninde Toprak’a eleştiriler getiriyor.
Fevzi Zülaoğlu, “Haydin Felâha” başlıklı yazısında Kur’an’da felâh kavramını inceliyor. Zülaloğlu, Allahu Teâlâ’nın felâh vaadinin kimleri kapsadığını ayetlerle ortaya koyuyor.
Rıdvan Kaya, bir diğer yazısında git gide artmakta olan boşanma meselesini irdeliyor. Ahlaki değerlerin nasıl tüketildiğine dikkat çeken Kaya, geçimsizliğin kaynağını sorguluyor.
Nuran Şeker, üç Müslüman anne aynasından yansıyan üç evlat ve üç peygamber hikâyesini çağın kuşatan dişlilerine karşı kulluğun vakur duruşunu kazandıracak bir reçete olarak sunuyor.
Alaaddin Yurderi, Thomas Bauer’in farklı bir İslam tarihi okuması iddiasıyla kaleme aldığı “Müphemlik Kültürü ve İslam” kitabını kritize ediyor; divan şiiri geleneğinin oryantalist araştırmacılara sunduğu malzemelere işaret ediyor.
Ahmet Kerim Artuk, Beyan Yayınları’ndan çıkan ve Yasin Aktay ile Mahmut Hakkı Akın’ın editörlüğünü yaptığı 20 kitaplık “Bir Müslüman Nasıl Bakmalı?” serisini tahlil ediyor.
Bünyamin Doğruer’in bir şiirinin de yayınlandığı derginin arka kapağında ise İdlib’de yaşanan katliamla ilgili bir çalışmaya yer veriliyor.
İRTİBAT: 0212 524 10 28
[email protected]
HABERE YORUM KAT