Haksöz dergisinin Eylül 2021 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Eylül 2021 tarihli 366. sayısı Taliban’ın Afganistan’daki zaferini manşete taşıyan bir kapakla çıktı.
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi Eylül 2021 tarihli 366. sayısında ABD-NATO işgaline son veren Afgan halklarının sevincine ortak olan bir kapakla çıktı: “Taliban’ın Zaferi, Direnişin Onuru!”
Gündem’de Afganistan’da ABD işgalinin Afganistan’da yol açtığı travmalara yer verilirken Taliban’ın adım adım gelen zaferinin anlamına dikkat çekiliyor. Taliban’ın emperyalizm karşısındaki zaferi sonrasında oluşabilecek riskler ve avantajlar da değerlendiriliyor.
Rıdvan Kaya, Taliban direnişinden çıkarılması gereken dersleri kaleme alırken Taliban hakkındaki ithamların hangi bağlama tekabül ettiğini tartışıyor; üstenci bakış açısını eleştiriyor.
Hamza Türkmen, Afganistan’daki direnişi kurtuluş teorileri bağlamında ele alıyor. Post-İslamistler veya yeni kurtuluş teologlarının sığınmacılığını analiz eden Türkmen, Taliban’ın yönetimde, sosyo-kültürel ve ekonomik hayatta karşılaşacağı problemleri nasıl aşacağıyla ilgili değerlendirmeler yapıyor.
Murat Koç, Taliban zaferi karşısındaki eziklik kompleksini ele alıyor. Müslümanların elde ettiği her olumlu gelişmenin karşısında durmayı vazife edinmenin sancılarına dikkat çekiyor.
Haşim Ay, bundan sonrası için Taliban’ı gerek yerel gerek küresel arenada bekleyen riskleri tahlil ediyor; abartılı kuşkular ile haklı temkin arasındaki farka işaret ediyor.
Dergide bir süredir Afganistan’da Kabil Erkek Lisesi Müdürü görevinde bulunan Tahir Eşkil ile bir röportaja yer veriliyor. Eşkil, Bülent Gökgöz’ün Taliban’ın halktaki imajı, Türkiye’nin yaklaşımı, Afganistan’daki dinî ve sosyal yaşamla ilgili sorularına cevap veriyor.
Şuayb Mekeç, ümmet meselelerinde davet ve şahitlik bilincini konu edindiği yazısında müminlerin sorumluluklarını ele alırken güncel mesele olarak Taliban hakkındaki haberlerin nasıl değerlendirilmesi gerektiği konusunda bir perspektif sunuyor.
Leyla eş-Şami, Gökhan Ergöçün’ün tercüme ettiği yazısında Suriye’deki seçimin anlamsızlığını ele alıyor; rejim bölgelerinde halkın yaşadığı sıkıntıları değerlendiriyor.
Ramona Wadi, Filistinli çocukların tutuklanması hakkındaki İsrail’in süregelen politikasının ve sömürgeci şiddetinin uluslararası toplum tarafından nasıl normalleştirildiğine dikkat çekiyor.
Fevzi Zülaloğlu, namazın hangi şartlarda Kur’an’ın ve Resulullah’ın sahih sünnetinin kriterlerine uygun olacağını ayetler, Resul (s) ve sahabe hayatından örneklerle ele alıyor. Bu çerçevede namaz/salât ve ilgili kavramlarla ilgili analizlerde bulunuyor.
Ahmet Kerim Artuk, kitaplık köşesinde yeni çıkan kitapları dergi okuyucusunun gündemine getirirken edebiyat sayfalarında Bünyamin Doğruer’in denemesine ve Ali Değirmenci’nin Afganistan’dan bir fotoğraf karesi hakkındaki duygularını içeren yazısına yer veriliyor.
İRTİBAT:
0212 524 10 28
HABERE YORUM KAT