Haksöz dergisinin Ekim 2021 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ekim 2021 tarihli 367. sayısı okurlarıyla buluştu. Dergide tesettür konulu bir dosyaya yer verildi.
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi Ekim 2021 tarihli 367. sayısında gündem analizleri, siyasi, usuli ve fikrî içeriklerin yanı sıra “tesettür” konulu bir soruşturmaya yer veriyor.
Gündem’de Taliban hakkındaki tartışmalara mercek tutuluyor. Süreci anlamaktan öte mahkûm etmeye ayarlı anlayışların tenakuzlarına dikkat çekilirken Taliban’ın verdiği sınav konusunda değerlendirmeler yapılıyor.
Hamza Türkmen, Afganistan’da Taliban’ın iktidarı ele geçirmesi aktüalitesi üzerinden “İslam’da yönetim” konusuna dair analizlerde bulunuyor. Fehmi Cedan’ın “İslam’da Yönetim Tartışmaları” kitabını kritik eden Türkmen, Mevdudi ve Seyyid Kutub’un yanı sıra çağdaş dönem Müslüman düşünürlerin yaklaşımlarını irdeliyor.
Dergide “Tesettürde Yozlaşma Tehdidi İle Nasıl Mücadele Etmeliyiz?” başlıklı bir soruşturma yapılmış. Ali Bulaç, Betül Üzer, Günay Bulut, Hasan Eker, Nazife Yazgan, Nurten Çakır, Ramazan Çelikal, Sabiha Ateş Alpat ve Zehra Ergül Kaya, tesettür-hicap yasağı hususunda toplumsal yapıda bir gevşeme olup olmadığı; Kur’an’ın açık emrine rağmen hicabın algılanmasına dönük zafiyetin sebepleri; siyasal gelişmelerin mevcut duruma etkisine dair sorulara cevap verirken; başörtüsünü gerçek manada tesettürün bir parçası kılmak ve toplumda yeniden bir hicap bilinci geliştirmek için neler yapılması gerektiği hususunda kanaatlerini paylaşıyorlar.
Rıdvan Kaya, “hayırlı olanı tercih etmek” konulu yazısında günlük hayatta veya siyasi, ekonomik, kültürel zeminlerde tercih edilen şeylerin bilinç mi yoksa alışkanlık kaynaklı mı olduğunu irdeliyor; davranışlarımızda kimi razı etmeyi amaçladığımızı sorguluyor.
Mustafa Akman, mezhepler tarihi kaynaklarına mercek tuttuğu yazısında bu kaynakların yazılış gayelerinden muhtevalarına; üslupları, metotları ve tasnif özelliklerinden mezhepleri isimlendirmedeki nesnelliklerine vb. birçok konuda tespitlerde bulunuyor.
Murat Kayacan, Londra’da doğup kilise ortamında büyüyen ve Müslüman olduktan sonra meal de yazan Marmaduke William Pickthall’ın “İslam Medeniyetinin Dinamikleri” kitabından hareketle Batı, bilim ve İslam kültürüne dair birçok konudaki fikirlerini kritik ediyor.
Sabir el-Halebi’nin, Suriye’de rejimin egemenliği altındaki Halep’te yaşam koşullarının nasıl çekilmez hale geldiğini anlattığı yazısı; Tunus İşçi Partisi Sözcüsü Hamma Hammami’nin Kays Said’in darbesine karşı net tavır koymak gerektiğini söylediği yazısı; Fatıma Aman’ın Afganistan’daki gelişmelerin İran’ı ne yönde etkileyebileceğine ilişkin Michael Young’a verdiği röportajı dergide çevrilerek okuyucuya sunuluyor.
Ahmet Kerim Artuk’un kitaplık köşesinin akabinde derginin son sayfasında Bünyamin Doğruer’in şiirine yer veriliyor.
İRTİBAT:
0212 524 10 28
HABERE YORUM KAT