Haksöz dergisinin Ağustos 2021 sayısı çıktı
Haksöz dergisinin Ağustos 2021 tarihli 365. sayısı yeniden zirveye tırmanan ırkçı yaklaşımlara karşı kardeşliği vurgulayan bir kapakla çıktı.
HAKSÖZ HABER
“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi Ağustos 2021 tarihli 365. sayısında kardeşlik mesajıyla çıktı: “Ulusalcılığı düşmanlığı; Rabbimiz kardeşliği emreder!”
Sunuşta Tunus darbesinin ele alındığı derginin Gündem’inde kapak konusuna bağlı olarak yükselen ırkçılık ve mülteci düşmanlığı işleniyor. Müslüman kimliğine sahip olanların cahilî asabiyeye karşı erteledikleri sorumluluklar hatırlatılıyor.
Musa Üzer, Türkiye’deki İslami camianın ve muhafazakâr olarak adlandırılan kesimin milliyetçilikle imtihanını tartışıyor.
Yılmaz Çakır, güncel tartışmalara ilişkin analizler eşliğinde İdlib izlenimlerini ve bir mücadelenin ibret verici öyküsünü kaleme alıyor.
Kenan Levent, mültecilere karşı geçmişteki iki tutumun izlerine ışık tutuyor. Yazısında özellikle Balkan göçmenlerinin karşılaştığı muamelelere ilişkin hatıratlara yer veriyor.
Ali Emre, mültecilik üzerine bir deneme ile bu sayıya katkıda bulunuyor.
Ömer Faruk Şeker, “Suriyeliler misafirimiz mi komşumuz mu?” sorusuna cevap arıyor.
Motasem A Dalloul, Esed rejiminin politikasına bağlı olarak Suriyelilerin iç ve dış göçüne mercek tutuyor.
Hamza Türkmen, “öze dönüş” ve “yerlilik” arayışlarını uzunca tartıştığı yazısında bu arayışların felsefi, tarihî ve fikrî arka planlarına ışık tutarak bugün hangi bağlama tekabül ettiğini değerlendiriyor.
Erdal Eker, Batı demokrasisinin Tunus imtihanını değerlendirirken David Hearst’ün Türkçeye çevrilen yazısında Tunus’taki darbenin anayasal dayanaklardan yoksunluğunun altı çiziliyor.
Shreen T Hunter ise ABD’nin Afganistan’dan çekilmesinin -başta İran ve Türkiye açısından olmak üzere- muhtemel sonuçlarını tahlil ediyor.
Rıdvan Kaya, insan ümitvar olmanın önemini işlediği yazısında ayet ve hadislerden örneklerle dışlamanın yanlışlığını; kazanmanın, kuşatıcılığın değerini ortaya koyuyor.
Şefik Sevim, geleneksel ve modern hurafelere karşı meşru örfün imkanlarını kaleme aldığı yazısında düğün ve taziye adabı gibi hayatın içinden birçok uygulamanın İslami hayatta neye tekabül ettiğini sorguluyor.
Cahit Çekmen, medyada mizahı konu edindiği yazısında özellikle İslamofobinin mizah üzerindeki etkisini analiz ediyor.
Ahmet Kerim Artuk, kitaplık köşesinde yeni çıkan kitapları dergi okuyucusunun gündemine getirirken edebiyat sayfaları Fevz Zülaloğlu’nun denemesi, Bünyamin Doğruer’in şiiri ve Ali Değirmenci’nin Kanada’da ortaya çıkan çocuk mezarları hakkındaki yazısıyla devam ediyor.
İRTİBAT:
0212 524 10 28
HABERE YORUM KAT