Haksöz dergisinden deprem özel sayısı
Haksöz dergisi iki sayı bir arada deprem özel sayısı olarak yayınlandı. “Derin Sarsıntı, Büyük Yıkım” manşetiyle yayınlanan dergide deprem ve sonrasına ilişkin analizler ve tespitlerin yanı sıra İslami kuruluşların şahitliklerine yer veriliyor.
1991’den bu yana “Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla yayınını sürdüren Haksöz dergisi, bu ay depreme özel olarak birleşik sayı ve 136 sayfa yayınlandı. Mart-Nisan 2023 tarihli ve 384-385. sayılı dergide yazıların tamamına yakını deprem üzerine.
İmtihan ve ölüm gerçeğinin hatırlatıldığı Gündem yazısında deprem sonrası yapılan arama kurtarma çalışmalarında devletin müdahaledeki zamanlaması, ikmaller ve ihmallere dair tartışmalar tahlil ediliyor.
Ali Değirmenci, büyük felaket karşısında ye’se kapılmamanın; Rıdvan Kaya, ansızın hepimizi bulabilecek ölüme ne kadar hazır olduğumuz ve hızlıca akan vakit içinde takva ile hareket etmeninin; Ahmet Kerim Artuk, deprem izlenimlerinden hareketle imtihan bilincinin önemini kaleme aldılar.
Yahya Fırat, ırkçı söylem ve tezviratın depreme rağmen yükselmesinin deprem bölgesinde yol açtığı sorunları; Şuayb Mekeç, dezenformasyon, iftira ve yalanların deprem çalışmalarına olumsuz etkisini ve Müslümanların bu fitneye karşı sorumluluklarını; Akın Atalay, depremle birlikte hassaten Suriyeli muhacirlerin daha da zorlaşan hayatlarını yazdılar. Refik Hodzic’den yapılan çeviride ise depremin yine büyük yıkıma yol açtığı Suriye’nin neden ölüme terk edildiği ele alınıyor.
Eyüp Togan, eski zaman depremlerini ve uyutan alışkanlıkları işlerken, Mustafa Yılmaz 1755 yılında vuku bulan “Büyük Lizbon Depremi” üzerinden Batılı düşünürlerin din, ceza, Tanrı hakkındaki yaklaşımlarında yaşanan değişimi inceliyor, aydınlanma üzerine yapılan analizlere yer vererek hayatın anlamına dair tespitlerde bulunuyor.
Fevzi Zülaloğlu, Kur’an’da deprem anlamına gelen ayetlerin kullanım biçimlerini irdeliyor; müjde ve uyarı mesajlarını tahlil ediyor.
Ramazan İleri ve Muhammed Ekrem Çavuş, deprem bölgesine dair tanıklıklarını edebî bir değerlendirmeyle paylaşıyorlar.
YARDIM SEFERBERLİĞİ DOSYASI
Dergide ayrıca deprem bölgesinde yoğun bir şekilde çalışan İslami kuruluşların bazılarının temsilcilerinin katıldığı bir soruşturma/dosya var. Bu bağlamda derginin sorularına cevap veren Serkan Nergis (İHH), Fatih Taşkıran (İYAD), Mehmet Umut Çeviral (Ecir Kapısı), Mehmet Irız (İnsan Vakfı), Kemal Özdal (Sadakataşı), Ömer Çiçek (İyilik Derneği), Cengiz Kurtaran (Umut Kervanı), Mehmet Ali Kaçmaz (Özgür-Der), Uğur Aytaş (Sadaka Gölgesi), Murat Yılmaz (Yetim Vakfı), Emrah Keydal (İyiliğe Çağrı), Murat Kadir Topcu (AID), Yılmaz Bulat (Fetih Vakfı), Ali Sarıhan (İhvan-Der), Ahmet Temizer (İslami Hizmetler), Ramazan Çelikal (Batman Özgür-Der), Hamza Er (AKMER) deprem bölgesine ne zaman vardıklarını, arama-kurtarma ve yardım seferberliği dâhilinde ortaya koydukları çabaları, şahitliklerini ve değerlendirmelerini paylaşıyorlar.
Deprem yazıları haricinde Mustafa Akman, Ebû’l-Abbas İbnu’s-Semmak’ın hayatını ve fikirlerini ele alırken, Cahit Çekmen medyanın kadın tasarımı ve güzellik algısına mercek tutuyor. Alaaddin Yurderi, bir utanç hanesi olarak Batı emperyalizmine dair yorumları irdelerken, Zekeriya Akpınarlı MüctebaAltındaş’ın “Kur’an’da Kitap Kavramı” adlı doktora tezini inceliyor.
Dergide son olarak Bünyamin Doğruer’in deprem konulu şiiri yer alıyor.
İRTİBAT:
0212 524 10 28
[email protected]
HABERE YORUM KAT