Haksöz Dergisi Ekim 2012 Sayısı Çıktı
Haksöz Dergisi, "Resulullah'a Hürmet; Ancak Ümmete Sahip Çıkmak ve Zulme Karşı Durmakla Mümkündür!" manşetiyle çıktı.
HAKSÖZ-HABER
Haksöz Dergisi, “Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla sürdürdüğü aylık yayınında 259. Sayısını yayınladı. Ekim 2012 tarihli derginin manşeti Resulullah (s)’a hakaret içeren filme yönelik tepkiler ile Suriye’de yaşanan katliamlara yönelik sessizliği birleştirdi: “Resulullah'a Hürmet; Ancak Ümmete Sahip Çıkmak ve Zulme Karşı Durmakla Mümkündür!”
Gündem yazısında Peygamberimiz ve İslami değerlere yönelik saldırılara karşı asla sessiz kalınmaması gerektiğine dikkat çekilirken bütüncül bir perspektif sahibi olmanın; tepkileri doğru hedefe ve ölçülü bir şekilde ortaya koymanın önemine dikkat çekiliyor.
Rıdvan Kaya ve Murat Özer de kaleme aldıkları yazılarıyla konuyu değerlendiriyorlar. Rıdvan Kaya, “Sağlıklı Tepkiler ve Boş Tepkisellikler” başlıklı yazısında tepkiler ortaya konarken marjinal çıkışlardan daha ziyade olarak öncelikle emperyalist saldırganlığın hedeflenmesi gerektiğini belirtiyor; ayrıca ümmetin maruz kaldığı zulmü görmezden gelinerek Resul’e sahip çıkılamayacağını ifade ediyor. Murat Özer ise başta Hizbullah-İran çizgisi olmak üzere “Müslümanların Masumiyeti” adlı filme dönük tepki koyanların “tutarlılığını” değerlendiriyor.
Hamza Türkmen, son günlerin Türkiye’de en çok konuşulan konusunu analiz ediyor: İslamcılık. Vahyî siyaset ile reel siyaset arasında İslamcılık tartışmalarına nasıl yaklaşmak gerektiğini analiz eden Türkmen, tartışmaların zeminini de yoklayarak “Ümmetin mi iktidarın mı inşası öncelikli?” sorusuna cevap arıyor.
Dergide Suriye konusu bu ay da yoğun bir içeriğe sahip. Sol-sosyalist ve ulusalcı çevrelerin kara propaganda ve ırkçı kampanyalarının hedefi olan Suriyeli muhacirlerle ilgili tartışmaları değerlendiren Bahadır Kurbanoğlu, muhacirlere sahip çıkılması gerektiğini belirterek “Ensar” sorumluluğunun yerine getirilmesi yönünde çağrıda bulunuyor. Orhan Güvel’in mezhepler tarihiyle ilgili çalışmalarıyla bilinen Muhammed B. Muhtar eş-Şankıti ile yaptığı röportaj da Suriye ile ilgili temel sorulara cevap içeriyor.
Ayrıca Suriye direnişiyle ilgili Avrupa solunda yaşanan tartışma da iki çeviri yazıyla okuyucuya sunuluyor. Corey Oakley ve Gilbert Achcar sol ve emperyalizm olgusuna da dikkat çektikleri ifadelerinde neden Suriye direnişinin desteklenmesi gerektiğini ortaya koyuyorlar.
Dergide Jennifer Loewenstein tarafından kaleme alınan ve Nazilerin Yahudilere yönelik soykırımının simge isimlerinden Anne Frank ile Siyonist İsrail’in katlettiği Rachel Corrie’nin dünya vicdanındaki durumunu kıyaslayan yazısı oldukça ilgi çekici.
Münevver Sofuoğlu, “Kemalist Paradigmada Kadın” başlıklı yazısında Tanzimat sonrası Osmanlı kadını ile Cumhuriyetin ilk yıllarındaki kadının dönüşümünü ele alıyor.
Mustafa Siel, Hac Suresinin ilk 37 ayetinin ışığında kulluk, hac ve kurban konusunu analiz ediyor ve yaptığı tefsir ile söz konusu ibadetlerin hikmetine dikkat çekiyor.
Mahya Yayınları editörü Sabahattin İhvan ile Mehmed Âkif’in “Kur’an Meali” üzerine bir söyleşinin de yer aldığı dergi, Günay Bulut’un kaleme aldığı öykü ve Bünyamin Doğruer’in şiiriyle renkleniyor.
Derginin arka kapağı Suriye’de şehit düşen Türkiyeli kardeşlerimizle ilgili bir çalışmaya ayrılmış.
İRTİBAT: 0212 524 10 28 [email protected]
Haksöz Dergisine İnternet Üzerinden Abone Olmak İçin TIKLAYIN...
HABERE YORUM KAT