1. HABERLER

  2. HAKSÖZ DERGİSİ

  3. Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı
Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı

Haksöz dergisi 400. sayıya ulaştı

Haksöz dergisi Temmuz 2024 tarihi itibariyle 400. sayıyı yayınlamış oldu. Derginin bu sayısında da ağırlıkla Gazze gündemi yer alıyor.

08 Temmuz 2024 Pazartesi 21:56A+A-

HAKSÖZ-HABER

“Kur’an’ın aydınlığına doğru” şiarıyla aylık yayınını sürdüren Haksöz’ün 400. sayısı çıktı. “Siyonist Çete Acziyetini Daha Fazla Katliamla Örtebilir mi?” manşetiyle çıkan dergi, sayfalarının önemli bir kısmını yine Gazze’ye ayırdı.

Gündem yazısında 9 aydır kesintisiz devam eden Siyonist katliamlara dikkat çekilirken hedeflerine ulaşamayan İsrail’in bu acısını daha çok gaddarlaşarak çıkarmaya çalıştığına dikkat çekiliyor. İsrail’in yalnızlaştığı ve Gazze halkının kararlılığı karşısında kaybetmekte olduğu ifade edilerek Gazze’yle dayanışma sorumluluğumuzun altı bir kez daha kalınca çiziliyor.

Rıdvan Kaya, “kurban”ın anlamı ve kurban bayramının çağrışımları üzerinden Gazze’nin ortaya koyduğu örnekliğe, adanmışlığa ve soykırım şartlarında dahi İslami kimlik ve değerleri muhafaza eden yapısına mercek tutuyor.

Hamza Türkmen, HAMAS’ın dününü ve bugüne kadar geçirdiği süreçleri, fikrî dinamiklerini ve merhaleci mücadelesinden nasıl dersler çıkarmak gerektiğini yer yer Resul’ün (s) siretinden de örnekler vererek irdeliyor.

Cündüllah Avci, Kudüs ve şiar kavramı üzerinden Filistin meselesini nasıl okumak gerektiğini ortaya koyarken Gazze için yapılan etkinliklerin yeterliliğini tartışıyor.

Çeviri yazılarda Maha Aon ve Marie Brasholt İsrailli doktorların işkence suçuna nasıl ortak olduklarını raporlarken David Hearst, Avrupa’da yükselen aşırı sağ ile İsrail’in kurduğu yakın ilişkiye ışık tutuyor. Madeline Edwars Lübnan Dürzilerinin İsrail’e karşı tutumunu incelerken Peter Oborne Ilan Pappe’nin Siyonist lobi hakkındaki yeni kitabını tahlil ediyor. Azad Essa ise farklı bir konuyu; ünlü Hint romancı Arundhati Roy’un Keşmir hakkındaki sözleri dolayısıyla başına gelenleri ele alıyor; yanı sıra Hindistan’ın İsrail’le kurduğu sıcak ilişkiyi yorumluyor.

Tercüme yazılarda David Hearst, Gazze’deki soykırımın neden İsrail’in yenilgisine işaret ettiğini ortaya koyarken; Mairav Zonszein, sorunun sadece Netanyahu değil, İsrail toplumunun kendisi olduğunu gözler önüne seriyor. Alessandro Accorsi, İsrail’in enformasyon savaşını; Ahmed Aziz, Siyonistlerin Filistinlilere yönelik işkence yöntemlerini inceliyor.

İsmail Yusuf, Arakan kamplarındaki izlenimlerini kaleme aldığı yazısında bölgede yaşanan sıkıntılara dikkat çekiyor.

Bir diğer yazısında Rıdvan Kaya, toplumda yaygınlaşan çıplaklık kültürünü, ifsad ve yozlaşmayı konu ediniyor. Çürüme ve sapkınlıkta hızlı bir yükselme olmasına karşın bu ifsadı durdurma yönünde bir gayretin bulunmayışının yol açacağı sorunlara odaklanıyor.

M. Hasip Yokuş, şeriat-İslam ilişkisini ele alıyor. Bir grup “ilahiyatçı”nın şeriat aleyhindeki ortak açıklamasının çelişkilerini gözler önüne seren Yokuş, İslam’ın ahkam ayetlerini yok sayan tutumu kıyasıya eleştiriyor.

Fevzi Zülaloğlu, mealcilere yönelik eleştiriler getirdiği yazısında Kur’an’da “Allahu Ekber” ifadesinin geçip geçmediğini inceliyor.

Murat Kayacan, vefatının ardından merhum müfessir M. Sait Şimşek’le olan ilim yolculuğunu dergi okuyucularıyla paylaşıyor.

Cahit Çekmen, İslam’da savaş ahlakını incelediği yazısında yakın dönemden de örneklerle uluslararası hukukun nasıl yetersiz kaldığını ve çifte standartlı tutum içinde olduğunu ortaya koyuyor.

Erkam Kuşcu, Aylin Tekiner’in “Atatürk Heykelleri” kitabında yer alan Emirdağ Atatürk Anıtının akıbeti üzerinden Türkiye’deki “kurtarıcı” kişi kültünün vardığı ibretlik noktayı değerlendiriyor.

Nehir Aydın Gökduman, kapitalist tüketim kültürünün hayatımızı nasıl kuşattığını betimleyen bir öyküyle dergi okuyucularının karşısına çıkıyor.

Bünyamin Doğruer’in de Gazze temalı bir şiirinin yer aldığı derginin arka kapağı ise dergi baskıya gönderilmeden hemen önce Suriyeli muhacirlere yönelik başlatılan ırkçı saldırılara karşı kardeşliği savunmanın önemini vurgulayan bir çalışmaya ayrılmış.

ABONE OLMAK İÇİN TIKLAYIN

İRTİBAT: 0212 524 10 28

[email protected]

whatsapp-image-2024-07-08-at-21-53-01.jpeg

whatsapp-image-2024-07-08-at-22-06-40.jpeg

HABERE YORUM KAT

27 Yorum