
"Haber ver kullarıma; şüphesiz ben, ben bağışlayanım, esirgeyenim"
"Haber ver kullarıma; şüphesiz ben, ben bağışlayanım, esirgeyenim." (Hicr/49)
نَبِّئْ عِبَاد۪ٓي اَنّ۪ٓي اَنَا۬ الْغَفُورُ الرَّح۪يمُۙ ﴿٤٩﴾
49- Haber ver kullarıma; şüphesiz ben, ben bağışlayanım, esirgeyenim.
وَاَنَّ عَذَاب۪ي هُوَ الْعَذَابُ الْاَل۪يمُ ﴿٥٠﴾
50- Ve şüphesiz azabım; o acıklı bir azaptır.
Ey Muhammed, kullarıma bildir ki, onlar, günahlarından tevbe ettikleri takdirde onların günahlarını Örtecek ve cezalarını affedecek olan benim. Yaptıklarından vaz geçmeleri halinde, onlara merhametli davranacak olan da benim. Yine onlara haber ver ki, günahlarında ısrar edip onlardan vaz geçmeyenlere karşı benim azabım can yakıcı bir azaptır. O, hiçbir azaba benzememektedir.
Bu âyet-i Kerime, kulun, rabbine ümit ve korku içinde itaat etmesi gerektiğini beyan ediyor. Görülüyor ki kul, durumu ne olursa olsun, Allahtan ümit kesmemeli, yine durumu ne olursa olsun Allahtan korkmayı terketmemelidir.
Peygamberimize -salât ve selâm üzerine olsun- yönelik bu emir, surenin akışı içinde yoldan çıkmışların ve kötülükten sakınanların uğrayacakları akıbet vurgulandıktan sonra yeralmaktadır. Surenin akışı içinde değerlendirildiğinde, aralarındaki ilgi son derece açıktır. Yüce Allah, bağışlama ve rahmete ilişkin haberi, azaba ilişkin haberden önce dile getiriyor. Burada yüce Allah, iradesinin temel aldığı noktayı vurguluyor. Çünkü yüce Allah kullarına merhamet etmeyi üzerine almıştır. Hiç kuşkusuz zaman zaman azap haberinin bir ayet içinde öne alındığı ya da tek başına dile getirildiği de oluyor. Bu da ayetin akışı içinde azabın tek başına dile getirilmesini ya da öne alınmasını gerektiren bir hikmetten kaynaklanmaktadır.
FİZİLALİL KUR’AN
Bana kul olma niyeti, Benim istediğim hayatı yaşama çabası içinde olanlar için Ben affediciyim, ama şunu da söyle ki onlara, Beni tanımayanlar için, Bana kulluğa yönelmeyenler için de Benim azabım can yakıcıdır. Unutmasınlar ki Benim azabım can yakıcı, dayanılmaz bir azaptır.
Sen duyur bunu onlara peygamberim. Sizler duyurun onlara bunu ey peygamber yolunun yolcuları. Buyursunlar, hangisini seçerlerse seçsinler. Bağışlamamı mı? Cennetimi mi? Acımamı mı? Yoksa azabımı mı? Cehennemimi mi? Kendileri için hangisini seçeceklerse seçsinler. Cehennemi, azabını seçenleri de sonsuz cehennemine, cennetini, rahmetini seçenleri de ebedî cennetlerine göndermeye kâdirdir Allah.
BASAİRUL KUR’AN
HABERE YORUM KAT
ER RAHMAN "O, özünde merhametlidir, "
Yanıtla (0) (0)Mehametin sonsuz kaynagi olarak tüm varliga Rahmet eden. iman edenlere kat kat merhamet eden (67:19-- 33:43) Sonsuz Rahmetiyle her seyi kusatan ve merhameti Zatinin ayrilmaz bir vasfi olan Rahmaniyeti ve merhametin gercek faili olarak merhametini fiili ile celb eden varliklara ihsan ettigine delalet eder Ilahi Zatinin tecellisi varligin cevherine ilahi failin tecellisi varligin fiiline /eylemine yöneliktir..