Güney Sudan’da 180 Bin Kişi Evinden Oldu
Ülkedeki BM yerleşkelerine sığınanların sayısı da 75 bine yükseldi.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Martin Nesirky, basın toplantısında yaptığı açıklamada, Güney Sudan'da iki haftadan fazla süredir devam eden olayların sivillere etkisinin gün geçtikçe arttığını söyledi.
Çatışmalar nedeniyle yaklaşık 180 bin kişinin yerlerinden edildiğini ifade eden Nesirky, bu sivillerden yaklaşık 75 binin ülke genelindeki BM yerleşkelerine sığındığını kaydetti.
Yardım kuruluşlarının BM yerleşkeleri içinde ve dışında 106 bin kişiye gıda yardımı ulaştırdığını belirten Nesirky, evlerini terk eden siviller için acil 166 milyon dolar kaynağa ihtiyaç olduğunu dile getirdi.
Kalabalık silahlı grup Bor'a doğru ilerliyor
Nesirky, ülkedeki güvenlik sorunlarına ilişkin de bilgi vererek, Güney Sudan BM Misyonu'nun (UNMISS) verdiği bilgilere göre, kalabalık bir silahlı grubun Jonglei Eyaleti'nin Başkenti Bor'a doğru ilerlediğini söyledi.
Silahlı kişilerin sayısı ve hangi gruba ait olduklarına ilişkin ellerinde net bilgi olmadığını ifade eden Nesirky, kente ek BM polis gücünün ulaştığını ve güvenlik için önlem aldıklarını belirtti.
Nesirky, Bor kentinin büyük bir kısmının Hükümetin kontrolünde olduğunu vurgulayarak, kente yaklaşık 50 kilometre uzaklıktaki silahlı grubun eski Cumhurbaşkan Yardımcısı Riek Machar'ın bağlı olduğu Nuer kabilesinden olup olmadığını henüz teyit edemeyeceklerini bildirdi.
Ban, Kiir ile telefonda görüştü
Martin Nesirky, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un konuyu yakından takip ettiğini de anlatarak, Ban'ın bugün Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir ile telefonda görüştüğünü ve kendisinden tutukluları salıvermesini ve diyalogla sorunu çözmesini istediğini söyledi.
İki haftadan fazla süredir etnik çatışmalara sahne olan dünyanın en genç ülkesi Güney Sudan'ın en büyük etnik gruplarını oluşturan Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka ile görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabileleri arasında yoğunlaşan çatışmalarda binden fazla kişi hayatını kaybetmişti.
Katliamdan korkuluyor
Güney Sudan'da Hükümet güçlerinin kontrolündeki Jonglei Eyaleti'nin başkenti Bor'a doğru ilerleyen silahlı grupların katliam yapmasından korkuluyor.
BM Güvenlik Konseyi, bugünkü toplantısında Güney Sudan'da yaşanan son olayları ve ülkedeki barışgücü askerlerinin konuşlanma noktalarını değerlendirdi.
BM Genel Sekreteri'nin Barışgücü operasyonlarından sorumlu yardımcısı Herve Ladsous, BMGK'da yaptığı sunumun ardından düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki çatışmaların boyutuna nazaran barışgücü askerlerinin sayısının yeterli olmadığını söyledi.
Silahlı grupların Jonglei eyaletinin başkenti Bor'a ilerlemelerinin sürdüğünü anlatan Ladsous, silahlı kişilerin hava araçları ile yapılan gözlem sonucu tespit edildiğini ancak grubun net sayısını ve amaçlarını henüz bilmediklerini belirtti.
BMGK'da geçen hafta kabul edilen karar uyarınca Afrika kıtasındaki diğer barışgücü misyonlarından Güney Sudan'a asker naklinin devam ettiğini anlatan Ladsous, iki polis birliğinin ülkeye ulaştığını diğerlerinin ise 3 hafta içinde bölüm bölüm görev bölgelerine sevk edileceğini dile getirdi.
BMGK'da geçen hafta gerçekleşen toplantıda halen ülkede 7 bin olan barışgücü askeri sayısının 12 bin 500'e çıkarılmasına karar verilmişti.
Diyalog sona erdi
Güney Sudan hükümeti, ülkedeki krize barışçıl çözüm bulunması için isyancılarla diyalog seçeneğinin sona erdiğini bildirdi.
Enformasyon Bakanı Michael McCoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İsyancılarla diyalog seçeneği bugün itibarıyla sona erdi. Cuba yönetimi olarak isyan hareketine son vermek için askeri seçeneğe yöneliyoruz" dedi.
Muhalif lider Riek Machar'ın diyaloğu reddettiğini belirten McCoy, şunları söyledi:
"Devlet ve halka karşı savaşa devam ediyor. Machar'ın akan kanın durdurulması için Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesi'nin (IGAD) kendisine sunduğu fırsatı kaçırmaması gerekirdi. Şu anki durumdan, IGAD'ın barışçıl çözüm için gösterdiği çabayı reddeden ve savaş yolunu seçen Machar sorumludur. Machar ve adamları bugünden sonra istedikleri savaş seçeneğiyle karşı karşıya gelecektir."
McCoy ayrıca Machar'a bağlı bir askeri birliğin Jonglei eyaletinin başkenti Bor'a doğru ilerlediğini, yol boyunca çok sayıda kişinin öldürüldüğünü ve birçok kişinin ise farklı bölgelere kaçtığını ileri sürerek "Şehre girmeleri halinde tam anlamıyla bir insanlık felaketi yaşanabilir" diye konuştu.
Güney Sudan Cumhurbaşkanı Salva Kiir, 16 Aralık'ta yaptığı açıklamada, ülkede başarısız darbe girişimi olduğunu ve temmuz ayında görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın darbe teşebbüsünün arkasında yer aldığını öne sürmüştü. Bu gelişmenin ardından çok sayıda siyasi ve üst düzey askeri yetkili gözaltına alınmış, çıkan şiddet olayları nedeniyle olağanüstü hal ilan edilmişti.
TRT Haber
HABERE YORUM KAT