“Gübre Satım ve Alımlarını İzleyeceğiz”
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, “Örgütün gübreyi patlayıcı olarak kullanmaması için tebliğ yayınladık. Bundan sonra satıcı kim, alan kim, kullanılan yer neresi hepsini izliyoruz” dedi.
Yasemin Asan / Yeni Şafak
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik açıklamalarda bulundu.
Hükümet bölgede yaşanan olaylara sadece güvenlik boyutu ile bakmıyor, bütün boyutları ile ele alıyor. Her bakanlık olumsuz görüntülerden sonra insanların daha huzurlu şekilde yaşamaları sağlanmak için üzerine düşeni yapacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olarak sıcak ortamın içerisinde gübre ile sıkıntılar yaşanıyor. PKK, gübreyi bomba, patlayıcı oluşturulmasında kullanıyor. Bununla ilgili tebliğ yayınladık. Bundan sonra satıcı kim, alan kim, kullanılan yer neresi hepsini takip edeceğiz. Yani fabrika çıkışıyla kullandığı yere kadar gübrenin takibi ile ilgili bir süreç başlatmış bulunuyoruz.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu'da hayvancılık ve tarım etkili. Hayvancılık orada çok ciddi bir potansiyel oluşturuyor. Geçen günlerde Şanlıurfa'da, Şırnak, Bitlis, Bingöl, Mardin, Diyarbakır sivil toplum örgütleri, birlik başkanları, birlik yöneticileri, çiftçilerin katıldığı bölge toplantısı yaptım. Geçmiş dönemdeki o huzur ortamı milleti gün yüzüne çıkarmış. Tarım da hayvancılık da ciddi mesafeler alınmış. Fakat tekrar silahlar patlayınca insanların biraz ümitleri kırılmış.
Terörden her yörenin etkilendiği doğru değil. Lokal bazı yerlerde sıkıntı yaşanıyor. Daha batıdan bakarsanız yani diğer coğrafyalardan bakarsanız sanki Türkiye'de büyük olaylar oluyor gibi bir imaj oluşturuluyor, bu doğru değil. Ama bölgede güven konusunda vatandaş devletine kamu otoritesinin sağlandığına dair beklentisi güçlenmiş durumda. Şuanda devlette onu yerine getirmeye çalışıyor, bunun oturması safhasındayız. Devlet kararlılığını ortaya koyunca vatandaşta büyük bir memnuniyet oluştu. Yani vatandaş 'bu iş bitsin. Devlet bu işi bitirsin' diyor.
Birliğin, bütünlüğün Türkiye'ye neler kazandıracağı, bölgeye neler kazandıracağı çok açık. Halk bu işin devlet tarafından temizlenmesi konusunda dört gözle beklenti içinde. Yeniden bu huzur ortamının hele bizim iktidarımız tarafından, tesis edileceği konusunda çok büyük bir beklenti içindeler. Güvenlik güçlerimiz de halkı rencide edecek en ufak bir şeyin gerçekleşmemesi için çalışmalarını sürdürüyorlar. Terörle mücadelenin yanında bizlerin de, diğer bakanlıkların da yapacakları çalışmalarla kısa süre içerisinde bu olumsuz atmosferden çıkacağız.
Ekmek fiyatı yüksek
Bakan Çelik, “Ekmek fiyatı yüksek. Milimetrik olarak ekmek fiyatının maliyetini hesap ettim. Doğalgaz, elektrik kullanan fırınlara göre baktığınız zaman 48 ile 61 kuruş arasında bir maliyeti var. İçinde her şey var. Nakliyesinden bayii karına kadar, buğday fiyatından un fiyatına kadar her şey var. Piyasada 1 lira ve 1.25 kuruşa çıkan ekmek fiyatı var. Bu fahiş bir kardır. Bu kabul edilemez, halka dönük bir zulüm davranışıdır. Halkın ekmek ihtiyacına, maliyeti bu kadar net iken maliyeti dikkate almadan neredeyse ekmeğin maliyet fiyatını katlayan fiyat kesinlikle doğru değil. Fırıncılarla, odalarla görüşeceğiz. Ekmek maliyetini ortaya koyacağız ve bu artışların kabul edilemeyeceğini kendileriyle bir kez daha görüşeceğiz” dedi.
Rus çiftçisi kaybedecek
Turizmde yaşanan sıkıntıyı aşmak için EXPO2016'yı çıkış kapısı olarak gördüklerini belirten Çelik, Rusya'nın izlediği politikayı da eleştirdi. Çelik, “Rusya yanlış bir yola girdi. Hiç alakası olmayan bir alanda kendisine yasaklar koydu. Akıllarına ilk portakal, mandalina gelmesi kabul edilebilir durum değil. Çünkü biz Rusya'dan 3 milyar dolar hububat alıyoruz. Bizim Rusya'ya ihracat ettiğimiz 1.3 milyar lira. Kaybedecek olan Türk çiftçisi değil ki asıl Rus çiftçisi kaybedecek” dedi.
HABERE YORUM KAT