Gözaltına Alınan 18 Akademisyen Serbest
"Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle Kocaeli ve Bursa'da gözaltına alınan toplam 18 akademisyen savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakıldı.
Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçları kapsamında yürüttüğü soruşturma doğrultusunda, bildiriye imza atan Kocaeli Üniversitesindeki (KOÜ) 21 akademisyen hakkında gözaltı kararı alındı.
Polis ekipleri, 15 akademisyeni gözaltına aldı. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığının "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak" ile "terör örgütü propagandası yapmak" suçları kapsamında yürüttüğü soruşturma doğrultusunda, bildiriye imza atan KOÜ'de görevli 15 akademisyenin savcılıkça ifadeleri alındı.
Akademisyenler, savcılıktaki sorgusunun ardından serbest bırakıldı.
Bursa Cumhuriyet Başsavcılığının yürüttüğü soruşturma kapsamında gözaltına alından 3 akademisyen savcılıktaki sorgularının ardından serbest bırakıldı.
İstanbul'da 123 akademisyene soruşturma
İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Örgütlü, Kaçakçılık ve Ekonomik Suçlar Soruşturma Bürosu, bildiride imzaları bulunduğu gerekçesiyle savcılığın yargı alanındaki üniversitelerde görev yapan 82 akademisyen hakkında resen soruşturma açtı.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre soruşturmanın, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 301. maddesinde yer alan, "Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ve devletin yargı organlarını alenen aşağılamak", 216. maddesindeki "halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçu ile Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 7. maddesindeki "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından yürütüleceği belirtildi.
Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca da inisiyatif üyeleri hakkında ''terör örgütü propagandası yapmak'' suçundan soruşturma başlatıldı.
Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, ''Devletimizin Güneydoğu'da sürdürmekte olduğu teröre karşı mücadelesini 'katliam ve kıyım' olarak nitelendiren bildiriyi imzalayan bir grup akademisyenden, Bakırköy adli yargı sınırlarında bulunan üniversitelerde görev yapmakta olanlar hakkında terör örgütü propagandası suçundan soruşturma başlatılmıştır'' ifadesine yer verildi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Bakırköy adli yargı sınırlarında bildiriye imza atan 41 akademisyen de soruşturma kapsamına alındı.
İzmir'de 37 akademisyene soruşturma
İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi"nin yayımladığı bildiride imzası olan İzmir'deki çeşitli üniversitelerde görevli 37 akademisyenle ilgili soruşturma başlattı
Bolu'da 3 akademisyenin evinde arama
Bolu'da bildiride imzaları bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesinde (AİBÜ) görevli Prof. Dr. Barış Kılıçbay, Doç. Dr. Selime Güzelsarı ile Dr. Ülkü Güney'in ikametgahlarında arama yapıldı.
Polis ekiplerince kent merkezinde ikamet eden Kılıçbay ile lojmanlarda kalan iki akademisyenin bilgisayarlarının imajlarının alındığı öğrenildi.
Akademisyenler hakkında 'henüz' gözaltı kararı bulunmadığı bildirildi.
Soruşturma süresince de uzaklaştırıldı
Türkiye’nin farklı illerinden üniversitelerde "üniverste senatoları" bildiri yayımlayan akademisyenleri kınayan açıklamalar yaptı. Ayrıca öğretim üyeleri hakkında soruşturmalar da açılmaya başlandı. Düzce Üniversitesi, bildiride imzası bulunan öğretim üyesi Doç. Dr. Latife Akyüz hakkında soruşturma başlattı. Doç. Dr. Latife Akyüz Üniversiteden yapılan açıklamada soruşturma bitene kadar öğretim üyesini görevden uzaklaştırdı.
Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. A. Murat Tuncer, idari işlem başlatıldığını duyurdu. Abant İzzet Baysal Üniversitesi, bildiri imzalayan üç öğretim üyesi hakkında, Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Rektörlüğü, altı öğretim üyesi, Cumhuriyet Üniversitesi bir öğretim üyesi hakkında soruşturma başlattı.
Bu gelişmelerin ardından, daha önce bildiride imzası olmayan bazı akademisyenlerle Barış İçin Edebiyatçılar Girişimi'nden yaklaşık 200 yazar da bildiriyi imzaladı.
Kaynak: Al Jazeera
HABERE YORUM KAT