
"Gerçekten takva sahibi olanlar, cennetlerde ve pınar başlarındadır"
"Gerçekten takva sahibi olanlar, cennetlerde ve pınar başlarındadır. Oraya esenlikle ve güvenlikle girin..." (Hicr/45-46)
اِنَّ الْمُتَّق۪ينَ ف۪ي جَنَّاتٍ وَعُيُونٍۜ ﴿٤٥﴾
45- Gerçekten takva sahibi olanlar, cennetlerde ve pınar başlarındadır.
اُدْخُلُوهَا بِسَلَامٍ اٰمِن۪ينَ ﴿٤٦﴾
46- Oraya esenlikle ve güvenlikle girin.
Kötülüklerden sakınan muttakiler, sürekli Allah’ı gözeten, kendilerini onun azabından ve onun azabını gerektirecek nedenlerden koruyan kimselerdir. Belki de cennetteki pınarlar, cehennemin kapılarına karşılık olmaları için sahnede yeralmaktadır. Cehennemdeki korku ve endişeye karşılık, onlar esenlik ve güven içindedirler.
Muttakiler, yollarını Allah’ın kitabına ve Resûlünün Sünnetine sorarak bulanlar, Allah’a kulluklarının bilinci içinde bir hayat yaşayanlar ise cennetlere gidecekler.
Evet bu dünyada şeytanlara tabi olmayanlar, hevâ ve hevesleri istikâmetinde değil de Allah’ın istediği gibi bir hayat yaşayanlar akla hayale gelmedik cennet nîmetleri içinde olacaklar. Bağlar, bahçeler, meyveler, pınarlar, güzellikler ve nîmetler içinde olacaklar. Kendilerine denilecek ki: Buyurun, girin o cennetlere. Emin olarak, güvenlik içinde, girin oraya. Bir daha artık orada asla sıkıntı görmeyeceksiniz. Üzüntü duymayacaksınız.
Ve bir de orada ölüm yok. Ölümü tatmayacaksınız. Derdiniz, gamınız, çileniz olmayacak. Dünyada olduğu gibi orada size yükletilen bir görev, bir kulluk sorumluluğu da olmayacak. Namaz, oruç, zekât, cihad gibi bir sorumluluğunuz da olmayacak. Sadece zevk ve eğlence içinde sonsuz bir hayat yaşayacaksınız orada.
BASAİRUL KUR’AN
Allah tela, İblisi ve İblise tâbi olan kâfir, münafık ve müşriklerin kıyamette cehenneme nasıl gireceklerini beyan ettikten sonra muttaki olan kullarının cennetlerde ve pınar başlarında yaşayacaklarım beyan ediyor.
Evet, cennetlikler için, âhirette herhangi bir felakete maruz kalma söz konusu olmadığı gibi bunlar, güven içinde yaşayacaklar, cennetten çıkarılma veya cennet nimetlerinden mahrum olma yahutta belli bir süre sonra yok olma korkusu taşımayacaklardır. Zira cennet, esenlik ve güven yurdudur.
TABERİ TEFSİRİ
HABERE YORUM KAT
Mustafa kardes...Önce sen senden sorumlusun. Insan önce kendi imanini ve inancini düzeltmeli...Kitab seni ikna adiyorsa bu sana yeter. bu yolda calisir "Iknani" artirirsin.. seni ikna etmiyorsa bir sözümüz olamaz.. KUL seciminde tercihinde özgürdür..Baskalarini ikna etmiyorsa, sana ne bize ne?..INSAN/KUL olanin önünde HAK-ve BATIL ..olarak bir ücüncü secenegimiz olmayan iki yol mevcud..Kiyamete kadar da bu Hakk ve batil yol devam edecekdir.. Bu Yüce Allahin yasasi imtihanimizin bir geregidir.. Selam olsun..
Yanıtla (0) (0)4.."Muttakiler icin hidayettir" (2:2) anlaminda ki "huden l'il- muttakin"i "Hidayete erenler icin takva kaynagidir" anlamina gelen "takven li'l -muhtedin" olarak anlamamak gerekir..Ibarede Hidayaet Takvanin degil, Takva Hiidayetin alt yapisi olarak sunulmaktadir. Yani Takva Hidayetin sebebi, Hidayet Takvanin sonucudur.. Bunu anlamak icin "kitab nedir iman nedir bilmeyen"(42:52) Allah Resulünün(s) "Muhtesem bir ahlak üzere" (68:4) olusunu hatirlamak gerekir.. Hidayettetn önce ki TAKVA "sorumluluk ahlakidir" (90:17) temelde "sorumlu davranis " manasina gelen "salih amel/eylem" iste böyle bir ahlaktan neset eder.... Vesselm..Tesekkür ederim selam olsun..
Yanıtla (0) (0)3...Ayetlerde MUTTAKI lere Ahiret gününde bahcelerde ve pinar baslarinda ikram edilecegi, orada EBEDI olarak kalacaklari, orada dostca köskler üzerinde oturacaklari, gögüslerinden dünyevi haset kin ve pisliklerin temizlenecegi beyan edilmekte, Sevgili Efendimize(s) Yüce Allahin GAFUR ve RAHIM oldugu, azabinin ise can yakici oldugu bildirilmektedir...Tesekkür ederim selam olsun..
Yanıtla (0) (0)2...DIN: Borcluluk bilinci..
Yanıtla (0) (0)TAKVA: sorumluluk bilinci.
MUTTATAKI kelimesinin ziddi "GAVIN" dir.. Nedir Gavin? Bilgisizlikten yada bilincsizlikten dolayi batil inanc sahibi olmaktir.. Yada inancinda bosluk bulunmak anlamina gelen "el-gayyu" kökünden türeilmistir..( (15:42)
MUTTAKI: Akli en gelismis kimsedir. Cünkü TAKVA, dikkatin sürekli yüce Allah(cc) üzerinde yogunlasma halidir.. Kisinin aklinin ölcüsü, dikkatinin süresiyle orantilidir.. TAKVA nin birine isim olmasi onun dikkatini bir ömür askin varlik olan, esi ve benzeri olmayan, TEK olan, yüce Allah da yogunlastirmasidir..
Yanıtla (0) (0)Günümüz insan modelinde cennet bahçeleri pınar başları çok bir anlam ifade etmiyor.Zaten cehennem korkusu olmadığı için sınırsız günah işleme potansiyeline de sahip.Kutsal kitaplar bu ve önümüzdeki yüzyıllar için insan yığınlarını ikna etmiyor.
Yanıtla (0) (0)