1. HABERLER

  2. KÜLTÜR SANAT

  3. Gençlerin gözünden sinema
Gençlerin gözünden sinema

Gençlerin gözünden sinema

Abdulhamit Güler, Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali kapsamında çıkartılan “Niçin Sinema, Neden Olmasın” isimli eseri tanıtıyor.

12 Kasım 2022 Cumartesi 18:00A+A-

Abdulhamit Güler / Yeni Şafak

Gençlerin gözünden sinema

Teknolojinin gelişimine paralel olarak sanat alanında da yenilik ve dönüşümler yaşanıyor. Tarih boyunca böyle olmakla beraber sinema söz konusu olduğunda teknoloji başrolde yer alıyor. Hal böyle olunca sinemanın ne olduğu ya da bakış açısınının da sürekli güncellenmesi gerekiyor. Yani, en genç sanat dalı olan sinemanın genç bakışlara ihtiyacı var.

Bu bakış açısıyla yola çıkan Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali, “Niçin Sinema, Neden Olmasın” isimli bir kitap çıkardı. 14 genç sinemacının kaleminden çıkan yazıların yer aldığı kitaba şahsen katkıda bulunma imkanım oldu. Girizgahında ifade etmeye çalıştığım üzere sinemanın tanımlanması zordur. Zenginliğin ve çeşitliliğin sebebi de budur:

“Sinemayı kimin, nasıl tanımladığının bir önemi yok. Zira tanım olamaz. Daha doğru ifade ile kesin bir tanım yoktur. Çok şükür. Çünkü kesinlik ifade eden hiçbir şeyin yolculuğa evrilmesi mümkün değil. Boşluk, belirsizlik, soru işareti yolu diri tutar.

Yolcuyu da… Sinemanın yolcusu, yaşın öneminin olmadığı ve son soluğa kadar devam eden gençlik ruhu ile ayakta kalır. O sebeptendir ki ‘genç’ derken ne kastettiğimiz tam belli değil. Sinema ile tanışıklığının çok eski olmaması gibi bir yaklaşımla yol alabiliriz.”

İşte bu zaviyeden bakan 14 genç sinemacı tecrübelerinden, hayallerinden, umutlarından bahsederek sinemaya dair yaklaşımlarını ortaya koydu. Ahsen Akçay, Ali Osman Kandemir, Betül Benli, Dilan Ekin Beyazpolat, Kübra Altın, Mert Kartal, Merve Özen, Muhammed Melih Yüksel, Nesibe Kıdıl, Ömer Keleş, Safa Murat, Sena Aydın, Uğur Yılmaz Sandıkçı ve Volkan Kaleli birbirinden farklı ve çarpıcı vurgularla yazılarını kaleme aldı.

Kısa’dan Hisse Kitaplığı bağlamında hayata geçirilen proje ilk ama son değil. Festival her yıl kitaplığa bir yeni eser ekleme niyetinde. Özellikle gençlere söz imkanı verilmesini takdir ediyorum. Teşekkür de ediyorum.

Matbunun bittiğinin düşünüldüğü bir dönemde kitap basmak neresinden baksak cesaret işi. Kısa’dan Hisse Kısa Film Festivali yönetimini ve özellikle festival direktörü Aşkın Özcan’ı tebrik ediyorum. Festival kapsamında düzenlenen panelde kitapta yazısı yer alan gençleri dinleme imkanımız oldu. Farklı hayatlar, farklı tecrübeler, farklı simalar, farklı gülüşler, farklı gelecek planları… Tam manasıyla zenginlik söz konusuydu.

Bu ve benzeri çalışmalar gençlerin sinema ile bağının diri kalması bakımından önemli. Sayılarının çoğalmasını dilerim.

HABERE YORUM KAT